Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Utrecht

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes rondom een grote stad. Ontdek het prachtige buitengebied van Utrecht, wandel langs de Kromme Rijn of de Vecht en ga zwanen spotten in het Groene Hart.

Zwanen | Bert Bospad
Zwanen langs het Bert Bospad
Fort Voordorp
Fort Voordorp, foto: Wikimedia - HenkvD

Klompenpad Beukenburgerpad

Ontdek het buitengebied van Groenekan en De Bilt tijdens deze wandelroute van 14 kilometer. Vlakbij de stad Utrecht, op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het veenweidegebied geniet je van het slagenlandschap, van historische landgoederen en van fort Voordorp. Klompenpaden zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenlandschap en historische tracés lopen en makkelijk te volgen zijn door middel van duidelijke bewegwijzering.

Meer informatie over deze route

Door landgoed Amelisweerd langs Fort Rijnauwen

Tijdens deze wandeling van 10 kilometer loop je door de polder tussen Utrecht en Bunnik. Je wandelt langs de Kromme Rijn naar landgoed Amelisweerd met het landhuis Oud-Amelisweerd. Verderop kom je langs Fort Rhijnauwen waar veel planten en dieren te vinden zijn, zoals de orchidee, dassen, vossen en de ijsvogel. De wandeling start bij de oudste jeugdherberg van Nederland: Stayokay Utrecht-Bunnik.

Meer informatie over deze route
Fort Rhijnauwen
Fort Rhijnauwen, foto: Wikimedia - Niels Bosboom
Huis Sandwijck
Huis Sandwijck

Landgoed Sandwijck

Deze kortere wandelroute van 2 kilometer loopt over landgoed Sandwijck, een rustige parel onder de rook van Utrecht. De snelwegen zijn niet ver weg, je hoort ze, maar toch heerst er een bijzonder soort rust op Sandwijck.

De route is groen gemarkeerd (in de toekomst rood). Geen grote afstand, maar wel veel moois om van te genieten.

Meer informatie over deze route

Zwanen op het Bert Bospad

Het Bert Bospad van 12 kilometer voert over de twee mooiste wandelpaden van het Groene Hart. Het pad loopt dwars door moerasbos en langs trilvenen. Over de kanaaldijk, langs het Tienhovens kanaal en door de moeraslanden van de Tienhovense Plassen waar veel vogelsoorten broeden. Van april tot september vormen knobbelzwanen een vertrouwd beeld langs de route. Maar pas wel op, zwanenmannetjes vatten hun beschermende taak serieus op. Het Bert Bospad is een ANWB-wandelroute en wordt bewegwijzerd met zeskantige ANWB-bordjes.

Meer informatie over deze route
Zwanen | Bert Bospad
Zwanen langs het Bert Bospad
Alendorp | Maximapark
Alendorp vanuit het Maximapark, foto: Wikimedia - Jan Dijkstra

Wandelen door het groene hart van Leidsche Rijn

Tijdens deze wandeling van 12 kilometer maak je kennis met het Máximapark in Leidsche Rijn. Een park, zo groot als de Utrechtse binnenstad, waar de natuur haar plekjes heeft gevonden. Daarna kuier je door het centrum van het gezellige dorpje Vleuten en wandel je door het weidse polderlandschap door een zeer afwisselend natuurontwikkelingsgebied: De Thematenvelden aan de Haarrijnseplas. De wandeling is een kennismaking met nieuwe natuur in stedelijk gebied.

Meer informatie over deze route

Routetips

Routetip van Ellen:

'Ik wandel al jaren langs de Vecht. Ik start de wandeling op Overvecht (Vechtsebanen), loop dan richting Maarssen langs de twee oudste molens. Vervolgens wandel ik naar de strook Tienhoven. Via het recreatiegebied ga ik door bos én via bruggetjes over slootjes, uitkomend bij Maarsseveen. Hier loop ik langs de Klopvaart weer naar de Vecht. Dit is een superleuke route van 15 kilometer.

Routetip van Yvonne

Pocket Guide biedt sinds enige tijd een audio tour aan in Utrecht. Deze tour gaat door het centrum van de stad langs diverse bezienswaardigheden. Onderweg luister je naar verhalen en anekdotes over de geschiedenis van Utrecht maar ook het heden komt aan bod. Zeer informatief en erg leuk om op deze manier de stad te ontdekken.

Oproep

Ken jij ook nog andere wandelroutes in de omgeving van de stad Utrecht? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.