Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Bloesemwandelingen om bij weg te dromen

In april staan veel fruitbomen in bloei en dat levert de komende tijd betoverende lentewandelingen op. Wij hebben een paar mooie wandelroutes onder elkaar gezet, met bloesem om bij weg te dromen.

Header | Wandelen in de lente: 5 routes langs bloeiende fruitbomen
Perenbloesem in Zeeland

Bloesem is de naam voor de bloemen van bomen, en dan vooral van fruitbomen. De verschillende soorten fruitbomen zoals pruim, appel en kersen, bloeien niet allemaal tegelijk, al bloeit de meeste bloesem toch wel in de maanden april en mei. Afhankelijk van de boomsoort, is de bloesem wit tot roze van kleur. Eenmaal uitgebloeid, komen op de plekken van de uitgebloeide bloemen de vruchten. Vooral de Betuwe, waar veel boomgaarden te vinden zijn, is een echte bloesemstreek. Waar ga jij binnenkort te voet de bloesem bewonderen? Bekijk de allermooiste bloesemwandelingen hieronder.

Ronddwalen tussen boerderijen en landerijen bij Den Ham (5 km)

In dit Saksische hoevenlandschap in Overijssel zijn boerderijen niet weg te denken. Terwijl je ronddwaalt tussen de boerderijen en landerijen van het Eerder Achterbroek, tussen Den Ham en Ommen, geniet je van de bloeiende fruitbomen en ervaar je rust en schoonheid van een ver verleden. De wandelroute van 5 kilometer is rood gemarkeerd en begint bij parkeerplaats Janmansweg.

Bekijk de route
Afbeelding 1 | Wandelen in de lente: 5 routes langs bloeiende fruitbomen
Appelbloesem

Rondje Kersenpracht in Cothen (8 km)

Deze groene wandeling in en om het Kromme Rijndorp Cothen stelt in de bloesemtijd zeker niet teleur. Laat je niet tegenhouden door de paar stukken over verharde wegen, want in de buurt van het Utrechtse dorpje vind je ook eindeloze boomgaarden die in april prachtig in bloei komen te staan. De streek staat bekend om de kersenteelt sinds de Romeinse tijd. Tijdens je wandeling kom je ook nog langs het mooie kasteel Rhijnestein, een korenmolen en een sluis. Vergeet niet om een stop te maken op het terras van Landwinkel en Schenkerij de Kersenhut. Naast het Rondje Kersenpracht, is ook Bloesem- en Fruitwandelroute van 14 kilometer in Wijk bij Duurstede een tip. Die komt ook door de fruitboomgaarden van Cothen!

Bekijk de route
foto van een vrouw in een fruitboomgaard.
Landgoed Mariënwaerdt. (Foto: © Adriaan Westra)
Bloesem aan de Linge. (Foto: © Martha de Jong-Lantink, Flickr)
Bloesem aan de Linge. (Foto: © Martha de Jong-Lantink, Flickr)

Tussen de boomgaarden bij Geldermalsen (22,5 km)

Deze wandelroute volgt de rivier de Linge van station Geldermalsen naar Leerdam. In de lente is het hier op z’n mooist, je loopt voornamelijk over de Lingedijk tussen de boomgaarden en door dijkdorpen. Hier kun je volop genieten van de bloesem in peren-, appel- en kersenbomen langs de kabbelende rivier. Via landgoed Mariënwaerdt wandel je via Fort Asperen naar Leerdam. Er is ook een verkorte route van 9 km tot Mariënwaerdt.

Bekijk de route

Teisterbantpad in Zoelen en Kerk-Avezaath (10, 13 km)

Hét klompenpad voor de bloesemperiode! Denk aan boomgaarden vol bloesem, dartelende lammetjes, boerenwegen en Landgoed Soelen. Dat is het Teisterbantpad door de Betuwe. Volg de markering van de rode klompjes en wandel midden tussen de weilanden, aan de rand van de rivier de Linge. Ganzen en eenden zijn nooit ver weg en hier en daar steekt een kerktoren of molen boven het vlakke land uit. Op deze route kom je op het mooie Landgoed Soelen. Hier zijn de boomgaarden en dartelende lammetjes het hoogtepunt, om vervolgens weer terug te keren naar Kerk-Avezaath.

Bekijk de route

Bloesem in het heuvelland van Zuid-Limburg (5,8 km)

In het prachtige Zuid-Limburg is de gemeente Eijsden-Margraten te vinden, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over het heuvelland. Dit gebied staat bekend om zijn fruitboomgaarden. Appels en peren zijn hier de meest geteelde fruitsoorten. In het voorjaar staan de akkers in bloei en is een wandeling door dit gebied zeer de moeite waard. Loop bijvoorbeeld de E4 Bloesemroute van 5,8 kilometer, deze wandelroute neemt je mee langs de bloeiende fruitboomgaarden.

Bekijk de route
Afbeelding 2 | Wandelen in de lente: 5 routes langs bloeiende fruitbomen
Hoogstamboomgaard in Zuid-Limburg.
76619A26 6519 40C5 Ab8d 49Aca8df321f Image4955637470372136117

Door de Betuwe van Zeeland (18 km)

Het gebied tussen Kapelle en Wemeldinge wordt ook wel de Betuwe van Zeeland genoemd. De Groene Wissel Kapelle-Biezelinge, een wandelroute van 18 kilometer, loopt over verkeersluwe weggetjes langs uitgestrekt akkerlandschap en door vele fruitboomgaarden. De wandelroute start in de geboorteplaats van Annie M.G. Schmidt, Kapelle. In het voorjaar wandel je langs de vele bloeiende fruitboomgaarden richting de Deltadijk, met haar weidse uitzicht over de Oosterschelde.

Bekijk de route

Errekomsepad in Buren en Erichem (9, 14 of 18 km)

Via deze wandelroute door de Betuwe, ontdek je het mooie buitengebied van Erichem. Stevig schoeisel wordt aanbevolen want de route loopt over onverharde paden, langs sloten, door weilanden, wijngaarden, boomgaarden en het Betuwse stadje Buren. In het voorjaar is dit Klompenpad uiterst geschikt voor een bloesemtocht, de wandeling voert je langs diverse pruimen-, appel-, peren- en kersenboomgaarden.

Bekijk de route
Afbeelding 4 | Wandelen in de lente: 5 routes langs bloeiende fruitbomen
Appelbloesem met honingbij.

Bloesempracht in Leerdam (14 km)

Leerdam is een gezellig en fotogeniek stadje waar veel te beleven is, zoals een glasmuseum, haventje en pittoreske omliggende dorpen. Maar je wandelt er ook zo de dijk op, langs bloeiende fruitbomen, watertjes, een fort en weilanden. Hoewel je veel over verharde paden wandelt, is deze Groene Wissel van 14 kilometer toch een erg charmante wandeling in de bloesemtijd.

Bekijk de route