Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

De leukste wandelevenementen langs bollenvelden

Wil jij wandelen door een kleurrijke lapjesdeken van tulpen en andere bollenvelden? De komende weken is het daar de perfecte tijd voor. Een bollenwandeling maak je natuurlijk het liefst samen. Daarom zetten we een paar gezellige evenementen langs bollenvelden voor je op een rijtje!

Tulpenveld. (Foto: ©  Tulpenveld Martha de Jong-Lantink, Flickr)
Tulpenveld. (Foto: © Tulpenveld Martha de Jong-Lantink, Flickr)

Bij bloeiende bollenvelden denk je toch vaak in de eerste plaats aan tulpen. Meestal zijn die van half april tot begin mei in volle bloei te bewonderen. In mei worden de bloemen ‘gekopt’ en verliezen veel velden hun kleur, maar dan nog is het er heerlijk wandelen met weidse zichten en een briesje in je haren. In het late voorjaar kunnen de bollen onder de grond goed verder groeien. In de zomer verkoopt de kweker de bollen aan het grote publiek. Niet alleen in de populaire Bollenstreek (het gebied van Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom, grofweg tussen Leiden en Haarlem), maar ook in andere delen van het land kun je de kleurrijke bloemenvelden bewonderen. Van Groningen tot Midden-Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen of Flevoland! En dus niet alleen tulpen, maar bijvoorbeeld ook bloeiende hyacinten (voorjaar) of dahlia's (zomer). Bekijk een mooie selectie bollenwandelingen hieronder.

Bloemenwandeling Noordwijkerhout

Zaterdag 15 april
10, 20, 30 km

Voor de supersnelle beslissers is er op zaterdag 15 april nog een bloemenwandeling in Noordwijkerhout die je eigenlijk niet wilt missen. Een mooie start van het bloemenseizoen! Dit weekend organiseert de NSL in samenwerking met VVV Noordijkerhout een jaarlijkse wandeltocht met routes van 10, 20 of 30 kilometer, die je door het bollenland voeren. Bij de start krijg je een routeboekje en -kaartje, de routes zijn niet bepijld.

Schrijf je in

Bloesemcorso bij Keukenhof

Zaterdag 22 april
42 kilometer (aan rijdende praalwagens)

Oké, dit is geen wandeltocht maar wel een gigantisch evenement waar je bloemenhart sneller van gaat kloppen en waar je je ogen de kost kunt geven: het Bloemencorso bij Keukenhof. Op corsozaterdag leggen rijkelijk versierde praalwagens vol met bloemenkleuren en geuren hun 42 kilometer lange tocht door de Bollenstreek af, van Noordwijk tot Haarlem. Duizenden mensen genieten hier samen van de vrolijke muziek en entertainment. Zet je stappenteller maar aan, want stappen zul je hier zeker zetten, als je niets wilt missen. Wil je op eigen houtje nog een mooie route lopen in de Bollenstreek? Dan vind je hier veel route-inspiratie.

Meer informatie
foto van een roze tulp op een tulpenveld.
(Foto: © Adriaan Westra, Westphilwandelt)

Bloeiend Zijpe Wandeldag, Callantsoog

Zondag 23 april
7, 8, 15, 20, 30 km

De vrijwilligersorganisatie Stichting Bloeiend Zijpe zet zich in om de polder Zijpe als mooiste bollenstreek van Nederland op de kaart te zetten. In de kop van Noord-Holland kun je op deze gezellige wandeldag genieten van de geurige en fleurige bloembollenvelden. Je wandelt veelal over zandpaden langs de tulpen. Ongeveer 50 landeigenaren geven exclusief toestemming om op de bloeiende bollenvelden te lopen.

Naar de bollen, Groningen

Zaterdag 29 april
10, 20, 30, 40 km

De Rotary organiseert op 29 april in Groningen een wandeltocht langs de bollenvelden in het Hogeland, die op dat moment volop in bloei staan. Er zijn routes van 10, 20, 30 en 40 kilometer, en onderweg wordt ook eten en drinken aangeboden. Tijdens de wandeling geniet je van het Groninger landschap, gekenmerkt door akkerbouw met tulpen van de bollenboeren. Bij de start in Uithuizermeeden krijg je een routekaart waarop de bollenvelden gemarkeerd staan.

Schrijf je in
afbeelding van roze tulpen.
(Foto: © Adriaan Westra, Westphilwandelt)
afbeelding van twee wandelaars door de bollenvelden.
Bollenwandeling Katwijk.

Bollenwandeling Katwijk

Zaterdag 6 mei
7,5, 15, 25, 35 km

Op zaterdag 6 mei zal de 2e Bollenwandeling vanuit Katwijk aan Zee worden georganiseerd door de Stichting Halve van Katwijk. Je kunt kiezen uit de afstanden 7,5, 15, 25 en 35 kilometer. Hopelijk staan dan de bollenvelden in deze Bollenstreek nog steeds prachtig in bloei!

Schrijf je in

Avond4Daagse Lisse

Maandag 5 t/m vrijdag 9 juni
5 of 10 km

Hoewel de meeste tulpen rond deze tijd wel uitgebloeid zijn, willen we je dit wandelfeestje in het hart van de Bollenstreek niet onthouden. Lisse staat in deze week in juni bol van de gezelligheid tijdens de Avond4Daagse. Geen bloeiende bloembollen, maar een lint van kleurrijke wandelaars van alle leeftijden. En dat is minstens zo leuk! Iedere wandelaar die de 5 of 10 kilometer heeft volbracht, verdient natuurlijk wel een lokaal bosje bloemen (en de Avond4Daagse-medaille). Er staan nog veel meer Avond4Daagses in het hele land op de planning, vanaf april t/m september. Neem een kijkje op de site van de Avond4Daagse en oefen alvast het gezellige themalied.

Schrijf je in
afbeelding van vrolijke kinderen tijdens de Avond4Daagse.
Avond4Daagse-deelnemers.
afbeelding van iemand aan het werk in een dahlia-veld.
Dahlia's bij De Tulperij in Voorhout. (Foto: © De Tulperij)

Duin en Bollen Vierdaagse in Noordwijk e.o.

Donderdag 12 t/m zondag 15 oktober
5, 15, 20, 30, 40 km

Ook in herfstkleuren is de bollenregio zeker de moeite van het bewandelen waard. De karakteristieke oude bollenschuren en landhuizen, de gezellige dorpen en natuurlijk de mooie stranden en duinen bij Noordwijk maken je wandeling een feestje. En met een beetje geluk zie je nog prachtige dahlia's in bloei. Wij vinden de Duin en Bollen Vierdaagse een grote wandelaanrader in het najaar. Vorig jaar deden ruim 3000 wandelaars mee. En dit jaar zijn er weer nieuwe routes door de Bollenstreek. Wandel je van 12 t/m 15 oktober mee?

Het mooiste kleurenpalet

Wil je weten wanneer het kleurenpalet van de bloemen tijdens jouw bollenwandeling op zijn mooist is? Dit overzichtje geeft je een richtlijn. Let op: de bloeitijd is natuurlijk wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

Bloem

Verwachte bloei

Narcissen

eind februari t/m half april

Hyacinten

eind maart t/m eind april

Tulpen

half april t/m mei

Gladiolen

juli t/m september

Dahlia

half augustus t/m half oktober

Hyacinten. (Foto: © Dennism2, Flickr)
Hyacinten. (Foto: © Dennism2, Flickr)
afbeeldingen van paarse bloemen
(Foto: © Adriaan Westra, Westphilwandelt)

Bekijk de Wandelagenda voor meer evenementen

In onze Wandelagenda vind je altijd een compleet overzicht van wandelevenementen. Leuk om door te grasduinen, en plannen te smeden voor meer gezellige wandelingen! Je kunt zoeken op data, provincie en op de gewenste wandelafstand.

Bekijk de Wandelagenda