Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen over Nederlandse landgoederen

Over welke landgoederen in Nederland kun je een mooie wandeling maken? Een verkenning.

De Hoevens

Nederland heeft honderden particuliere landgoederen, waaronder 41 met het keurmerk Nederlandse Landgoederen. Groene, stille, jonge, oeroude landgoederen, grote en kleine, allemaal met een eigen karakter. Veel van de terreinen hebben bijzondere extra's. Een vleermuiskelder, een bakhuis met B&B, een natuurlijke begraafplaats.  En het merendeel is vrij toegankelijk voor wandelaars, vandaar deze verkenning door Wandel.nl.

Landgoed Vilsteren
Landgoed Vilsteren

Landgoed Vilsteren, Overijssel

Landgoed Vilsteren is een groot familielandgoed in het Vechtdal tussen Dalfsen en Ommen. Behalve fraaie natuur en een landgoedcentrum vind je op het landgoed een compleet dorp met horeca, een molen, een kerk, een school en boerderijen, allemaal opgetrokken rond een fraaie buitenplaats. Vilsteren heeft vijf eigen wandelroutes, waaronder een 14 km lange route langs follies (folders met routebeschrijvingen ter plekke, plus de app Wandelen in Overijssel) en er lopen drie LAW's over het landgoed: het Vechtdalpad, het Maarten van Rossumpad en het Havezathepad.

Landgoed De Boom, Utrecht/Gelderland

Op de rand van Utrecht en Gelderland ligt Landgoed De Boom. Voormalige eigenaresse Anna Aleida de Beaufort was een sociaal bewogen vrouw en steunde activiteiten rond Leusden en Woudenberg. Ze richtte ook Stichting De Boom op, die nog steeds veel goede doelen ondersteunt, waaronder de instandhouding van het landgoed. Gelukkig maar, want Landgoed De Boom is een prachtig wandelgebied. In het voorjaar bloeien de hazelaars, meidoorns en krenten en staan de graslanden vol bloemen en kruiden. Op Hoeve Groot Zandbrink zijn behalve thee en taart ook wandelroutes verkrijgbaar. Ook NS-wandeling Heiligenbergenbeek (14/17 km) loopt over het landgoed.

Kasteelruïne van Geijsteren
Kasteelruïne van Geijsteren, foto: Peter Jacobs

Landgoed Geijsteren, Limburg

In Noord-Limburg moet je zijn voor het fraaie Landgoed Geijsteren. Het ligt pal aan de Maas en de paden waaieren uit door bossen en langs akkers, velden en glasheldere vennen. Overnachten en eten kan op verschillende plaatsen op het landgoed. Er is een kampeerterreinin het bos; een B&B in het dorp en bij Hoeve de Boogaard kun je puur en bourgondisch eten. Helemaal fijn overnacht je op het natuurkampeerterrein met uitzicht op de rivier, verse broodjes bij zonsopkomst, 's avonds opwarmen bij de houtkachel. En dan weer uitgerust op pad. Wandelaars kunnen VVV-knooppuntroutes volgen, zoals de ruim 14 km lange route Geijsteren of traject 7 van het Pieterpad (21 km).

Landgoed De Hoevens, Brabant

Last, but not least, maar wel het kleinst is Landgoed De Hoevenswaar alles draait het om de verbinding tussen mens en natuur. Het landgoed bestaat uit graslanden, akkers, poelen, houtwallen, een natuurkampeerterrein, monumentale boerderijgebouwen, plus een romantische B&B. Bijzonder is de natuurbegraafplaats, waar dierbaren kunnen worden begraven op een zelfgekozen plek in de natuur. Wandelroutes zijn op het landgoed zelf verkrijgbaar. De Hoevens is deelnemer aan project Kempische Landgoederen en ook Trage Tocht Riel loopt over het landgoed.

Landgoed De Hoevens
Landgoed De Hoevens