Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs orchideeën

In mei en juni bloeien de orchideeën. Op welke plekken in Nederland kun je langs deze bloemen wandelen?

Bloeiende orchideeën
Bloeiende orchideeën, foto: Eric Waterschoot

Mei en juni zijn dé maanden om het Zuid-Limburgse Gerendal bij Valkenburg te bezoeken, want dan bloeien de orchideeën. De verleiding is groot om bij de speciaal aangelegde orchideeëntuin (dit jaar precies 60 jaar oud) meteen de heuvel op te lopen, om op zoek te gaan naar de orchideeën. Onze tip: doe het niet.

Tijdens de openingstijden zijn er altijd vrijwillige gidsen aanwezig, die je kunnen helpen bij je zoektocht naar de orchideeën. “Er komen hier geregeld mensen die zelf op zoek willen. Geen enkel probleem natuurlijk. Maar uiteindelijk zie ik ze bijna altijd terug met de vraag: ‘waar zijn die orchideeën nou?’ zegt gids Hetty Cornips. Want wilde orchideeën lijken niet op de orchideeën die iedereen kent van de plantencentra. Ze zijn kleiner, hun vorm doet meer denken aan die van hyacinten en ze staan soms goed verstopt tussen het gras. Hetty: “Maar ze zijn prachtig. Vorig jaar kreeg ik orchideeën cadeau, afkomstig van een plantencentrum. Daar heb ik dus niets mee. Veel te gecultiveerd. Ik ben meer van het wilde!”

Orchidee
Foto: Eric Waterschoot

Excursies naar de orchideeën

In mei en juni zijn er op verschillende plekken in het land orchideeënexcursies.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer biedt onder andere excursies aan in Dijkwater op Schouwen-Duiveland (10, 20, 27 mei), in Braakman-Noord op Zeeuws-Vlaanderen (27 mei), in de Haaftenpolder op Tholen (2 juni), in polder Alteklein op Tholen (9, 14 juni), in Waterland (24 juni) en op het eiland De Hompelvoet in de Grevelingen (18, 25 aug, 1 sep). www.staatsbosbeheer.nl

IVN Nederland

IVN Nederland biedt onder andere orchideeënexcursies naar het Lauwersmeer (9 juni) en het Zandhuizerveld in Friesland (24 juni). www.ivn.nl

Wandelen langs de bloemenpracht

De orchideeëntuin in het Gerendal is geopend van 1 mei t/m 15 juni. Tijdens de openingstijden (10.00-17.00 uur) zijn er altijd gidsen van Staatsbosbeheer aanwezig voor vragen of een rondleiding. Ook verkopen zij orchideeënzoekkaarten en een boekje over de orchideeën. Toegang is gratis.

Het Gerendal is niet toegankelijk voor auto’s. Aan het begin van de Gerendalsweg in Schin op Geul is een parkeerplaats. Vanaf daar is het nog ca. 2 km lopen naar de orchideeëntuin. Je kunt vanaf de parkeerplaats ook de rode paaltjesroute volgen, een ronde van 5 km door het Gerendal en langs de orchideeëntuin. Bij de orchideeëntuin start een gele rondwandeling (7 km), richting Margraten. Ook het Krijtlandpad en het Pelgrimspad doen het Gerendal en de orchideeëntuin aan.

Bloemenpracht
Foto: Eric Waterschoot