Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Landgoed Hackfort: Tichelmanroute

Gebied / Regio
Landgoed Hackfort
Karakteristiek
Landgoederen
Afstand
5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Landgoed Hackfort is door de eeuwen heen beheerd door baronnen, boeren en boswachters, zo lezen we op het informatiebord op Parkeerplaats Baakseweg in Vorden. Vanaf hier loop je een schilderachtige wandelroute langs Kasteel Hackfort, het koetshuis, de watermolen en door kleinschalig boerenlandschap. Wandel mee over de wandelroute Tichelmanroute.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Baakseweg
Straat
Baakseweg 8
Postcode
7251 RH
Plaats
Vorden
Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort. (Foto: © Lizanne Croonen)

Over Landgoed Hackfort

Landgoed Hackfort heeft de wandelaar veel afwisseling te bieden: er staat een kasteel uit 1324, een watermolen uit 1700 en er ligt een prachtig parkbos met wel 500.000 stinzenplanten. Het landgoed is ruim 735 hectare groot en eromheen liggen rustgevende akkers, hoeves, struwelen, velden en boomgaarden. Hier kun je in alle rust bos- en weidevogels spotten. Eeuwenlang was dit landgoed in het bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De families hebben moeite gedaan om alle landerijen en boerderijen bijeen te houden. Toen de laatste barones uit de familie in 1981 overleed, is Natuurmonumenten rentmeester geworden. 

Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; Stinzenplanten Hackfort
Stinzenplanten op het veld voor Kasteel Hackfort. (Foto: © Lizanne Croonen)

Stinzenplanten

Stinzenplanten zijn typisch iets voor kastelen en buitenplaatsen. Op Landgoed Hackfort zijn wel een half miljoen (!) bollen van stinzenplanten geplant. De siergewassen vormen een prachtig bloementapijt. Elke bloem komt op z’n eigen moment uit, van februari tot en met mei. Het begint met vele sneeuwklokjes en boerenkrokussen. Vanaf maart gevolgd door steeds meer lenteklokjes, wilde narcissen, boshyacinten, holwortel, bosanemoon, daslook, lelietje van dalen, kievitsbloemen en meer. Plan je bezoek aan de hand van de bloeikalender per maand van Natuurmonumenten. 

Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; Grasveld Hackfort
Stinzenplanten op Landgoed Hackfort. (Foto: © Lizanne Croonen)

Kasteel Hackfort

Meteen bij het begin van je wandeling zie je het imposante Kasteel Hackfort. Vele verbouwingen, oorlogsplunderingen en vernielingen hebben hun sporen nagelaten, maar de twee torens uit de zestiende eeuw staan nog fier overeind. De laatste ingrijpende wijziging van het complex vindt plaats in 1788. Het poortgebouw en andere bijgebouwen buiten de gracht zijn gesloopt en de gracht is gedempt. Begin 2019 is het kasteel nog verbouwd om ruimte te bieden aan vakantiesuites, voor een prinsheerlijk verblijf. Voor trouwerijen of bijvoorbeeld vergaderingen kun je de kasteelzaal en/of het oude koetshuis (nu een brasserie) afhuren. 

Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort. (Foto: © Lizanne Croonen)
Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; Moestuin Hackfort
Kardoen, een vergeten groente in de moestuin. (Foto: © Lizanne Croonen)

Hof van Hackfort, historische moestuin

De historische moestuin naast het oude koetshuis is leuk om doorheen te struinen. De grote tuin biedt al ruim twee eeuwen lang verse groenten, fruit, bloemen en kruiden voor eigen gebruik. De moestuin dateert uit circa 1790 en heeft zijn huidige vorm gekregen rond 1850. Hier groeien nu vergeten groenten zoals kardoen. In de 19e-eeuwse bakstenen kweekbak worden zaailingen en tere planten voorgekweekt. De tuin wordt bijgehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers en de oogst wordt gebruikt in restaurant ‘De Keuken van Hackfort’.

Landgoed Hackfort: Tichelmanroute

De Tichelmanroute is een 5-kilometerlange wandelroute langs het kasteel, de watermolen, een wandelbos met stinzenplanten en door het kleinschalige boerenlandschap van Vorden. De wandelroute is groen gemarkeerd. Je komt langs meerdere authentieke boerderijen, waaronder de naamgever van de wandelroute: Boerderij Tichelman. De oorspronkelijke bewoners zijn vernoemd naar een tichelman, oftewel een tegel- of steenbakker. De wandelroute voert je ook nog langs rustgevende landbouwpercelen en een paddenpoel. 

Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; Bospad Tichelmanroute
Wandelbos op de Tichelmanroute. (Foto: © Lizanne Croonen)

Gemarkeerde wandelroutes op Landgoed Hackfort

Naast de Tichelmanroute, zijn er nog meer gemarkeerde wandelroutes die je kunt lopen vanaf de Parkeerplaats Baakseweg nabij het kasteel.

Kasteelroute 

Afstand: 1,5 km (30 min.)
Markering: geel 
Afwisselende wandeling rondom het kasteel, langs de moestuin en door het parkbos. 


Veldenroute 

Afstand: 3,5 km (1 uur) 
Markering: rood
Gaat door het kampenlandschap ten zuiden van het kasteel 

Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; boerderij
(Foto: © Lizanne Croonen)
Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; boerderijen.
Boerderijen onderweg. (Foto: © Lizanne Croonen)

Berendpad 

Afstand: 8,5 km (2 uur) 
Markering: wit 
Afwisselende route over een oud kerkepad, door Vorden, langs de Baakse beek en het parkbos van Hackfort. 


Hackfortroute 

Afstand: 15 km (4 uur) 
Markering: blauw 
Afwisselende rondwandeling over Hackfort, landgoed Suideras en door Vorden.

(Bron: Natuurmonumenten

Praktische informatie

  • Betaald parkeren op Parkeerplaats Baakseweg in Vorden. Leden van Natuurmonumenten en klanten van Keuken van Hackfort krijgen korting op het parkeertarief. 
  • Horecatip: Keuken van Hackfort is geopend op dinsdag t/m zondag. Er wordt gekookt met streekproducten en de oogst van de naastgelegen moestuin. Adres: Baakseweg 6 in Vorden.
  • Overnachten in het kasteel: De suites van Kasteel Hackfort worden verhuurd via Buitenleven vakanties.
  • Op elke dinsdag en zaterdag is het souterrain van Hackfort opengesteld voor bezoek (13:00 - 16:00 uur). 
  • De watermolen van 300 jaar oud is iedere zaterdag open. Hier wordt op ambachtelijke wijze graan gemaald. 
  • In 2024 bestaat Hackfort 700 jaar! Dat wordt gevierd met extra activiteiten. Bekijk hiervoor de agenda van Natuurmonumenten.
Wandelroute Landgoed Hackfort Tichelmanroute; watermolen bij Kasteel Hackfort.
Watermolen bij Kasteel Hackfort. (Foto: © Lizanne Croonen)

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.