Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Bloesemwandeling: Klompenpad Teisterbantpad in de Betuwe

Gebied / Regio
Kerk-Avezaath
Karakteristiek
Verhard
Afstand
13km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Geniet in de lente van het uitzicht op rijen fruitbomen in bloei. Een van de mooiste bloesemwandelingen is het Klompenpad Teisterbantpad bij Kerk-Avezaath en Zoelen in de Betuwe. Wandel mee en bewonder de eerste bloesem.

Startpunt
Naam
Zalencentrum De Avezathen
Straat
Daver 46
Postcode
4012 BC
Plaats
Kerk-Avezaath
Bloesemwandeling Klompenpad Teisterbantpad In De Betuwe; Klompenpad Teisterbandpad
(Foto: © Simone Vos)

Tekst & foto’s: Simone Vos

Dit Teisterbantpad voert van het dorpje Kerk-Avezaath via hoogstamboomgaarden vol bloesem, langs weilanden, over landgoed Soelen naar het dorpje Zoelen. Langs oude boerderijen en beekjes gaat het pad terug richting Kerk-Avezaath. De grote hoeveelheid aan fruitbomen is tijdens deze wandeling niet te missen. Van mega boomgaarden tot aan appel- en perenbomen in de achtertuinen; deze streek ís een en al bloesem. 

Teisterbant

Het Klompenpad dankt zijn naam aan het graafschap in de middeleeuwen, van Vlaardingen tot aan Tiel, Teisterbant genaamd. Dit graafschap werd begrensd door de rivieren Maas, Waal, Lek en de Hollandse IJssel. De bisschop van Utrecht kreeg rond 1026 de grafelijke rechten van Teisterbant. Het pad komt zelfs nog langs Huize Teisterbant (Dorpsstraat 29 in Kerk-Avezaath), dat op de fundamenten van het huis van de graven van Teisterbant gebouwd zou zijn.

Bloesemwandeling Klompenpad Teisterbantpad In De Betuwe; Bord klompenpad
(Foto: © Simone Vos)

Historie en bloesem

Tijdens deze wandeling kom je op verschillende plekken nog historische monumenten tegen, waardoor het niet alleen een mooie bloesemwandeling is, maar ook een tocht vol geschiedenis. Het Klompenpad is in twee richtingen te lopen, deze route volgt het pad vanaf het dorpshuis linksom. Vanuit Kerk-Avezaath wandel je door de woonwijken langzaamaan het dorp uit. De eerste bloesem piept al uit de knoppen op de verschillende velden. Langs de slootkant is het wit van de bloesem, maar zeker bij de fruitboeren langs de route, zijn de knoppen van de bloesem goed te zien. 

Bloesemwandeling Klompenpad Teisterbantpad In De Betuwe; Schapen Teisterbandpad
Wandel langs de schaapjes van de boerderijen. (Foto: © Simone Vos)

De tocht komt langs akkers en grote boerderijen, bij sommige boeren staan de fruitbomen rijen dik bij elkaar. Je loopt verder langs beekjes en mooie doorkijkjes over het landschap, om uiteindelijk op Landgoed Soelen uit te komen. In de verte zie je de kerktoren van Zoelen en doemt Kasteel Soelen op. Het Klompenpad gaat over het landgoed, over lange lanen, langs fruitbomen in bloei en door bosachtig gebied. Voor je een drassig weiland instapt, kun je de route verkorten tot tien kilometer. 

Kasteel Soelen

Verkort je de route niet, dan wandel je verder door de weilanden en wandel je zo het dorp Zoelen binnen. Via het dorp en een bosachtig paadje, vervolg je je weg richting Kasteel Soelen en het koetshuis ernaast. In de dertiende eeuw stond op deze plek al een ‘Huis ter Soelen’, maar dit kasteel en het koetshuis komen uit de zeventiende eeuw. Het kasteel is niet publiek toegankelijk, maar is van een afstandje al prachtig om te bewonderen.

Bloesemwandeling Klompenpad Teisterbantpad In De Betuwe: Kasteel Soelen
Wandel via het dorp richting kasteel Soelen. (Foto: © Simone Vos)

Klompenpad-gevoel

Laat het kasteel achter je en loop richting de kerk van Zoelen en restaurant De Heeren van Soelen. Dit is een opstappunt voor het Klompenpad, het is dus mogelijk om hier ook de route te beginnen. Vanuit Zoelen gaat de tocht verder, richting Kerk-Avezaath. Een achttiende-eeuwse molen ‘De Korenbloem’ siert het landschap onderweg. Het pad gaat vanaf deze plek het weiland in, af en toe een beetje drassig, maar dit is wel het échte Klompenpad-gevoel: dwars door de natuur. Langs water en via boomgaarden kom je het dorp Kerk-Avezaath in.  

Bloesemwandeling Klompenpad Teisterbantpad In De Betuwe; Bloesem plant
(Foto: © Simone Vos)

Ook in het dorpje is meer dan genoeg bloesem te zien; bijna iedereen heeft wel een boom of twee in de tuin. De witte kerk van Kerk-Avezaath is in zicht en van daaruit wandel je naar het beginpunt van de tocht. Het Teisterbantpad is een prachtige wandeling om het ultieme lentegevoel te krijgen.  

Praktische informatie

  • De wandelroute van 13 kilometer is gemarkeerd met de rode klompjes. De route is in twee richtingen gemarkeerd. 
  • Er is ook een verkorte versie van 10 kilometer. 
  • Meer informatie over deze wandelroute is te vinden op de website van de Klompenpaden. 
  • De wandelroute gaat ook over onverharde paden, dus voor rolstoelen, scootmobiels en rollators is de route niet geschikt.  
  • Parkeertip: niet bij het dorpshuis, maar langs de doorgaande weg De Daver (parkeerplaats van het dorpshuis wordt afgesloten)
  • Je kunt je wandeling mooi combineren met het Klompenpad ‘Errekomsepad’ 
  • Met het openbaar vervoer stap je uit bij de Bushalte N834/Daver in Kerk-Avezaath 
  • Onderweg kom je (bijna) langs deze horeca: Café Olie B, Jeudestraat 76, Zoelen, De Heeren van Soelen, Achterstraat 2, Zoelen en Zalencentrum De Avezathen, Daver 46, Kerk-Avezaath 
Download de wandelroute