Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute door de Betuwe: de bloesemroute

Gebied / Regio
Geldermalsen
Karakteristiek
Verhard
Afstand
18.3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Vanaf de dijk tuur je over rijen fruitbomen die in het voorjaar bloeien, om vervolgens verder te wandelen langs de slingerende rivier de Linge, het veerpontje te nemen en neer te strijken voor een kop koffie bij landgoed Mariënwaerdt. Dit en meer kom je allemaal tegen op de Bloesemroute door de Betuwe.

Startpunt
Naam
Station Geldermalsen
Straat
Genteldijk 5
Postcode
4191 LD
Plaats
Geldermalsen
Wandelroute Door De Betuwe De Bloesemroute: Bloesem Geldermalsen
(Foto: © Maaike van Meerten)

Tekst en foto’s: Maaike van Meerten (Instagram: @buiten.leven)

Ben je op zoek naar een mooie, lange bloesemroute? Dan is deze wandeling van 18,3 km (ook in te korten tot 11 km)  echt iets voor jou! De Betuwe is natuurlijk het hart van de bloesemregio. In april en mei staan de vele fruitbomen volop in bloei. Wat is het genieten hier! Er zijn verschillende wandelrondjes uitgezet en deze rondjes zijn voor je gecombineerd tot één mooie route door Tricht, Beesd, Deil, over de beroemde Appeldijk, langs molen De Vlinder en over landgoed Mariënwaerdt.   

Wandelroute Door De Betuwe De Bloesemroute: Lingedijk boomgaarden
Bekijk via de Lingedijk de prachtige boomgaarden. (Foto: © Maaike van Meerten)

Uitzicht over de boomgaarden

Vanaf het startpunt bij station Geldermalsen, waar je gratis parkeert, loop je in no time de Lingedijk op. Vanaf de dijk kijk je aan beide kanten ver weg over de boomgaarden. Appel-, peren-, kersen-, en pruimenbloesem... Je vindt ze hier allemaal. Bij de meeste velden kan je tot aan de rand komen om de bloesem van dichtbij te bewonderen. Tussen de bloesemvelden door is er leuke afleiding: de dorpjes staan vol sfeervolle huisjes, je vindt er prachtige gemalen en de lammetjes dartelen in de weilanden.  

Wandelroute Door De Betuwe De Bloesemroute: Fruitgaarden boomgaarden
(Foto: © Maaike van Meerten)

De Appeldijk

Langs het mooie riviertje de Linge loop je door naar een iconische plek in de Betuwe, de Appeldijk. Voor wie van bloesem en van wandelen houdt is deze kilometerslange slingerende dijk in de bloesemmaanden een feest! Hij is voor een groot gedeelte afgesloten voor auto's en motoren. Ruimte genoeg dus om van vele appelbomen langs de route genieten. Aan het einde heb je de keuze om via de weg of een bospad verder te gaan. Als we je een tip mogen geven: het bospad is geweldig. Beide komen uit bij  landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ben je toe aan een pauze, dan kan je hier terecht in de landwinkel of een plekje zoeken op het terras tussen de bloesembomen. 

Wandelroute Door De Betuwe De Bloesemroute: Appeldijk Geldermalsen
Wandel over de kilometerslange Appeldijk. (Foto: © Maaike van Meerten)
Wandelroute Door De Betuwe De Bloesemroute : Bloesem Geldermalsen
(Foto: © Maaike van Meerten)
Wandelroute Door De Betuwe De Bloesemroute: Enspijkse Veer
Ga van april tot september iedere dag met de Enspijkse veer. (Foto: © Maaike van Meerten)

Enspijkse veer

Vanaf Mariënwaerdt kun je doorlopen naar het leuke Beesd. Wil je de kortere ronde van 11 km lopen, volg dan de bordjes naar het Enspijkse veer. Eind maart vaart het met mooi weer en van april tot en met september iedere dag van 9u30 tot 17u30. Dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers steek je met dit voet- en fietsveer de Linge over. Je hoeft alleen maar de bel te luiden en ze komen er voor je aan! Voor 1 euro per persoon vaar je naar de overkant. 

Molen de Vlinder

Aan de andere kant van de Linge loop je verder, met uitzicht op het water. Al snel gloort daar de prachtige Molen de Vlinder. Over de dijk en tussen de fruitbomen door word je ernaar toe geleid, tot je er vlak langs loopt. Op zaterdagen is de molen zelfs geopend, van 10u tot 17u. Langs de Linge vind je een paar leuke wandelbankjes en even verderop ligt Deil, met terrasjes aan het water en natuurlijk ook weer... bloesem! 

Wandelroute Door De Betuwe De Bloesemroute: Molen Geldermalsen
(Foto: © Maaike van Meerten)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van de Uitinderegio.nl. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Extra tip: download voor je wandeling de gratis Bloesemalert-app. Zo zie je precies waar welke bloesem bloeit. 

Download de route

Praktische informatie

  • je volgt deze wandeling via de knooppunten E50 - E61 - E64 - E32 - E38 - E12 - E26 - E11 - E79 - E13 - E40 - E69 , een routebeschrijving kun je downloaden op uitinderegio.nl 
  • De wandelroute van 18,3 km is te verkorten naar 11 km mits het veerpontje vaart.  
  • Het veerpontje vaart eind maart met mooi weer en van april tot en met september iedere dag van 9u30 tot 17u30. Je betaalt €1,50 euro om naar de overkant te gaan. 
  • De wandeling start bij stationsgebouw Geldermalsen en is goed te bereiken met het ov.  
  • Bij het station kun je ook gratis parkeren. 
  • Lunchen kan bij De Hoenderik (theeschenkerij met eigen boomgaard), De Stapelbakker (op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt), theetuin De Fruithoeve en bij Schenkerij de Beurs
  • Honden mogen aangelijnd mee.
  • De route is grotendeels verhard, en waar dit niet het geval is, is de ondergrond stevig. Hierdoor is de route ook toegankelijk voor rolstoelen of buggy's. Het veerpontje is ook toegankelijk, de ingang kan voor brede elektrische stoelen mogelijk te smal zijn.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.