Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Groote Peel: Meerbaansblaak

Gebied / Regio
Limburg
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
2.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Wandelroute Meerbaansblaak door Nationaal Park de Groote Peel neemt je mee over het allermooiste van de Groote Peel: langs een uitkijkvlonder, vogelkijkhut, uitkijktoren, bijenstal en kruidentuin. Een prachtige route over Nationaal Park de Groote Peel.

Startpunt
Naam
Buitencentrum De Pelen
Straat
Moostdijk 15
Postcode
6035 RB
Plaats
Ospel
Wandelroute Nationaal Park De Groote Peel Meerbaansblaak
Nationaal Park de Groote Peel. (Foto: © Sander Meertins, Getty Images)

Nationaal Park de Groote Peel: Meerbaansblaak

Nationaal Park de Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland. Het ligt precies op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Dat er vroeger turf werd gewonnen in Nationaal Park de Groote Peel is hedendaags nog steeds goed te zien. Nationaal Park de Groote Peel is een ‘wetland’, zonder prachtig aangelegde knuppelpaadjes zou je er niet kunnen lopen zonder droge voeten.

De peelboerderij, Nationaal Park de Groote Peel

De wandelroute start bij Buitencentrum De Pelen, waarvandaan niet alleen route Meerbaansblaak (geel), maar ook de Knuppelbrugroute (rood, 3 km) en de Mussenbaanroute (blauw, 6 km) starten. Na slechts een paar honderd meter tref je de Peelboerderij. De Peelboerderij is een lunchcafé en vergaderruimte. Bijzonder aan de Peelboerderij is zijn glazen dak, waar je het hele jaar door naar buiten kunt kijken. Ook in de nacht, waarin de Peelboerderij een prachtige en mystieke sfeer ademt.

Wandelroute Nationaal Park De Groote Peel Meerbaansblaak Peelboerderij
Het knuppelpad in de Groote Peel. (Foto: © Robas, Getty Images)
Wandelroute Nationaal Park De Groote Peel Meerbaansblaak Uitkijktoren
Uitkijktoren de Meerbaansblaak.

Uitkijktoren Meerbaansblaak

Op de helft van de wandelroute Meerbaansblaak in Nationaal Park de Groote Peel kom je bij de uitkijktoren. De uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over het natuurgebied. In tegenstelling tot de wandelroute, is de uitkijktoren niet (volledig) toegankelijk voor rolstoelers en buggy’s. De uitkijktoren in Nationaal Park de Groote Peel bestaat uit twee delen. De ‘begane grond’ is toegankelijk voor iedereen, daarbovenop staat een extra laag die je met trappen moet betreden. Het geeft je een extra mooi uitzicht over Nationaal Park de Groote Peel.

Vogelkijkhut Nationaal Park de Groote Peel

Na de uitkijktoren via veenbos naar de vogelobservatiepost van wandelroute Meerbaansblaak in Nationaal Park de Groote Peel. De vogelkijkhut gaat iets over het verharde pad, waardoor het mogelijk niet rolstoeltoegankelijk is. De vogelkijkhut biedt een prachtig uitzicht over het Meerbaansblaak. Het is niet toevallig dat de route deze naam heeft, het is vernoemd naar dit prachtige meer: de Meerbaansblaak. Je vindt er dodaars en de grauwe gans. Met helder weer kun je zelfs de Melkweg, sterrenbeelden en de Poolster fotograferen.

Wandelroute Nationaal Park De Groote Peel Meerbaansblaak Vogelkijkhut
Vogelkijkhut de Meerbaansblaak.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • In het broedseizoen (15 maart t/m 15 juli) zijn stukken van Nationaal Park de Groote Peel afgesloten. Kijk op de website van Natuurparken Limburg voor meer informatie
  • Ook tijdens het seizoen van de trekvogels (15 oktober t/m 30 november) is een deel gesloten. Bekijk hier welke gebieden
  • De route is volledig verhard en rolstoeltoegankelijk