Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute De Paltz

Gebied / Regio
Landgoed De Paltz
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
3.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
 • Niet rolstoeltoegankelijk
 • Huisdieren niet toegestaan

Alsof je door een Engels heuvellandschap loopt, zo voelt het als je over Landgoed De Paltz wandelt. Van het hoogteverschil, gevolgd door het uitzicht over de vallei, tot de rondlopende schapen en de ‘folly’, oftewel de kluizenaarsgrot die je in het midden van het doolhof vindt. Deze wandeling brengt je in slechts een paar kilometer door een gevarieerd landschap.

Startpunt
Naam
Nationaal Militair Museum
Straat
Verlengde Paltzerweg 1
Postcode
3768 MX
Plaats
Soest
zandpad door vallei op Landgoed De Paltz

Kenmerken

 • Afgegraven zandgroeve
 • Hoogteverschil
 • Bosrijk
 • Kunst onderweg
 • Kluizenaarshut

Tekst & foto’s: Lydia Bax

Deze wandeling leidt je door een vallei die ontstaan is uit een zandafgraving uit de twintigste eeuw. Je daalt af over een pad tussen twee rijen bomen door, om daarna gelijk weer je kuitspieren flink aan het werk te zetten, want je moet natuurlijk ook weer omhoog! Daar vind je al snel een bordje naar links, richting de kluizenaarsgrot, omgeven door een doolhof. Vervolg je weg langs het Herman van Veen Arts Center en vergeet vooral niet goed om je heen te kijken, want ergens tussen de bomen zitten kabouterhuisjes verstopt. Via een kronkelend bospad kom je bij het uizichtpunt over de vallei en brengt je weer terug naar het startpunt.

bospad
Bospad op Landgoed De Paltz.
doorkijkje tussen de bomen naar de vallei.
Doorkijkje naar de vallei.

De Paltz

Dit gebied werd vroeger vooral gebruikt om materialen voor de bouw vandaan te halen. In het begin van de twintigste eeuw zijn er productiebossen aangeplant en kilo’s zand afgegraven. In de afgraving is een warm en droog heidelandschap ontstaan, dat in de wandeling afgewisseld wordt met het bosrijke park dat om de vallei heen ligt. Verschillende eigenaren hebben hun stempel gedrukt op het park. Sinds 2011 is het in beheer van het Utrechts Landschap.

De kluizenaarsgrot

Een van de eigenaren wiens invloed je nog goed terugziet, is Louis Rutgers van Rozenburg. Hij liet een zogeheten folly bouwen. Vooral in Engeland waren deze nutteloze, maar fraaie en romantisch aandoende kleine gebouwtjes populair op de landgoederen. In De Paltz heeft de folly de vorm van een kluizenaarsgrot gekregen. In de grot zit een stenen kluizenaar een boek te lezen. Rondom de grot is een doolhof aangelegd van lage beukenhagen. Wil je de kluizenaar een bezoekje brengen, dan zul je zelf de weg moeten vinden. Er staan geen routebordjes in het doolhof.

uitzicht over de vallei op Landgoed De Paltz.
Uitzicht over de vallei.

Tip!

Combineer deze wandeling met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum en de rood gemarkeerde wandeling ‘Munitiepark’ van 5 km die daar start.

Bekijk het museum

Praktische informatie

 • Deze rondwandeling start aan de Verlengde Paltzerweg, bij een kleine parkeerplaats rechts van de ingang van het Nationaal Militair Museum. Bij het museum kun je parkeren.

 • De route is gemarkeerd met gele bordjes.

 • Horecatip: strijk neer bij het Herman van Veen Arts Center, Landgoed De Paltz 1 in Soest. Hier worden ook leuke voorstellingen, concerten, festivals, exposities en wandelingen georganiseerd.

 • Dit is een route van het Utrechts Landschap. Actuele informatie over de route is te vinden op hun website.
Lees meer over de route
beukenlaan op Landgoed De Paltz
Beukenlaan op Landgoed De Paltz.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.