Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute buitengebied Beuningen en Ewijk: het Doddendaelpad

Gebied / Regio
Uiterwaarden Beuningen en Ewijk
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
15km
Soort wandeling
Rondwandeling
 • Niet rolstoeltoegankelijk
 • Huisdieren niet toegestaan

Struinen door de bijzondere uiterwaarden van de Waal, vanaf de dijken genieten van boomgaarden, de rust opzoeken in de bossen en bijkomen op landgoed Doddendael. Dit prachtige klompenpad heeft het allemaal!

Startpunt
Naam
Heemstraweg in Beuningen
Straat
van Heemstraweg 75
Postcode
6641 AB
Plaats
Beuningen
Wandelroute Buitengebied Beuningen En Ewijk Het Doddendaelpad: Omgeving doddendaelpad
(Foto: © Maaike van Meerten)

Tekst en foto’s: Maaike van Meerten (Instagram: @buiten.leven) 

De eerste meters van dit klompenpad brengen je gelijk daar waar je wil zijn: de natuur in. Tussen de boomgaarden en boerenbedrijven door is het ieder seizoen anders: in de lente loop je hier tussen de bloesem, in de zomer hangen de bomen vol fruit en in het najaar loop je tussen de herfstkleuren. 

Linksom of rechtsom

Na de eerste anderhalve kilometer komt de vraag: wil je de grote ronde linksom of rechtsom lopen? Wij zouden zeggen rechtsom, zodat je op driekwart van de wandeling bij kasteel Doddendael een welverdiend drankje kan nemen (check vooraf de openingstijden). Loop je rechtsom, dan ga je over het terrein van de boeren die hun land open hebben gesteld voor wandelaars. Waarvoor ook nu weer veel dank! 

Wandelroute Buitengebied Beuningen En Ewijk Het Doddendaelpad: Route doddendealpad
Wandel rechtsom om via de uiterwaarden naar kasteel Doddendael te lopen. (Foto: © Maaike van Meerten)
Wandelroute Buitengebied Beuningen En Ewijk Het Doddendaelpad: Uitkijktoren doddendealpad
Maak een uitstapje vanaf de route en wandel langs de uitkijktoren. (Foto: © Maaike van Meerten)

De uiterwaarden in

Vanaf de dijk zie je ze al liggen: de Waal en de uiterwaarden. Je loopt er eerst een tijd bovenlangs, om daarna de uiterwaarden zelf in te duiken. Wat een feest is dat! Als je de route een beetje in de gaten houdt, kan je zelf al struinend en slingerend de uiterwaarden verkennen. Door het water van de Maas is het hier iedere keer anders. Er komen en gaan paadjes, geulen en eilandjes, waar heel veel vogels en waterdieren hun plek vinden. Een uitstapje vanaf de route naar de uitkijktorens en de oude steenfabriek zijn zeker een aanrader.  

Wandelroute Buitengebied Beuningen En Ewijk Het Doddendaelpad; uiterwaarden doddendaelpad
(Foto: © Maaike van Meerten)

Grote grazers

In de uiterwaarden leven grote groepen rode geuzen en konikpaarden. Door te grazen helpen ze op een natuurlijke manier het gebied te onderhouden, en ze zien er ook nog eens fantastisch uit in het landschap. Ze hebben weinig oog voor de mensen die er komen, en als je je aan de regels houdt die je langs de route vindt gaan mens en dier hier heel goed samen. Omdat je hier vrij mag struinen is er altijd een andere route, mochten ze toch op je pad blijven staan.  

Wandelroute buitengebied Beuningen en Ewijk Het Doddendaelpad: Koeien doddendaelpad
Grote groepen rode geuzen in de uiterwaarden. (Foto: © Maaike van Meerten)
Wandelroute Buitengebied Beuningen En Ewijk Het Doddendaelpad: Weurtsch straatje
Bewonder de boerderijen vanaf de dijk. (Foto: © Maaike van Meerten)

Weurtsch Straatje

De Beuningse Uiterwaarden kennen een bijzondere geschiedenis. Één van de overblijfselen daarvan is het Weurtsch Straatje, een dijkje uit de elfde eeuw waar vee overheen geleid werd en waar later de arbeiders naar de steenfabriek liepen. De provincie heeft samen met vrijwilligers het prachtige voetgangerspaadje weer vrijgemaakt zodat je de vele bijzondere struiken en bomen die er staan kunt bewonderen. 

Strandjes aan de Waal

Het leuke van dit Klompenpad zijn ook de mooie strandjes die je tegenkomt. Ideaal voor een picknick, om te turen naar de waterdieren en de langsvarende schepen en om in de zomer met je voeten in het water lekker af te koelen. Je krijgt hier een wadden-gevoel! Bij sommige strandjes vind je 'lopende bomen', die met hun wortels hoog boven het zand uit toornen. 

Wandelroute Buitengebied Beuningen En Ewijk Het Doddendaelpad: Strandje waal
Wandel langs verschillende mooie strandjes aan de Waal. (Foto: © Maaike van Meerten)
Wandelroute Buitengebied Beuningen En Ewijk Het Doddendaelpad: Landgoed Doddendael
Laat je meeslepen in de middeleeuwse sfeer tijdens je wandeling op landgoed Doddendael. (Foto: © Maaike van Meerten)

Landgoed Doddendael

Na weer een stuk over de slingerende dijk wandel je landgoed Doddendael op. De tuinen, lanen, slotgracht vol lisdodden en het sfeervolle Slot brengen je naar de Middeleeuwen. Als je geluk hebt is de brasserie geopend en geniet je hier op het terras, waarna je het laatste stuk door bos en langs boomgaarden terug naar Beuningen loopt.  

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route? Ga dan naar de website van Klompenpaden. Tip: via de Klompenpaden-app kan je de route gemakkelijk volgen. Je ziet dan precies waar je bent en ontvangt extra informatie over historie, natuur, bijzonderheden en bijvoorbeeld uitkijkpunten. 

Bekijk de route

Praktische informatie:

 • De wandelroute van 15 km is op verschillende punten in te korten 
 • Wil je langer lopen? Aan de oostkant van de route kun je nog een rondje Weurts grindgat (van ongeveer 4 km) meepakken 
 • De route is aangegeven met rode Klompenpaden bordjes en te volgen via de Klompenpaden app 
 • De route start en eindigt in Beuningen, waar gratis parkeergelegenheid is. Koffie drinken en lunchen kan er onder andere bij café De Zaak en Pannenkoekenrestaurant Den Tol 
 • Het startpunt bereik je met het OV via de bushalte Kerk van Heemstraweg in Beuningen 
 • Tijdens de route kom je bij landgoed Doddendael, met horeca. Check vooraf goed de openingstijden! 
 • Het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. 
 • De route is grotendeels onverhard en daardoor niet geschikt voor rolstoelen of buggy's 
 • In het broedseizoen en bij heel hoog water kunnen delen afgesloten zijn. Er zijn dan, ook mooie,  alternatieve routes.

Meer wandelroutes in het Rijk van Nijmegen

Het Doddendaelpad is echt een pareltje, maar in de omgeving van Nijmegen, ook wel het Rijk van Nijmegen genoemd, vind je nog veel meer mooie wandelroutes en leuke tips voor tussenstops, horeca en bezienswaardigheden onderweg. Op de website van visitnijmegen.com vind je nog veel meer mooie wandelroutes.

Bekijk meer wandelroutes

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.