Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op safari in Nederland: wilde hyacinten in Wildrijk

Zet wandelboswachter Ellen Luijks in een bos vol met lentebloemen en ze wordt zo blij als een kind. De geur en de kleuren komen haar tegemoet in Wildrijk, een sprookjesachtig landgoed in de Kop van Noord-Holland. Hier krijgt het bos in de lente een blauwe deken van de wilde hyacint.

Ellen Luijks
blauwe of paarse wilde hyacinten in het bos
(Foto's: © Bob Luijks)

Door: Ellen Luijks

Wandelboswachter Ellen gaat regelmatig met haar dochter Agnes (12) op avontuur in de Nederlandse natuur. Samen schreven ze hier een boek over: De spannendste wandelroutes met kinderen. In hun blog op Wandel.nl nemen ze je mee op ‘wandelsafari’ op unieke en onontdekte plekken in eigen land. Zowel kinderen als volwassen avonturiers zullen zich hier geen moment vervelen!

vrouw wandelt op een pad in het bos met wilde hyacinten.
Ellen Luijks in Wildrijk.

Zoveel bloemen

Narcissen, tulpen, appelbomen, alles geeft nu aan dat het warmere weer is begonnen. Ook de bloemen in het bos doen mee. Het zijn de bossen waar het blad nog niet aan de bomen zit, zodat de bloemen licht vangen. Wildrijk bij Sint-Maartenszee is een van de weinige bossen in het noorden van de provincie Noord-Holland, maar zeker de moeite waard. Wel een waarschuwing vooraf: zie je dat de parkeerplaats vol is, kom dan later terug, want anders is het filewandelen in het bos en dat wil je natuurlijk niet.

Speuren

Agnes houdt van bloemen en is dan ook superenthousiast als ze hoort dat we naar een ‘blauw bloemenbos’ gaan. Thuis hebben we de Opstapp-app van Landschap Noord-Holland gedownload, zodat Agnes een interactieve speurtocht in het bos kan doen en nog meer leert over de wilde hyacint. Niet te verwarren overigens met de gewone hyacint, die buiten het gebied massaal in de bollenvelden gekweekt worden.

meisje kijkt op haar mobiele telefoon in het bos met wilde hyacinten op de achtergrond.
Agnes wandelt met de Opstapp-app.
close-up van wilde hyacinten
Wilde hyacint.

Landgoederen

“Maar waarom staan deze bloemen hier dan?”, vraagt Agnes zich af. Wie zich verdiept in de geschiedenis, leert dat het bos waar nu stinzenplanten staan, ooit een landgoed is geweest. De wilde hyacint is net als bijvoorbeeld de bosanemoon, sleutelbloem en daslook een stinzenplant. Stins is het Friese woord voor stenen huis. Wildrijk is ooit aangelegd door rijke kooplieden uit Amsterdam die hier hun landgoederen hadden. Van het huis is niks meer te zien, maar wel hebben we er een bos vol bomen met blauwe sokjes voor terug gekregen.

Wie goed speurt ziet trouwens ook de witte bosanemonen en gele narcissen staan. Dat het gebied bijzonder is, wisten ze in 1940 ook al. Niet voor niks was dit de eerste aankoop van Landschap Noord-Holland om dit gebied voor de toekomst veilig te stellen. En dat is gelukt.

Het lijkt hier wel een sprookjesbos!

Kwetsbaar

Het plan is om de paaltjesroute van twee kilometer door het gebied te volgen. Je hebt dan ook écht het hele gebied gezien, maar de speurtocht-app denkt daar anders over. Zoekend naar het volgende punt lopen we toch een andere route. “Mag ik een foto tussen de bloemen?” klinkt het vanaf de grond terwijl de bloempjes van heel dichtbij worden bekeken. “Ze zijn zóó mooi!” Helaas moet ik haar nu teleurstellen. Wilde hyacinten zijn kwetsbare planten, dus een foto mag alleen vanaf het pad. Andere bezoekers moeten er ook van kunnen genieten én nog belangrijker, ze moeten volgend jaar ook weer bloeien. Oh ja, en plukken voor thuis in een vaasje mag uiteraard ook niet.

wilde hyacinten naast een sloot met varens.
bollenvelden aan een sloot water
Bollenvelden bij Sint Maartenszee.

Ultieme voorjaarsbeeld

Tijdens de wandeling door het bos hebben we aan de rand ook uitzicht op de bloembollenvelden. Al die bloemen overal, dat geeft een prachtig voorjaarsbeeld. Ik hoor om me heen de hele tijd ‘ohhh’ en ‘ahhh’ van Agnes. “Het lijkt hier wel een sprookjesbos”, verzucht ze. De zingende vogels en de vlinders die van bloem naar bloem fladderen maken het plaatje compleet. Hier zou ze wel willen blijven wonen!

Praktische informatie

  • Parkeren: parkeerterrein naast Zeeweg 9, Sint Maartensvlotburg. Ingang van het gebied is schuin aan de overkant van de weg.

  • De paden in Wildrijk zijn onverhard, maar wandelen met een kinderwagen lukt zeker.

  • Honden zijn aangelijnd welkom.

  • De rode paaltjesroutes is 2,3 kilometer (volgens de Opstapp-app 3 kilometer).

  • In Sint Maartensvlotbrug en in Sint Maartenszee vind je diverse horecapunten.

  • Meer informatie over de route is te vinden op de site van Landschap Noord-Holland.
Meer informatie
bos vol met wilde hyacinten.