Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Arnhem

Wandel.nl plaatst regelmatig een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. Op deze pagina vind je een overzicht van Arnhem met routes langs stuwwallen, uiterwaarden en sporen uit het verleden.

Skyline Arnhem

Stuwwallen, uiterwaarden, sporen uit het verleden: de omgeving van Arnhem staat garant voor veel wandelmogelijkheden. Aan de rand van de stad liggen diverse landgoederen, terwijl iets verder de heuvels van de Veluwe op je wachten.

Door de Groene Bedstee van Park Mariëndaal

De ‘Groene Bedstee’ is de bekendste plek van Landgoed Mariëndaal, ten noorden van Arnhem. Dit is een 300 meter lange beukenhaag in de vorm van een tunnel. Over het landgoed loopt een wandelroute van 3 kilometer, die je langs alle hoogtepunten van het heuvelrijke landgoed brengt. De route is gemarkeerd met rode paaltjes. Zo kom je langs de Christuskoepel uit 1939 met drie grafzerken uit het oude klooster Mariënborn en over het hoogste punt van het landgoed op 75 meter boven NAP. Vanaf dit punt kijk je uit over het landgoed en over de Betuwe. De oude, holle bomen op het landgoed zijn geliefd bij dieren als spechten en boommarters. Behalve de wandelroute van 3 kilometer is er ook een rolstoelvriendelijke route van 1,5 kilometer. Beide routes starten vanaf de parkeerplaats van Park Mariëndaal aan de Schelmseweg in Arnhem.

Meer info over deze route
Groene Bedstee in Park Mariëndaal Arnhem
Groene Bedstee in Park Mariëndaal, foto: Wikimedia - Henk Monster
Kasteel Biljoen
Kasteel Biljoen, foto: Wikimedia - Pierre Vossen

Baron Van Spaenwandeling vanaf Landgoed Biljoen

Op een steenworp afstand van Arnhem, bij Velp, ligt Kasteel Biljoen. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de zestiende eeuw. In de zeventiende eeuw kwam het huis en het landgoed in het bezit van de familie Van Spaen. Vanaf het landgoed Biljoen start de 10 kilometer lange Van Spaenwandeling, die je ook naar Landgoed Beekhuizen brengt. Je wandelt aan de rand van de Veluwezoom, door bossen en langs een vijver. Startpunt is landgoed Biljoen aan de Lathumse Veerweg in Velp.  De route is bewegwijzerd met paaltjes waarop staat Wandelroute Baron van Spaen’, maar je kunt ook een gpx-bestand downloaden.

Meer info over deze route

Langs sporen uit het verleden bij Wolfheze

Wandel langs grafheuvels uit de bronsttijd en langs bijzondere wodanseiken van maar liefst 450 jaar oud. Wolfheze ligt ten westen van Arnhem, in een bosrijke omgeving. In dit gebied zijn veel sporen uit de geschiedenis ontdekt. Behalve de grafheuvels zijn er verdedigingswallen en oude karrensporen aangetroffen. Tijdens je wandeling kun je hier de resten goed van zien. Daarnaast is met bossen en heidevelden ook volop natuur te ontdekken. Bijzonder zijn de vijf wodanseiken, die in de negentiende eeuw populair waren onder landschapsschilders. Ze vormen het slotstuk van een bijzondere wandeling. De route is te downloaden op de site van Natuurmonumenten.

Meer info over deze route
Wodanseiken bij Wolfheze
Wodanseiken bij Wolfheze, foto: Wikimedia - Gouwenaar
Park Lingezegen
Park Lingezegen, foto: Marjolein Regterschot

Ommetje Zeegbos in Park Lingezegen

Het ommetje Zeegbos gaat door Park Lingezegen, een landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. Na vertrek verlaat je al snel de bebouwde kom om over bospaden en schelpenpaden te wandelen. Ook wandel je langs het water. Hoewel de bebouwde kom van Arnhem-Zuid niet ver weg is, wandel je in een landelijke omgeving. De route is 6,5 kilometer lang en is gemarkeerd. Startpunt is  het parkeerterrein van boerderijcafé De Hooijmaat, waar de route ook weer eindigt. Dit parkeerterrein ligt aan de Marius van Beeklaan in Arnhem.

Meer info over deze route

Natuurwandeling oorlogsgeschiedenis Veluwezoom

Ontdek ten noorden van Arnhem de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog tijdens deze 16,5 kilometer lange wandelroute. Bij zweefvliegveld Terlet kun je de resten van geheime Duitse stellingen zien. Ook zie je onderweg de sporen van een neergestorte Britse bommenwerper. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis staat in contrast met de mooie natuur in het gebied. Je wandelt door een heuvellandschap met heidevelden en bossen. Goede kans dat je Schotse hooglanders tegenkomt. De route start vanaf parkeerplaats zweefvliegcentrum Terlet aan de Apeldoornseweg in Arnhem. Je kunt de route lopen met een routebeschrijving die je gratis kunt downloaden op de site van Natuurmonumenten.

Meer info over deze route
Het Rozendaalse veld bij Arnhem
Het Rozendaalse veld bij Arnhem, foto: Wikimedia - Marc Ryckaert (MJJR)

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van de stad Arnhem? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.