Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Landgoed Twickel: Umfassungsweg

Gebied / Regio
Twente
Karakteristiek
Historie
Afstand
10.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Ontdek de verscheidenheid van Twente op Landgoed Twickel. De Umfassungsweg neemt je mee door het hart van het landgoed. Door bossen en weides, langs akkers en een idyllisch vlonderpad.

Startpunt
Naam
Landgoedwinkel Twickel
Straat
Twickelerlaan 7
Postcode
7495 VG
Plaats
Ambt Delden
Wandelroute Landgoed Twickel Umfassungsweg Kasteel Twickel
Wandelen op Landgoed Twickel. (Foto: © Jaap2, Getty Images Signature)

Wandelroutes door gevarieerde, historische landschappen zijn misschien wel de mooiste. Wandelroute Umfassungsweg door Landgoed Twickel behoort zeker tot dat rijtje. Met haar 11 km neemt wandelroute Umfassungsweg je mee door de kern van landgoed Twickel. Ontdek de geheimen van Kasteel Twickel, de eeuwenoude Twentse boerderijen en het houten vlonderpad over moerassig gebied.

Bezoekerscentrum Twickel

Wandelroute Umfassungsweg start bij het bezoekerscentrum en tevens landgoedwinkel van Twickel. Hier krijg je informatie over het landgoed en kun je diverse artikelen kopen die gemaakt zijn op het landgoed. Denk aan wijn, honing, kaas, bier en Twents landvlees. Het bezoekerscentrum Twickel is tevens ook de entree naar de kasteeltuinen.

Kaas van het eigen land(goed)

Als je de wandelroute Umfassungsweg gaan lopen, kun je eigenlijk niet voorbij gaan zonder een stukje te proeven van de speciale Twickel kaas. Deze kaas is gemaakt van de melk van de vijf boerenbedrijven die landgoed Twickel rijk is: Erve Veldman, Erve Klein Altena, Erve Pierik, Erve Groot Averink en Erve Klein Hobbelink. Op de parkeerplaats vind je een kaas-vendingmachine. Waar je normaal een kroketje uit de muur haalt, haal je hier een echt Twickel-kaasje.

Wandelroute Landgoed Twickel Umfassungsweg Bezoekerscentrum
Kaas van het landgoed. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute Landgoed Twickel Umfassungsweg Kasteel Twickel
Kasteel Twickel. (Foto: © Tromp Willem van Urk)

Kasteel Twickel

In het hart van Landgoed Twickel vind je Kasteel Twickel. De oudste onderdelen van het kasteel, zoals de toren, zijn gebouwd in de 15e eeuw. Kasteel Twickel is niet meer te herkennen zoals het in de 15e eeuw gebouwd was, want in de 18e eeuw zijn onder anderen de ‘bouwhuizen’ met paardenstallen en koetshuizen op het voorplein erbij gebouwd.

Beperkt open

Het kasteel is slechts beperkt open voor bezoek, dit is omdat Kasteel Twickel nog steeds bewoond wordt. Niet meer door de laatste eigenaresse van het kasteel, barones Van Heeckeren van Wassenaer, gravin Van Aldenburg Bentinck. Zij woonde er tot haar dood in 1975. Nu woont één van achterneven in Kasteel Twickel, Roderik Graf zu Castell-Rüdenhausen.

Erve Bokdam

Tijdens wandelroute Umfassungsweg wandel je langs diverse boerderijen van families die al eeuwenlang wonen en boeren op landgoed Twickel. Zo ook Erve Bokdam, het wordt al in 1434 genoemd in de papieren en is sinds 1682 in het bezit van Landgoed Twickel. Bijzonder een Erve Bokdam zijn niet alleen de vele (tamme) schapen die hier lopen en naar je toekomen, als je de houten deurtjes van het erf opent. Het is vooral de marktkraam.

Wandelroute Landgoed Twickel Umfassungsweg Schapen Erve Bokdam
De schapen van Erve Bokdam. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute Landgoed Twickel Umfassungsweg Marktkraam Erve Bokdam
Marktkraam Erve Bokdam. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Kraam van Erve Bokdam

Want zeg je Twente, dan zeg je ook gastvrijheid. Bij Erve Bokdam vind je een heuse kraam, een soort marktkraam zou je kunnen zeggen. Erve Bokdam doet mee aan het project ‘Boeren voor natuur’, om die reden vind je in de kraam alles wat zowel Erve Bokdam produceert, maar ook andere boerenbedrijven. Zoals zelfgemaakte jam, kaasjes en allerlei andere lokale lekkernijen.

Vertrouwen

De verkoop van lekkernijen gaat op vertrouwen, dus leg wat geld neer in het schaaltje als je iets meeneemt. Of maak het bedrag over per Tikkie. De boerderijen zijn dan wel eeuwenoud, de techniek gaat hand in hand.

Vlonderpad Umfassungsweg

Hét hoogtepunt van de wandelroute Umfassungsweg door Landgoed Twickel is voor velen het vlonderpad. Het vlonderpad van Landgoed Twickel meandert door het moerassige landschap. Het houten voetpad neemt je mee door het natte heidegebied Koematenveld. Zeker als je in de ochtend vroeg komt, staat hier de mist of dauw nog in het veld. Een magisch mooi gezicht.

Krudopbrug

Voor je het vlonderpad betreedt, kom je over een bruggetje. Dit is de Krudopbrug, vernoemd naar Edzard Krudop, voormalig voorzitter van Landgoed Twickel. De palen op de Krudopbrug verwijzen naar de jachtpalen van Landgoed Twickel. De palen geven vanouds de grenzen van het jachtgebied aan.

Wandelroute Landgoed Twickel Umfassungsweg Vlonderpad
Vlonderpad door Landgoed Twickel. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Praktische tips

  • Voor parkeren wordt een kleine vergoeding gevraagd
  • Vanaf station Delden is het 10 minuten lopen naar het startpunt
  • De wandelroute is gemarkeerd met houten palen met UW erop

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Landgoed Twickel. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.