Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelroutes langs stinzenplanten

Op meerdere landgoederen in Nederland kun je stinzenplanten bewonderen. Wandel.nl heeft er vijf voor je uitgezocht. Lentekriebels gegarandeerd!

Stinzenplanten

Van eind februari tot en met mei toont de lente zich van haar beste kant. Stinzenplanten zoals sneeuwklokjes, narcissen, bosanemonen en boshyacinten steken dan hun kopjes op en geven de verder nog kale grasvelden en bossen kleur. Geniet van de lente tijdens een wandeling over een van deze landgoederen.

Stinzenplanten en Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort met een bloementapijt. (Foto: © Lizanne Croonen)

Landgoed Hackfort (Gelderland)

Nabij het dorp Vorden in Gelderland vind je landgoed Hackfort en het gelijknamige kasteel. Een mooi kleinschalig landgoed dat wordt beheerd door Natuurmonumenten en dat in 2024 een 700-jarig jubileum viert. In het voorjaar ontpopt de parktuin rondom het kasteel zich tot een kleurig stinzenplantenparadijs. Honderdduizenden bolletjes zijn er geplant, van allerlei soorten stinzenplanten. Omdat iedere soort zijn eigen bloeitijd heeft, verandert het aanzien van het parkbos steeds van kleur, als een waar toverkleed.

Wandeltip: Tichelmanroute (5 km) op Landgoed Hackfort

Bekijk de wandelroute

Landgoed Martenastate (Friesland)

Op enkele kilometers van Leeuwarden, nabij het dorp Koarnjum, ligt het fraaie landgoed Martenastate. Naast de eeuwenoude bomen is het park één van de rijkste vindplaatsen van stinzenplanten in Friesland. Al vroeg in het voorjaar vormt zich een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. In totaal worden er op Martenastate twaalf verschillende soorten stinzenplanten aangetroffen. Tijdens je wandeling kom je bijvoorbeeld daslook, aronskelk, bostulp, holwortel of adderwortel tegen.

Wandeltip: maak een natuurwandeling in Martenastate of boek een gidswandeling van 1,5 tot 2 uur.

Meer informatie
Paarse stinzenplant
Krokus. (Foto: © Shutterstock)

Landgoed Amelisweerd (Utrecht)

Onder de rook van Utrecht vind je Landgoed Amelisweerd. Het landgoed is een rivierbos verscholen in een bocht van de Kromme Rijn. Je vindt er veel oude loofbomen een groot aantal paddenstoelen en in het voorjaar veel mooie stinzenplanten. Landgoed Amelisweerd heeft speciaal voor bezoekers een handig gidsje samengesteld waarin je alles kunt lezen over de stinzenplanten op het landgoed. Ook verklappen de makers van de gids de zeven mooiste stinzenplantenplekjes, die je overigens gemakkelijk kunt ontdekken via de uitgezette wandelroute.

Wandeltip: in de gids vind je twee wandelroutes langs stinzenplanten, waarvan één route wordt gecombineerd met een kanotochtje. Zo zie je de stinzenplanten ook prachtig vanaf het water van de Kromme Rijn.

Meer informatie
Witte stinzenplant
(Foto: © Shutterstock)
Veld stinzenplanten
(Foto: © Shutterstock)

Landgoed Ockenburgh (Zuid-Holland)

Vlakbij de kust tussen Loosduinen en Kijkduin ligt landgoed Ockenburgh. Een leuk uitstapje vanuit Den Haag. Vele eeuwen aan geschiedenis zijn zichtbaar, opvallend is de witte imposante Villa Ockenburgh met zijn enorme oprijlanen. Maar het hoogtepunt op het landgoed zijn toch wel de uitbundig bloeiende stinzenplanten in het voorjaar. Je vindt hier zelfs een heus hyacintenbos.

Wandeltip: Rondje Ockenburgh van 5 of 9,5 kilometer.

Bekijk de wandelroute

Landgoed Mildenburg (Zuid-Holland)

Landgoed Mildenburg ligt bij Oostvoorne in Zuid-Holland. Ooit was Mildenburg een barok landgoed met een strak ingerichte tuin en een eenvoudig landhuis. Aan die tijd herinnert alleen nog de lange bomenlaan in het hart van het landgoed. Daaromheen ontdek je een bosrijk, soms heuvelachtig park met een grote variëteit aan bloemen, planten en bomen. In het voorjaar zorgen stinzenplanten voor geur en kleur. Ook maak je kans op het spotten van reeën, vleermuizen en zelfs de zeldzame wielewaal (vanaf april).

Wandeltip: Wielewaalroute (2 km)

Bekijk de wandelroute
stinzenplanten; sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes in de regen. (Foto: © Lizanne Croonen)
Stinzenplanten, daslook
Daslook. (Foto: © Shutterstock)

Bloeikalender stinzenplanten

Geniet van de stinzenplanten in alle geuren en kleuren met deze leidraad van de momenten waarop ze bloeien. Uiteraard zijn er nog veel meer soorten.

Vanaf december: sneeuwklokjes.
Vanaf eind februari: krokussen, lenteklokje, vingerhelmbloem.
Vanaf maart: maarts viooltje, hyacint, bosanemoon.
Vanaf april: wilde narcis, grote muur, kievitsbloem, daslook, lelietje-van-dalen, aronsmelk.
Vanaf mei: vogelmelk, gele lis, adderwortel.

Waar heb jij gewandeld langs stinzenplanten?

Laat ons weten waar jij de mooiste bloementapijten van stinzenplanten hebt gezien. Jouw wandeltips zijn welkom op redactie@wandel.nl o.v.v. 'Stinzenplanten'. Stuur je een fleurige foto mee?

O ja, en vergeet ons niet te taggen als jij je wandelingen deelt op Instagram of Facebook.