Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Utrecht Lumen: Dwalen door de donkere stad

De wandelroute Utrecht Lumen brengt je langs bijzondere verlichte objecten in de oude binnenstad van Utrecht. Van een adembenemende 3D-projectie tot het wereldberoemde konijn Nijntje. Lees nu een verslag van de editie van 2021.

’t Tunneltje aan de Ganzenmarkt
’t Tunneltje aan de Ganzenmarkt, foto: Eva Hopstaken

Door: Eva Hopstaken

Weet je nog? Vroeger. Dat je moeder dan zei: ‘Als de lantaarnpalen aangaan, naar binnenkomen.’ Voor de wandeling ‘Utrecht Lumen’, een tocht langs artistieke lichtprikkels in de Domstad, doen we precies het tegenovergestelde. Zodra de lichten aangaan, gaan we naar buiten.

Dansende gloed 

Willekeurig prikken we een van de 27 objecten op de kaart om mee te beginnen. Het is ’t Tunneltje aan de Ganzenmarkt. Wanneer we aan komen lopen, doet het in eerste instantie vermoeden dat er kerstverlichting aangebracht is. Een groen/rode gloed danst voor onze ogen. Eenmaal gewend aan het donker om ons heen en het licht in de tunnel, verandert bij het betreden, de kleur. Van paars naar blauwig en terug. Geen stap is hetzelfde. Wat een unieke ervaring.

Dansend licht
Dansend licht, foto: Eva Hopstaken
Een lichtobject in het centrum van Utrecht
Een lichtobject in het centrum van Utrecht, foto: Eva Hopstaken

Adembenemende projectie

We laten ons leiden door onze nieuwsgierigheid en onze voeten trotseren de kinderkopjes onder onze voeten in het historische gedeelte van de stad. We houden even halt en leggen ons hoofd in de nek om naar het betoverende Janslicht aan het Janskerkhof te aanschouwen. Een moment later, moeten we juist omlaag kijken om het werk van de studenten van de HKU te bekijken in de Nissen Drift. Een adembenemend 3D-projectie project steelt hier de show in de miezerige donkere avond.

Regenboog in het donker

Overdag vallen de meeste van deze kunstwerken je vast en zeker niet op. De Halo van de Willibrordkerk zeker niet, maar ’s avonds zie je de lichtgevende ring al van ver af. Zo val je van de ene ontdekking in de andere. Het licht bij de Buurkerk is zo’n zelfde verhaal. Een glas-in-lood raam, op de kop, op een paal, vormt een kleurrijk mozaïek en maakt een regenboog in het donker.

Glas-in-lood raam in de Buurkerk
Glas-in-lood raam in de Buurkerk, foto: Eva Hopstaken
Het Nijntje museum
Het Nijntje museum, foto: Eva Hopstaken

Wereldberoemd konijn

Het is ondoenlijk alle 27 werken te beschrijven, maar een willen we je toch niet onthouden. Leuk voor klein én groot en zo typerend voor de stad Utrecht; Nijntje. Op de gevel van het museum van het wereldberoemde konijntje, komt elke avond haar wereld voor passanten tot leven.

Een beetje verregend gaat, na een paar uur door de binnenstad dwalen, bij ons het spreekwoordelijke lichtje uit. Welterusten.

Praktische informatie

 

  • Op de website van Utrecht Lumen is achtergrondinformatie over de werken te vinden en ook zijn er routes te downloaden.
  • Het is ook mogelijk onder begeleiding van een VVV-gids deelnemen aan een rondleiding langs de kunstwerken.
  • Vanaf 2022 breidt Utrecht Lumen uit met nog drie kunstwerken. Zodra de restauratie van de Dom klaar is, gaat ook deze weer baden in het licht.
De Halo van de Willibrordkerk
De Halo van de Willibrordkerk, foto: Eva Hopstaken