Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs wilde orchideeën

In mei en juni bloeien de wilde orchideeën weer rijkelijk. Kleurrijke bloemenvelden groeien in het wilde weg en de geur is onmiskenbaar: de zomer is onderweg. Ga met Wandel.nl op zoek naar de bloemenpracht van wilde orchideeën.

Bloeiende orchideeën
Bloeiende orchideeën. (Foto: © Eric Waterschoot)

Verwar ze niet met de huis-tuin-en-keuken orchidee, want de wilde orchidee ziet er wel een beetje anders uit. De bloem is een stuk kleiner dan de binnenvariant en heeft een opvallend uiterlijk met drie kroonbladeren, waarvan de middelste (de ‘lip’) als een platform naar buiten steekt. Deze wilde variant groeit in verschillende biotopen. Van schrale hooilanden tot moerassige graslanden, bosgebied of in de duinen. Hele velden kleuren roze, paars, wit of geel.

orchidee in het gras
Orchidee. (Foto: © Shutterstock)

Texel, Noord-Holland

Op Texel zou je bijna over de orchideeën struikelen. Er groeien er miljoenen in de natuurgebieden en in de bermen langs de weg. Duingebieden De Muy is één van de plekken waar verschillende soorten gevonden kunnen worden, zoals de gevlekte orchis en de paarse harlekijnorchis. De wandelroute door De Muy en De Slufter voert je door de oneindige duinen en over het strand. Genoeg om te zien!

Bekijk de route

Koolmansdijk, Gelderland

In de Achterhoek ligt de Koolmansdijk, een blauwgrasland tussen Groenlo en Lichtenvoorde. Doordat hier kalkrijk grondwater omhoog komt, vorm het de perfecte voedingsbodem voor wel vijf verschillende soorten orchideeën, zoals de gevlekte orchis, de brede orchis en de rietorchis. Een korte wandeling van 2,7 kilometer voert je door dit gebiedje. Houd de ogen goed open, want reeën laten zich hier ook zien.

Bekijk de route
orchidee en andere wilde grasplanten.
(Foto: © Shutterstock)
Twee wandelaars lopen door een dal met orchideeën in het Gerendal
(Foto: © Eric Waterschoot)

Gerendal, Limburg

Het Gerendal ligt nabij Valkenburg in het zuidelijke deel van Limburg. Hier vind je de Orchideeëntuin, die geopend is van 1 mei t/m 15 juni. Tijdens de openingstijden loop je hier vrij rond of kun je onder begeleiding van Staatsbosbeheer een rondleiding krijgen. Om hier te komen volg je de rode paaltjes vanaf de parkeerplaats. Deze rondwandeling is ruim 6 kilometer en omvat flink wat klimwerk. De Orchideeëntuin is namelijk op een steile helling gelegen. Nog niet uitgewandeld? Plak er dan de gele route richting Margraten aan vast van 7 kilometer. Ook het Krijtlandpad en het Pelgrimspad doen het Gerendal en de orchideeëntuin aan.

Bekijk de route
orchidee tussen andere wilde bloemen en gras in het Gerendal.
Orchidee in het Gerendal. (Foto: © Shutterstock)

Zwanenwater, Noord-Holland

Vlak onder Callantsoog ligt natuurgebied het Zwanenwater. Hier vind je de grootste duinmeren van West-Europa en ontelbare orchideeën, die de duinen prachtig kleuren. De duingronden zijn de perfecte voedingsbodem voor deze bloem, maar ook voor bijzondere andere flora. Het gebied wisselt af met duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes en poelen. In een kleine zes kilometer zie je te voet de mooiste plekken van het Zwanenwater.

Bekijk de route
wilde orchideeën in het gras.
Wilde orchideeën in Zwanenwater. (Foto: © Shutterstock)
zeilbootje op de rivier met een oever van gras en orchideeën.
Tiengemeten. (Foto: © Shutterstock)

Tiengemeten, Zuid-Holland

Midden in het Haringvliet ligt het eilandje Tiengemeten. Verdwalen is hier praktisch onmogelijk, maar wil je toch een route volgen, dan heb je de keuze uit verschillende wandelroutes, die vanaf het veer starten. De natuur krijgt hier de vrije hand om zich te ontwikkelen. Terwijl je door de ruigte wandelt heb je ook nog eens weidse uitzichten over het Haringvliet. Het eiland biedt de perfecte voedingsbodem voor de rietorchis en de bijenorchis, die een voorkeur hebben voor vochtige plaatsen en je ongetwijfeld tegen zult komen.

Bekijk de routes