Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht

Gebied / Regio
Utrecht
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
29km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Het Kromme Rijnpad wordt door veel wandelaars als één van de mooiste wandelroutes in Utrecht bestempeld. En dat is niet zonder reden. Het Kromme Rijnpad neemt je 29 kilometer lang mee langs rivier de Kromme Rijn en voert je gedeeltelijk over een oud jaagpad. Ontdek landgoederen, boomgaarden, delen van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Startpunt
Naam
Kromme Rijnpad
Straat
Ledig Erf
Postcode
3511 ZN
Plaats
Utrecht
Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht
Wandelen op het Kromme Rijnpad. (Foto: © Corinne Poleij, Getty Images)

Een bochtje naar links, een bruggetje op rechts, een kronkeltje hier en een sluis daar: welkom op het Kromme Rijnpad. De Kromme Rijn heeft niet zonder reden deze naam. De wild stromende rivier heette vroeger de Oude Rijn.

Toch veranderde dit in de loop der jaren in de Kromme Rijn, door haar gekkige bochten en kronkels. In de lente is in deze omgeving een kleurenexplosie van geurende en kleurende bloesems. In de oogsttijd proef je hier van al het lekkers bij één van de fruitstalletjes.

Start in Utrecht

Het Kromme Rijnpad begint in het centrum van Utrecht en neemt je helemaal mee naar Wijk bij Duurstede. De route is totaal 29 kilometer lang en opgedeeld in 4 etappes. Uiteraard kun je er ook voor kiezen het Kromme Rijnpad in één keer te bewandelen. Het Kromme Rijnpad is in twee richtingen bewegwijzerd met blauwe bordjes met daarop in het wit de tekst ‘Kromme Rijnpad’.

Jaagpad

Een groot deel vanaf Fort Lunet l tot de Odijk loop je over een eeuwenoud jaagpad. Een jaagpad is een pad langs een kanaal of rivier dat gebruikt werd om (vracht)schepen vooruit te trekken als de wind niet gunstig stond. Dit trekken van de schepen werd ook wel ‘jagen’ genoemd, vandaar de naam jaagpad. Op andere plekken worden jaagpaden ook wel trekpaden of trekwegen genoemd.

Oude rolpaal

Het trekken van de schepen gebeurde in die tijd nog met paard en wagen. Langs het jaagpad vind je nog een oude rolpaal; bedoeld om trekschuiten door de bocht heen te jagen. Want je kunt je voorstellen dat het best een klus was om vrachtschepen met paard en wagen door al die zigzaggende bochten van de Kromme Rijn heen te krijgen.

Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht Jaagpad
Kromme Rijn met bovenaanzicht. (Foto: © Matthew Sayers, Getty Images)
Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht Fort Lunet
Fort Lunet. (Foto: © Robbie Klinkenberg, Wikimedia)

Fort Lunet l

Fort Lunet l is samen met Fort Lunet ll, lll, lV en het inundatiekanaal onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Lunet l had als doel om water uit het kanaal te transporteren en het lager gelegen land extra snel onder water te zetten. Door bewust veel wateroverlast te creëren, bleef de vijand op afstand en daarmee vijandelijke aanvallen op Utrecht uit.

Verdedigingsstrategie

Het geïnundeerde land was te diep voor paard en wagen en te ondiep voor schepen. Door het onder water zetten van de akkers werd de oogst verpest maar ons land beschermd. Een effectieve verdedigingsstrategie, waar niet elke boer blij mee was.

Tankgracht

De sloot die je oversteekt bijna aan het einde van etappe 1 van het Kromme Rijnpad is een oude tankgracht. Aangelegd in 1939, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En hoewel de naam tankgracht doet vermoeden dat het juist vóór het gebruik van tanks was, is het eigenlijk een anti-tank-gracht.

Duitse tanks

De gracht had steile oevers en zigzaggende bochten, waardoor het een stuk lastiger werd voor Duitse tanks om aan te vallen. Als je wandelt langs de tankgracht, kun je nog goed het zigzag-patroon herkennen.

Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht Tankgracht
Tankgracht. (Foto: © Getty Images Signature)
Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht Fort Vechten
Fort Vechten. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Fort Rijnauwen

Fort Rijnauwen is het grootste en groenste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is daarmee ook UNESCO Werelderfgoed geworden. In 1886 begon de bouw van Fort bij Rijnauwen en was 5 jaar later klaar. In 1877 werd het fort al uitgebreid, want Fort Rijnauwen was bedoeld voor 700 mensen en ruim 100 stukken geschut.

Fort Vechten

Fort Rijnauwen had samen met Fort Vechten het doel om het oosten van de stad Utrecht te beschermen tegen vijandelijk trommelvuur. Het ingenieuze systeem van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was in één klap nutteloos geworden, toen tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen werden ingezet.

Kasteel Beverweerd

Kasteel Beverweerd ligt als het ware op een klein eilandje, met aan de ene kant de Kromme Rijn en rondom het kasteel een kleine rivierarm van de Kromme Rijn. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en heeft prachtige aangelegde kasteeltuinen. Het grote witte kasteel steekt fier af tegen de groenbeboste omgeving.

Woonkasteel

Kasteel Beverweerd is in de loop der jaren uitgegroeid tot een min of meer vierkant woonkasteel, dat te bereiken is via twee smeedijzeren brug over de grachten. Sinds 2004 woont en werkt kunstenaar Geert Jan Jansen in Kasteel Beverweerd.

Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht Kasteel Beverweerd
Kasteel Beverweerd. (Foto: © John Stuij)
Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht Cothen
Het centrum van Cothen. (Foto: © Corinne Poleij, Getty Images)

Cothen

Aan het einde van het Kromme Rijnpad wandel je richting het eeuwenoude dorp Cothen. Cothen was in de middeleeuwen net als in de Romeinse tijd een agrarisch gebied. In de tiende eeuw wordt het dorp gebouwd in de bocht van de Kromme Rijn, als het onderdeel is van de Utrechtse kerk.

Romeinse nederzetting

En hoewel er belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan uit de Romeinse tijd, wordt aangenomen dat de nederzetting hier relatief jong is geweest.

Diverse etappes

Je kunt het Kromme Rijnpad ook opdelen in etappes, als 29 kilometer in één keer te ver is. Dit zijn de etappes van het Kromme Rijnpad. Let op: dit zijn etappes van A naar B, dus geen rondjes.

  • Etappe 1: Utrecht – Fort bij Rijnauwen (6,7 km)
  • Etappe 2: Fort bij Rijnauwen – Kasteel Beverweerd (8,7 km)
  • Etappe 3: Kasteel Beverweerd – Cothen (7,3 km)
  • Etappe 4: Cothen – Wijk bij Duurstede (6,1 km)

Download hier het digitale wandelkaartje over het Kromme Rijnpad met alle informatie per etappe.

Wandelroute Kromme Rijnpad Utrecht Etappes
Diverse etappes van het Kromme Rijnpad. (Foto: © LeonievanderVliet, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van RoutesinUtrecht. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische tips

  • Het Kromme Rijnpad is 29 kilometer lang. Deze kun je in één keer wandelen of opdelen in etappes
  • Er zijn twee startpunten: Ledig Erf in Utrecht of de TOP Stadshaven in Wijk bij Duurstede
  • Volg de blauwe bordjes met daarop in het wit de tekst ‘Kromme Rijnpad’. De route is in twee richtingen bewegwijzerd
  • Wandelgids Kromme Rijnpad met meer info over de wandelroute is te verkrijgen bij de VVV’s in Utrecht en Wijk bij Duurstede