Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de mooiste stadsparken

Voor een mooie wandeling door het groen kun je ook in steden terecht. Onze Nederlandse steden zijn vaak voorzien van prachtige stadsparken, waar je heerlijk kunt ronddwalen en tot rust kunt komen. Wandel.nl geeft je tips.

wandelen stadsparken maximapark utrecht
Het Maximapark in Utrecht, foto: Tatyana Mut / Shutterstock.com

Máximapark – Utrecht

Met een oppervlakte zo groot als de binnenstad van Utrecht is het Máximapark een groene long, ingeklemd tussen Leidse Rijn, Vleuten en De Meern. Het park kan grofweg in tweeën gedeeld worden: het bossige en ruigere Buitenhof en het meer parkachtig ingerichte Binnenhof met haar verschillende tuinen, zoals de Vlindertuin en Japanse tuin. Het Lint, een breed en tien kilometer lang autovrij pad, omringt het gehele park en verbindt de verschillende gebieden met elkaar. Het park biedt voor ieder wat wils en met meerdere horecagelegenheden zijn er genoeg mogelijkheden om je wandeling te onderbreken om even bij te tanken.

Wandeltip:

Wandelroute zingende beelden voor de kleintjes.

Sonsbeekpark – Arnhem

Misschien wel het mooiste stadspark van Nederland is het glooiende Sonsbeekpark in Arnhem. Dit park bestaat eigenlijk uit drie aaneengesloten parken (Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem) en is sinds 2005 een Rijksmonument. Op wandelafstand vanaf het Centraal Station is dit fraaie in Engelse landschapsstijl aangelegde park een heerlijke plek voor ontspanning. Wandel langs monumenten, zoals stadsvilla Sonsbeek, uitkijktoren de Belvédère en de grote waterval of geniet op één van de vele terrassen van een drankje.
Vergis je niet. De hoogteverschillen van deze stuwwal, die in de ijstijd is ontstaan, kunnen je wandeling uitdagend maken. Het prachtige uitzicht over de binnenstad maakt dit echter meer dan goed.

Wandeltip:

Bij bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek zijn verschillende (gratis) wandelroutes verkrijgbaar.

Landgoed Clingendael – Den Haag

Tussen Den Haag en Wassenaar ligt Landgoed Clingendael. Een landgoed met een rijke historie en de oudste Japanse tuin van Nederland. Vanwege de kwetsbaarheid is de Japanse Tuin maar enkele weken per jaar geopend, maar als je de kans hebt om hier een bezoek te brengen dan waan je je in een sprookjeswereld.
De eeuwenoude historie van park Clingendael is duidelijk voelbaar als je over de verharde slingerpaadjes wandelt tussen de gazons met boomgroepen en verborgen waterpartijen.

Wandeltip:
  • Op het landgoed zijn twee wandelroutes uitgezet.
  • Wandelroute 4 kilometer – gele paaltjes
  • Wandelroute 2 kilometer – rode paaltjes
  • Actuele informatie over de Japanse Tuin.
wandelen stadsparken landgoed Clingendael Den Haag
Landgoed Clingendael, foto: Andrea van Lieshout
wandelen stadsparken maastricht
Stadspark Maastricht

Stadspark Maastricht – Maastricht

In Maastricht wordt het aangezicht van het stadspark bepaald door de vestingwerken en stadsmuren, waarmee een wandeling door de aaneengeschakelde parken een wandeling door de tijd wordt. Vanaf de Maas slingeren de paden zich langs het riviertje de Jeker. In 1706 was er al sprake van een bescheiden wandelplaats tussen de toenmalige Onze-Lieve-Vrouwepoort en de Maas. Door de eeuwen heen werden nieuwe parken aangelegd en met elkaar verbonden. Wandel over de wallen, geniet van de pittoreske doorkijkjes, bezoek de Tapijnkazerne en sluit je wandeling af met heerlijk struinen door het mooie centrum van Maastricht.

Wandeltip:

Wandelen door het stadspark en het Jekerkwartier.

Prinsentuin – Leeuwarden

Ultiem relaxen doe je in de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit park strekt zich uit langs de Noordelijke Stadsgracht en volgt de contouren van de vestingwerken. Al in 1795 werd het park opengesteld voor wandelend publiek en is daarmee één van de oudste stadsparken van Nederland. Monumentaal zijn onder meer de brug, de koepel en het tuinhuis. Het park is in de 19e eeuw uitgebreid met een muziektent en volière. Sinds 1954 heeft de overleden Friese kunstenaar Pier Pander heeft hier een eigen museum.
Het park doet tevens dienst als jachthaven. Vooral met mooi weer is het een komen en gaan van bootjes.

Wandeltip:

Wandeling door Prinsentuin.

Park Frankendael – Amsterdam

Midden in Amsterdam, in de Watergraafsmeer, ligt een buitenplaats dat een bezoekje waard is. Het 17e eeuwse landhuis is een opvallende verschijning aan de S113. In de Gouden Eeuw waren het de rijke Amsterdammers die buiten de stad een buitenplaats lieten bouwen. Frankendael is zo’n buitenplaats, maar nu ingesloten door drukke verkeerswegen en woningbouw. Achter de toegangspoort gaat een landgoed van drie hectare schuil, waar je aan de stadse drukte kunt ontsnappen. Wandel over de lommerrijke paden, langs de gezellige volkstuintjes en vergeet de innerlijke mens niet met comfort food bij De Kas.

Wandeltip:

Verdwalen is hier nagenoeg onmogelijk, slenter lekker waar je voeten je heen brengen. Nog niet uitgewandeld? Breng dan een bezoekje aan het nabijgelegen levendige Oosterpark, waar urban sports een totaal andere sfeer brengen.

wandelen stadsparken park Frankendael Amsterdam
Park Frankendael, foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com
wandelen stadsparken Valkenberg Breda
Stadspark Valkenberg in Breda

Stadspark Valkenberg – Breda

Wandelen in een kasteeltuin. Dat kan in Breda. Niet ver van de binnenstad en het station vind je Park Valkenberg, dat ooit behoorde tot het Kasteel van Breda. Het kasteel staat er nog steeds en sinds 1826 is hier de KMA (Koninklijke Militaire Academie) gevestigd. Het park behoorde tot 1812 tot het kasteel, waar de Heeren van Breda de valkenjacht bedreven. Het park straalt rust uit, je kunt heerlijk relaxen bij de grote fontein en het park leent zich perfect als start voor een mooie (stads)wandeling.

Wandeltip:
Ontdek niet alleen Stadspark Valkenburg, maar maak er een mooie stadswandeling van.