Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de stadsparken van Arnhem

Arnhem is een van de groenste steden van Nederland én van Europa. Met zijn vele stadsparken is het een mooie plek voor een wandeling. Wandel.nl zet acht Arnhemse stadsparken voor je op een rij.

Stadspark Arnhem

Arnhem is een échte parkenstad, met een groene gordel van wel dertien mooie parken. Een stad waar je gemakkelijk de natuur kunt opzoeken. De parken zijn uitermate geschikt om een kerstwandeling te maken. Wandel.nl zet acht parken voor je op een rij en we lichten ook een paar wandelroutes uit zodat jij extra kunt genieten van je wandeling.

Houd je tijdens je wandeling altijd aan de richtlijnen van het RIVM. Lees hier hoe je op een prettige en verstandige manier kunt blijven wandelen.

Sonsbeekpark

In Arnhem-Noord, op vijf minuutjes lopen vanaf het Centraal Station vind je het bekendste stadspark van Arnhem: het Sonsbeekpark. Hier wandel je over chique lanen langs water, bos en grasvelden met een prachtig uitzicht over de stad. Bij een bezoek aan het park mag je één van de oudste gebouwen van Arnhem niet missen, de Witte Watermolen die wordt aangedreven door de Sint-Jansbeek. Verderop vind je het Nederlands Watermuseum, wat ook zeker een bezoekje waard is. In het park vallen de hoogteverschillen meteen op, even klimmen en je kunt uitrusten bij Huis Sonsbeek. De witte Stadsvilla heeft vele functies gehad maar sinds 2000 vind je hier een grand café. Een perfecte plek om even een stop te maken voor een afhaal hapje of drankje. Om daarna je wandeling te vervolgen over de bruggetjes en zelfs langs een heuse

Witte watermolen Sonsbeekpark
Witte watermolen Sonsbeekpark (Afbeelding: Wikimedia Quistnix)
Huis Zypendaal
Huis Zypendaal

Park Zypendaal

Vanuit Sonsbeekpark wandel je zo het net zo statige park Zypendaal in. Waar ook weer een imposant landhuis te zien is, middenin het park vind je huis Zypendaal. Om het huis heen ligt een kleine gracht en in de omgeving wandel je langs nog meer water. De Sint Jansbeek ontspringt namelijk in het park en hier en daar sijpelt water uit de grond. De loop van de beek was jarenlang verstopt onder de grond, maar enkele jaren geleden is de Jansbeek gedeeltelijk weer in oude luister hersteld. Als je van een wandeling met flinke hoogteverschillen houdt dan moet je in park Zypendaal zijn. Ooit heeft hier een gletsjer bodemmateriaal opgestuwd, waaruit een wal van 80 meter hoogte is ontstaan.

Park Angerenstein

Vlakbij station Presikhaaf vind je Park Angerenstein. Dit voormalige landgoed behoorde tot de Abdij van Prüm, in Duitsland. Arnhemmers beschrijven het park als het kleine broertje van Sonsbeek. Het park is namelijk ook aangelegd en er bevindt zich een statig landhuis, maar dan kleinschaliger. Je vindt het park in Arnhem-Noord, ten noorden van de Velperweg langs de gelijknamige woonwijk. Ontdek Park Angerenstein wandelend over de slingerende paden langs oevers van beekjes door prachtig bos.

Immerloo park
Immerloo park (Afbeelding: Joke Termaat)

Immerloo Park

Immerloo Park

Een minder bekend stukje groen in Arnhem is het Immerloo Park. Vroeger lag het park in het stroomgebied van de Rijn, nu vind je er de Immerlooplas. Het park is aangelegd tussen 1969 en 1972 en was daarmee het eerste stadspark in het stadsdeel Arnhem-Zuid. Het park grenst aan de wijk Holthuizen. Er zijn destijds veel boomsoorten aangeplant, die weer verschillende dieren aantrekken. Naast stadsnatuur geniet je ook van cultuur, wandel bijvoorbeeld het Poëziepad. Jaarlijks worden er ook festivals georganiseerd, zoals het Immerloo Park Festival.

Park Gulden Bodem

Tegenover Huis Zypendaal in Arnhem-Noord, wandel je zo Park Gulden Bodem in. In het park wandel je voornamelijk over onverharde paden, je kijkt uit over gazons bezet met boomgroepen en heesters. Aan de zuidoostzijde vind je een aansluitend bosgebied met prachtige landerijen. In tegenstelling tot Zypendaal en Sonsbeek vind je in het park geen waterpartijen. De naam van het park is afkomstig van de ondergrond, het voedingsrijke löss. En nog een leuk feitje, zowel park Gulden bodem, Zypendaal als Sonsbeek zijn een Rijksmonument.

Park Gulden Bodem
Park Gulden Bodem (Afbeelding: Wikimedia Henk Monster)
Park Klarenbeek
Park Klarenbeek (Afbeelding: Wikimedia Henk Monster)

Park Klarenbeek

In Park Klarenbeek waan je jezelf even in het buitenland. Wandelend door de open velden tussen de koeien en schapen kijk je uit over de glooiende heuvels en kleine cottages. Oorspronkelijk was dit gebied een van de oudste landgoederen in Arnhem. Het gebied hoorde ooit bij het voormalige klooster Monnikenhuizen. Het park is erg populair, vooral onder hondenbezitters. In het bos loop je langs de Van Heemstrabank. Deze bank is geplaatst ter herinnering aan de Baron van Heemstra, Commissaris van de Koningin van Gelderland. Hij heeft zich ingezet voor het behoud van de Gelderse vrije natuur. Zodat jij hier nu heerlijk kunt wandelen. Je vindt het park nabij de Thomas a Kempislaan in Arnhem-Noord.

Park Presikhaaf

Vlakbij de Hogeschool van Arnhem, in de wijk Presikhaaf, vind je het gelijknamige Park Presikhaaf. Te midden van de flats ligt een groene oase waar je heerlijk kunt wandelen. Naast de wandelpaden vind je in het park ook verschillende sportmogelijkheden, kunst, horeca én misschien wel het hoogtepunt: stadsboerderij Presikhaaf. Het park is een waar klim- en klauterparadijs voor kinderen, met totempalen en vlonderpaden.

De Groene Bedstee Arnhem
De Groene Bedstee (Afbeelding: Wikimedia Henk Monster)

Landgoed Mariëndaal

Landgoed Mariëndaal is eigenlijk geen stadspark, maar een landgoed. Je vindt het landgoed tussen Arnhem en Oosterbeek. Desondanks is het landgoed zeker een bezoek waard. Het heuvelachtige Mariëndaal ligt net buiten Arnhem. Al wandelend zie je het golvende bouwland en weilanden met vee, lanen, bossen, beekjes en vijvers. Te midden van het landgoed liggen enkele boerderijen en oude huisjes. Een prachtig decor voor een wandeling. Het landgoed is vooral bekend om zijn ‘Groene Bedstee’. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang.

Wandelroutes langs Arnhemse parken

Je kunt prima zelf op ontdekkingstocht gaan door de vele stadsparken en heerlijk kuieren over de wandelpaden. Maar voor wie liever een uitgezette wandelroute loopt, hebben wij er een paar op een rij gezet.

  • Wandel door het groen van Arnhem. Deze wandelroute knoopt een aantal van de stadsparken aan elkaar. In 15 kilometer wandel je door Park Sonsbeek, Zypendaal, Klarenbeek, Angerenstein en Presikhaaf. Hier vind je meer informatie over de wandelroute.
  • Ontdek in 3,4 kilometer Landgoed Mariëndaal. De rondwandeling start bij Parkeerplaats Landgoed Mariëndaal en is te lopen via een routebeschrijving of een GPX track. Hier vind je meer informatie over de wandelroute.
  • Knoop park Zypendaal en Sonsbeek aan elkaar tijdens deze rondwandeling van 4,7 kilometer. De wandelroute brengt je langs alle hoogtepunten in de parken. Na afloop kan je zelfs nog even een bezoek brengen aan Park Gulden Bodem. Meer informatie over de wandelroute vind je hier.