Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Knarbos Flevoland: Knarpad

Gebied / Regio
Flevoland
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
18km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Door Oostelijk en Zuidelijk Flevoland strekt de Knardijk zich uit; als een groene grens door onze jongste provincie. Op deze oranje route ontdek je verhalen uit het verleden over de strijd tegen het water.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Knarbos Oost
Straat
Knarweg
Postcode
8218 NB
Plaats
Lelystad
Wandelroute Knarbos Flevoland Knarpad
Wandelen in Lelystad. (Foto: © philinnz4, Getty Images)

De Knardijk die we nu kennen is een 23 km lange binnendijk die de grens vormt tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Oorspronkelijk was de Knardijk een buitendijk die de scheiding vormde tussen het drooggelegde Oostelijk Flevoland (1959) en het buitenwater van het IJsselmeer. Na het voltooien van de drooglegging van Zuidelijk Flevoland (1968) werd de Knardijk geleidelijk aan een belangrijke binnendijk. In de Zuiderzee lag vroeger zandvlakte ‘de Knar’, daar is de Knardijk naar vernoemd.

Knardijk

De Knardijk heeft sinds de drooglegging geen direct waterkerende functie meer. Dat was voorheen wel anders. Tien jaar lang heeft de Knardijk gediend als bescherming van Oostelijk Flevoland tegen het IJsselmeer. De Knardijk is nu een zogenaamde ‘slaperdijk’. Je zou het kunnen omschrijven als een dijk die slaapt: mocht in één van de polders ooit het water toeslaan, dan beschermt de Knardijk de andere polders tegen de verwoestende gevolgen van het water.

Wandelroute Knarbos Flevoland Knarpad Knardijk
Knardijk. (Foto: © Apdency, Wikimedia)
Wandelroute Knarbos Flevoland Knarpad Populieren
Populieren in Flevoland. (Foto: © Cloud77, Getty Images)

Populierenbos in Knarbos

Zeg je Flevoland, dan zeg je waarschijnlijk ook torenhoge populieren. Hier in het Knarbos vind je populieren, begroeid met klimop. Het is een teken van een voedselrijke bodem. Bossen vol populieren zijn geliefd bij een groot aantal vogels zoals de wielewaal. Een beschermde inheemse vogelsoort die vooral te herkennen is aan zijn tropisch gekleurde verenpak. Opvallen geel met zwart.

Snelle groeiers

Populieren in Flevoland kunnen wel 40 meter hoog worden. Omdat de bodem van Flevoland voedselrijk is, groeien populieren hier razendsnel. Na de drooglegging van Flevoland in 1953 werden hier populieren gepland, omdat de grond minder geschikt was voor landbouw. In korte tijd ontstonden tientallen metershoge bomen, die zorgden voor een voller bos.

Oudste graasgebied van Nederland

Tijdens deze wandelroute door het Knarbos kom je langs het oudste begraasde gebied van Nederland: de begraasde kern van het Knarbos. Hier lopen al sinds 1986 paarden en koeien rond als natuurlijke groenbeheerders. De grazers zorgen voor afwisseling tussen open en dichte vegetatie, dat weer zorgt voor een rijke vogelstand. Vooral zomertortels en groenlingen houden van dit gevarieerde bosgebied.

Zandplaat De Knar

Het Knarbos is in totaal zo’n 500 hectare groot. Zo’n 350 hectare was niet geschikt voor landbouw, op die grond zijn bomen zoals populieren geplant. In de tijd dat Flevoland nog de Zuiderzee was, lag op de plek van het Knarbos zandplaat De Knar. Schepen liepen hierop vast, met alle gevolgen van dien. Er liggen naar schatting 2000 tot 3000 gezonken schepen op de bodem van de Zuiderzee – dat is nu dus de grond waarop we wandelen in Flevoland.

Wandelroute Knarbos Flevoland Knarpad Konikpaarden
Paarden in het Knarbos. (Foto: © Ivonne Wierink)
Wandelroute Knarbos Flevoland Knarpad Beverplas
Beverplas in het Knarbos. (Foto: © Rejean Bedard, Getty Images)

Beverplas

In 1997 is hier de Beverplas aangelegd. Bevers kwamen toen al voor in het Knarbos, al is de plas aangelegd om het deze dieren nog meer naar hun zin te maken. Als je goed kijkt zie je misschien wel afgeknaagde wilgen, sleepsporen van takken en ‘glijbaantjes’ langs de oever. Een teken dat de bever geniet van dit gebied. Het is belangrijk om dit soort plekken te creëren voor de bever; om deze manier kunnen ze tussenstops maken tijdens hun trektochten van het ene naar het andere natuurgebied.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Het Flevolandschap. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De wandelroute is aangeduid met oranje pijlen
  • Trek hoge wandelschoenen aan; de grond kan drassig zijn
  • Zie je wilde dieren? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand