Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen over Nederlandse landgoederen

Over welke landgoederen in Nederland kun je een mooie wandeling maken? Op Wandel.nl vind je een greep uit de mooiste natuurgebieden waar natuur, cultuur en historie zijn verweven. Op deze landgoederen overheersen rust en ruimte.

afbeelding van twee wandelaars op Landgoed De Eese in de zon.

Nederland heeft honderden particuliere landgoederen, waaronder 42 met het keurmerk Nederlandse Landgoederen. Groene, stille, jonge, oeroude landgoederen, grote en kleine, allemaal met een eigen karakter. Veel van de terreinen hebben bijzondere extra's. Een vleermuiskelder, een bakhuis met B&B, een natuurlijke begraafplaats. En het merendeel is vrij toegankelijk voor wandelaars, vandaar dat we je hier 8 mooie wandeltips geven.

Gooise Lusthoven, Bussum (Noord-Holland)

Vrijwel naadloos lopen ze in elkaar over: de landgoederen Schaep en Burgh, Boekesteijn, Hilverbeek en Gooilust. Daardoor kun je ze aaneenrijgen tot de prachtige, afwisselende landgoedwandeling ‘Gooise Lusthoven’, een ronde van 20 kilometer. Elke buitenplaats is weer anders. De ene bestaat uit tal van bruggetjes en waterpartijen, de andere uit rododendronstruiken. De statige landhuizen maken zeker indruk. 

Onderweg kom je onder meer door naaldbossen, heide, een biologische-dynamische tuinderij, een siertuin en een beeldentuin. Je komt ook langs het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, waar je meer te weten komt over deze streek.

Bekijk de route
afbeelding van Landgoed Gooilust.
Landgoed Gooilust. (Foto: © Shutterstock)
Wandelaar in de herfst, in Beerschoten.
Beerschoten. (Foto: © Sietske de Vet)

Landgoed Beerschoten, De Bilt (Utrecht)

Landgoed Beerschoten vormt samen met het relatief jonge Panbos en landgoed Houdringe één groot natuurgebied, dat in handen is van het Utrechts Landschap. Hoewel de gebieden naadloos in elkaar overgaan, zijn ze heel verschillend. Beerschoten heeft met zijn statige lanen en eeuwenoude bomen meer weg van een parkbos, terwijl het Panbos gedomineerd wordt door grove dennen, zandvlaktes en heuveltjes. Je komt door beide (maar niet door Houdringe) tijdens de rondwandeling ‘Beerschoten Bilthoven’ van 17 kilometer. Vanaf Bunnik wandel je op deze route ook nog langs de Kromme Rijn, door een open en lieflijk gebied.

Bekijk de route

Landgoed Twickel, Delden (Overijssel)

Vlakbij het mooie plaatsje Delden ligt het eeuwenoude landgoed Twickel, met haar imposante kasteel en fraai aangelegde tuinen. Je wandelt er door een afwisselend decor van bossen met oude eiken, vennen, heidevelden en akkers omzoomd met houtwallen: een zogeheten coulisselandschap. Het gebied is bijna zeven eeuwen oud en maar liefst 4500 hectare groot. Je vindt er historische boerderijen (herkenbaar aan de zwart-witte luiken) en een opvallende watertoren, die in 1894 werd aangelegd om het landgoed van drinkwater te voorzien. Op deze wandelroute van 12 kilometer zie je het allemaal, en je eindigt weer in het historische centrum van Delden.

Bekijk de route
afbeelding van Kasteel Twickel, de voorzijde.
Kasteel Twickel. (Foto: © Wikimediaimages via Pixabay)
Landgoed Vilsteren
Landgoed Vilsteren.

Landgoed Vilsteren, Dalfsen (Overijssel)

We blijven nog even in Overijssel, want hier vind je ook het prachtige Landgoed Vilsteren, een groot familielandgoed in het Vechtdal tussen Dalfsen en Ommen. Behalve fraaie natuur en een landgoedcentrum vind je op het landgoed een compleet dorp met horeca, een molen, een kerk, een school en boerderijen, allemaal opgetrokken rond een fraaie buitenplaats. Vilsteren heeft vijf eigen wandelroutes, waaronder een 14-kilometer-lange route langs follies (folders met routebeschrijvingen ter plekke, plus de app Wandelen in Overijssel) en er lopen enkele LAW's over het landgoed, zoals het Vechtdalpad en het Maarten van Rossumpad.

Landgoed de Eese, Steenwijk (Overijssel, Drenthe, Friesland)

Het middeleeuwse Landgoed De Eese ligt precies op het snijpunt van de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland. Het glooiende natuurgebied, boven op een stuwwal, bestaat uit bossen, akkers, heidevelden, vennetjes en poelen. De karakteristieke lanenstructuur, de oude landgoedhuizen en het bijzondere kasteeltje dat omringd wordt door een gracht, maken indruk. Kortom, sla dit prachtige landgoed, waar rust en ruimte overheersen, zeker niet over. Een aanrader is de NS-wandeling 'Woldberg Steenwijk' in het noordelijkste puntje van Overijssel. Vanaf station Steenwijk maak je een ronde van 14 kilometer, evt. te verlengen tot 17 kilometer.

Bekijk de route
afbeelding van twee wandelaars die door De Eese lopen, in de zon.
De Eese. (Foto: © WaterReijk via Flickr)

Landgoed De Boom, Leusden (Utrecht en Gelderland)

Op de rand van Utrecht en Gelderland ligt Landgoed De Boom. Voormalige eigenaresse Anna Aleida de Beaufort was een sociaal bewogen vrouw en steunde activiteiten rond Leusden en Woudenberg. Ze richtte ook Stichting De Boom op, die nog steeds veel goede doelen ondersteunt, waaronder de instandhouding van het landgoed. Gelukkig maar, want Landgoed De Boom is een prachtig wandelgebied. In het voorjaar bloeien de hazelaars, meidoorns en krenten en staan de graslanden vol bloemen en kruiden. Op Hoeve Groot Zandbrink zijn behalve thee en taart ook wandelroutes verkrijgbaar. Ook NS-wandeling Heiligenbergenbeek (14 of 17 kilometer) loopt over het landgoed.

Bekijk de route

Landgoed Geijsteren, Venray (Noord-Limburg)

In Noord-Limburg moet je zijn voor het fraaie Landgoed Geijsteren. Het ligt pal aan de Maas en de paden waaieren uit door bossen en langs akkers, velden en glasheldere vennen. Overnachten en eten kan op verschillende plaatsen op het landgoed. Er is een kampeerterrein in het bos en eentje aan de rivier; een B&B in het dorp en bij Hoeve de Boogaard kun je puur en bourgondisch eten. Wandelaars kunnen VVV-knooppuntroutes volgen, bijvoorbeeld de 'Wandelroute knopenlopen: Landgoed Geijsteren'. Een andere aanrader is deze rondwandeling van ruim 16 kilometer vanaf station Venray of dit traject van het Pieterpad (21 km).

Kasteelruïne van Geijsteren
Kasteelruïne van Geijsteren. (Foto: © Peter Jacobs)
Landgoed De Hoevens in het voorjaar.
Landgoed De Hoevens in het voorjaar.

Landgoed De Hoevens, Alphen (Noord-Brabant)

Last, but not least, maar wel het kleinst is Landgoed De Hoevens waar alles draait het om de verbinding tussen mens en natuur. Het landgoed bestaat uit graslanden, akkers, poelen, houtwallen, een natuurkampeerterrein, monumentale boerderijgebouwen, plus een romantische B&B. Bijzonder is de natuurbegraafplaats, waar dierbaren kunnen worden begraven op een zelfgekozen plek in de natuur. Wandelroutes zijn op het landgoed zelf verkrijgbaar. De Hoevens is deelnemer aan project Kempische Landgoederen en ook Trage Tocht Riel van 17 kilometer loopt over het landgoed.