Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren

In Nederland valt er zo nu en dan een flinke hoeveelheid water uit de lucht, perfect om lekker met je laarzen in de modder te wandelen. Wandel.nl heeft 8 laarzenpaden voor je op een rij gezet.

Header | 8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren

“Spetter pieter pater. Lekker in het water. Ga maar vast naar huis. Ik kom een druppel later!” Spetter met je laarzen door de modder op deze 8 laarzenpaden. Van wandelen langs drassige graslanden tot het doorkruisen van heuse beken. Tijdens deze 8 wandelroutes worden laarzen sterk aangeraden, vooral wanneer er een aantal buien over het land zijn getrokken.

Afbeelding 1 |  8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren
Chaamse Beek (Wikimedia: Spookje331)

Laarzenpad bij Chaam (Noord-Brabant)

Je ziet meteen waarom deze wandelroute ook wel ‘Laarzenpad’ heet. De rondwandeling van 5 kilometer start bij de Chaamse Beek langs de drassige graslanden. Tijdens de wandeling kun je genieten van een weids uitzicht. Speur de lucht af naar roofvogels zoals de buizerd of een biddende torenvalk, maar ook de steenuil nestelt zich graag in de wilgen die verspreid in het landschap staan. De route is gemakkelijk te volgen via de blauwe pijlen.

Meer info over deze route

Laarzenpad Norg (Drenthe)

Ga op ontdekkingstocht in het beekdal de Roeghoorn op het Laarzenpad Norg, een wandelroute van 2 kilometer voor jong en oud. Op dit laarzenpad moet je twee keer de beek oversteken. Voordat je de beek oversteekt, kan je bij de ‘laarzenmeter’ langs de meetlat in de beek kijken hoe hoog het water staat en of je laarzen hoog genoeg zijn. Voor kinderen is het mogelijk om bij de start van de route een eigen knapzak te maken met onder andere een zoekkaart waarmee je bij de beek op zoek kunt gaan naar waterdiertjes. De route start vanaf Natuurplaats Noordsche Veld aan de Donderseweg in Norg en is te volgen doormiddel van de blauwe laarzenpaaltjes.

Meer info over deze route
Kind modder laarzen
Afbeelding 3 |  8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren
Eendenkooi Waardenburg (Wikimedia: China Crisis)

Laarzenpad ’t Broek, Waardenburg (Gelderland)

Laarzenpad t’ Broek brengt je in 5 kilometer langs water, bos en weidelandschap. Je wandelt langs de molen, de oude veerstraat, de trekvaart en de resten van de Sluikse en Tuilse Kooi, en dat allemaal in de prachtige Betuwe. De Sluikse en Tuilse kooien werden vroeger gebruikt als vanginrichting om waterwild te kunnen vangen. Deze vangmethode is ontwikkeld in de late middeleeuwen tussen 1300 en 1400. De route start bij parkeerplaats Veerstraat en is de lopen via de blauwe wegbewijzering met laarzen.

Meer info over deze route

Laarzenpadroute Varkensland, Broek in Waterland (Noord-Holland)

Deze laarzenpadroute is een 10 kilometer lange rondwandeling vanuit Broek in Waterland langs de Broekervaart en dwars door de weilanden van natuurreservaat het Varkensland. De route dankt haar naam aan het zompige voetpad aan de zuidrand van Varkensland. Via loopplanken, houten overstappen en hoge bruggen slinger je door de weilanden. De wandeling start vanaf Broek in Waterland en is te lopen doormiddel van de rode pijlen en witte paaltjes. Ook kan je de route downloaden in de app van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Meer info over deze route
Afbeelding 4 |  8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren
Moerasperceel met rietland (Wikimedia: Luca van der Leeden)
Afbeelding 5 |  8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren

Melle’s Pad, Westerkwartier (Groningen)

In het Westerkwartier in Groningen vind je Melle’s pad, vernoemd naar Melle Visser. Melle was eigenaar van een kleine boerderij achterin het Peebos, maar omdat hij geen kinderen had en geen opvolging, werd het land eigendom van Staatsbosbeheer. Deze organisatie heeft hier toen een laarzenpad van 3 kilometer uitgezet. Je wandelt over natte graslanden, langs sloten en over bruggetjes. De route start bij Doezum en is te volgen middels de gele bewegwijzering.

Meer info over deze route

Laarzenpad Geerpolder, Nieuwkoop (Zuid-Holland)

In de Geerpolder tussen Bilderdam en Langeraar heeft Staatsbosbeheer een laarzenpad van 2 kilometer uitgezet. De wandeling loopt over de scheidslijn van de waterpeilen in de polder. In 2018 heeft het Hoogheemraadschap Rijnland een scheiding tussen de waterstand in Geerplas en Geerpolder gelegd, waardoor het watersysteem beter is afgestemd op de wensen vanuit landbouw enerzijds en natuur anderzijds. De route start bij Surfclub Ter Aar en is te lopen via de blauwe wegbewijzering met laarzen.

Meer info over deze route
Afbeelding 6 |  8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren
Afbeelding 7 | 8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren
Wilgenbos

Giezenpad Harderbroek, Harderwijk (Flevoland)

Trek je laarzen aan en ontdek het Harderbroek. Geniet van vogels én kunst in dit vogelparadijs in de polder. Tijdens de wandeling van 3 kilometer wandel je door het wilgenbos, een nat broekbos waar je een echt junglegevoel krijgt. Vooral in de herfst met spinnenwebben, mist, mos en aardse geuren. Buiten het wilgenbos geniet je van de uitgestrekte rietvelden en kan je vogels spotten vanuit de vogelkijkhut aan de rand van het open water. De route is gemarkeerd met witte pijlen, het start- en eindpunt is parkeerplaats Ganzenpad.

Meer info over deze route

Rulse Laarzenpad, Heeze-Leende (Noord-Brabant)

Wandel door de natte gras- en hooilanden in het beekdal van de Rul, ook wel bekend als de Kleine Dommel. Op dit laarzenpad van 5 kilometer wandel je door een afwisselend landschap van natuurgebiedjes, wieden en akkers met de waterlopen van de Kleine Dommel. Je wandelt de route door de witte markering met zwarte laarzen te volgen. De route start bij Heidecafé De Strabrechtse Heide (update 22-10-2020: vanwege de huidige coronamaatregelen is hier momenteel alleen een afhaalloket).

Meer info over deze route
Afbeelding 8 |  8 laarzenpaden waarop je door de modder kunt banjeren

Tips van wandelaars

Annemiek: 'Het Laarzenpad Halsters Laag ten noorden van Bergen op Zoom'

Henk: 'In Noordwest-Overijssel wandel ik graag de volgende twee laarzenpaden: het Laarzenpad vanaf Bezoekerscentrum De Wieden en Laarzenpad Weerribben. Het laarzenpad in De Wieden is aardig populair en druk belopen. Dat komt denk ik ook door de drie trekpontjes. Vooral in natte tijden is het daardoor erg modderig. Het Laarzenpad in De Weerribben gaat over erg nat land (trilveen) en is een stuk minder druk. Ook daar zit een trekpontje in.'

Mirjam: 'Ik heb ook nog een toevoeging: Het Laarzenpad in Etten-Leur'.

Annette: 'In Ruurlo, in de Achterhoek,  is ook een laarzenpad. Deze begint op de parkeerplaats vlak bij pannenkoekrestaurant de Heikamp. De route is 6 km. lang'.

Rob: 'Er is ook een mooi laarzenpad in Tinte, in de gemeente Westvoorne'.

Geert: 'In de winter is deze wandeling ook een echte laarzenroute, in een ruig, nieuw natuurgebied dat nog maar weinig mensen kennen. Echt iets voor jullie lijstje!'

Tonny: 'Er is ook een Laarzenpad in Baarle-Nassau. Op de weg van Baarle-Nassau naar Hoogstraten staat aangegeven waar je kunt parkeren en wandelen. Ook in de grensstreek Nederland-Belgie bij Baarle-Nassau zijn verschillende laarzenpaden in mooie omgevingen. Kaarten met knooppunten zijn te verkrijgen bij de VVV in Baarle-Nassau.'

Aletta: 'Om hieraan toe te voegen. Het laarzenpad op Kaageiland (Zuid-Holland) van 4,6 kilometer is bijzonder omdat je met een pond naar het eiland moet. Echt een aanrader!'

Mis je een route?

Ken jij nog een wandelroute waar wordt aangeraden om je laarzen aan te trekken? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl of stuur ons een bericht via Facebook of Instagram, zodat wij deze kunnen toevoegen aan het lijstje.