Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelroutes langs stinzenplanten

Op meerdere landgoederen in Nederland kun je stinzenplanten bewonderen. Wandel.nl heeft er vijf voor je uitgezocht. Lentekriebels gegarandeerd!

Stinzenplanten

Van eind februari tot en met mei toont de lente zich van haar beste kant. Stinzenplanten zoals sneeuwklokjes, narcissen, bosanemonen en boshyacinten steken dan hun kopjes op en geven de verder nog kale grasvelden en bossen kleur. Geniet van de lente tijdens een wandeling over een van deze landgoederen.

Paarse stinzenplant

Landgoed Hackfort (Gelderland)

Nabij het dorp Vorden in Gelderland vind je landgoed Hackfort en het gelijknamige kasteel. Een mooi kleinschalig landgoed beheerd door Natuurmonumenten. In het voorjaar ontpopt de parktuin rondom het kasteel zich tot een kleurig stinzenplantenparadijs. Honderdduizenden bolletjes zijn er geplant, van allerlei soorten stinzenplanten. Omdat iedere soort zijn eigen bloeitijd heeft, verandert het aanzien van het parkbos steeds van kleur, als een waar toverkleed.

Meer informatie

Landgoed Martenastate (Friesland)

Op enkele kilometers van Leeuwarden, nabij het dorp Koarnjum, ligt het fraaie landgoed Martenastate. Naast de eeuwenoude bomen is het park één van de rijkste vindplaatsen van stinzenplanten in Friesland. Al vroeg in het voorjaar vormt zich een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. In totaal worden er op Martenastate twaalf verschillende soorten stinzenplanten aangetroffen. Tijdens je wandeling kom je bijvoorbeeld daslook, aronskelk, bostulp, holwortel of adderwortel tegen.

Meer informatie
Witte stinzenplant

Landgoed Amelisweerd (Utrecht)

Onder de rook van Utrecht vind je Landgoed Amelisweerd. Het landgoed is een rivierbos verscholen in een bocht van de Kromme Rijn. Je vindt er veel oude loofbomen een groot aantal paddenstoelen en in het voorjaar veel mooie stinzenplanten. Landgoed Amelisweerd heeft speciaal voor bezoekers een handig gidsje samengesteld waarin je alles kunt lezen over de stinzenplanten op het landgoed. Ook verklappen de makers van de gids de zeven mooiste stinzenplantenplekjes, die je overigens gemakkelijk kunt ontdekken via de uitgezette wandelroute.

Meer informatie

Landgoed Ockenburg (Zuid-Holland)

Vlakbij de kust tussen Loosduinen en Kijkduin ligt landgoed Ockenburg. Een leuk uitstapje vanuit Den Haag. Vele eeuwen aan geschiedenis zijn zichtbaar, opvallend is de witte imposante Villa Ockenburg met zijn enorme oprijlanen. Maar het hoogtepunt op het landgoed zijn toch wel de uitbundig bloeiende stinzenplanten in het voorjaar. Je vindt hier zelfs een heus hyacintenbos.

Meer informatie
Veld stinzenplanten

Landgoed Mildenburg (Zuid-Holland)

Landgoed Mildenburg ligt bij Oostvoorne in Zuid-Holland. Ooit was Mildenburg een barok landgoed met een strak ingerichte tuin en een eenvoudig landhuis. Aan die tijd herinnert alleen nog de lange bomenlaan in het hart van het landgoed. Daaromheen ontdek je een bosrijk, soms heuvelachtig park met een grote variëteit aan bloemen, planten en bomen. In het voorjaar zorgen stinzenplanten voor geur en kleur. Ook maak je kans op het spotten van reeën, vleermuizen en zelfs de zeldzame wielewaal (vanaf april).

Meer informatie