Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Zeegsepad

Gebied / Regio
Ressen
Karakteristiek
Boomgaarden
Afstand
6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Wandelen door fruitboomgaarden is zeker in het voorjaar een feestje. Peren-, appel- en kersenbomen komen in bloei en de geur van frisse bloesem vergezelt je onderweg. Klompenpad Zeegsepad in Ressen is zo’n wandeltocht die dwars door de boomgaarden gaat en je verrast met prachtige bloemen én veel cultureel erfgoed.

Startpunt
Naam
Landwinkel de Woerdt
Straat
Woerdsestraat 4
Postcode
6684 DL
Plaats
Ressen
afbeelding van een fruitboomgaard.

Tekst & foto's: Simone Vos

Het Zeegsepad start bij Landwinkel de Woerdt in Ressen, waar je lokale producten kunt kopen of bij het Boerderijterras neerstrijkt voor een kopje koffie of lunch. De naam De Woerdt verwijst naar een hoogte. De boerderij is eind achttiende eeuw namelijk gebouwd op een verhoging. Door de overstromingen in die tijd, waren bewoners gedwongen om op natuurlijke en kunstmatige verhogingen hun huizen te bouwen.

Oranje klompjes volgen

Het Klompenpad is in twee richtingen te lopen. Je herkent de route aan de bordjes waarop twee oranje klompjes staan en pijltjes aangeven welke richting je in moet lopen. Wie meteen bloesem wil spotten, kan de route het beste in de richting van de boomgaarden van De Woerdt starten.

afbeelding van roze bloesem in de knop.
afbeelding van een waterpomp.
Waterpomp.

Zegen en bruggetjes

Je loopt voorbij de boerderijwinkel en volgt vanaf daar de bordjes van Het Zeegse Pad. Het pad is vernoemd naar de vele zegen die in het gebied voorkomen. Een zeeg is een afwateringssloot. In de boomgaarden van De Woerdt wandel je langs perenbomen, doorkruis je de velden en steek je af en toe een bruggetje over in het gebied. Het Klompenpad voert je later langs appel- en kersenbomen die langzaam in bloei komen en uiteindelijk kom je uit op een grotere weg.

Bemmelse Zeeg

Volg de route verder langs de weg en als je contant geld bij je hebt, kun je in de fruitautomaat die je hier tegenkomt, een zakje appels of peren kopen. Nadat je een aantal boerderijen en Landgoed Doornik bent gepasseerd, loop je langs de Bemmelse Zeeg de binnenlanden in. Bij de Bemmelse Zeeg is de natuur-en bloementuin te bewonderen. Hier vind je veel inheemse plantsoorten. Ook zijn er libellen, bijen, vlinders en hommels te zien wanneer de bloemen in bloei komen.

afbeelding van twee schapen in de boomgaard.
afbeelding van witte bloesem in een boomgaard.
Zelfs de Romeinen maakten al gebruik van deze weg
afbeelding van een stenen kerk.
Oude kerk in Ressen, een rijksmonument.

Oudste verbinding Arnhem – Nijmegen

Van de Bemmelse Zeeg gaat de wandeling over naar de Oude Postweg, dit is samen met de Woerdsestraat de oudste verbinding tussen Arnhem en Nijmegen. Zelfs de Romeinen maakten al gebruik van deze weg, later volgden de postkoetsen. Je vindt er nu de oudste hoogstamboomgaard van Ressen. Over een pad met schuine knotwilgen erlangs, wandel je langs deze boomgaard en via de rand van een akkerland steek je over naar de kern van Ressen. Via de weg loop je richting het kerkje van Ressen, een van de oudste kerken van Nederland. Rond het jaar 700 stond hier al een houten kapel. De huidige stenen kerk is tussen de twaalfde en vijftiende eeuw gebouwd.

Archeologische vondsten

Op verschillende punten van de wandeling staan informatieborden waarop je meer leest over de historie van de plek of over de omgeving. Een van die punten is het gebied achter het kerkje. Hier vind je een heel aantal boomgaarden en de plek waar de woerd ‘Kerkenhof’ ligt. Hier zijn veel archeologische opgravingen gedaan; op de locatie waar nu een boomgaard is, zijn een heel aantal voorwerpen uit de Bataafse tijd gevonden. De Romeinen en de Bataven hebben in Ressen al hun nederzetting gehad, zo blijkt uit die opgravingen.

afbeelding van een bloesemboom.
afbeelding van roze bloesem in een fruitboomgaard.
afbeelding van een terras bij een landwinkel, met bloesem.
Terras van Landwinkel De Woerdt in Ressen.

Nagenieten

Wandel vanaf deze plek verder langs de verschillende fruitbomen en sla rechtsaf richting Landwinkel De Woerdt. Eenmaal bij het eindpunt aangekomen, kun je bij het boerderijterras nog even nagenieten van de wandeling.

Meer informatie

  • Klompenpad Zeegsepad heeft een afstand van 6 kilometer.

  • Het startpunt, Landwinkel De Woerdt, is bereikbaar via het openbaar vervoer. Neem de trein naar station Nijmegen Lent en neem op P+R Waalsprinter de bus naar de Kerkenhofstraat in Ressen.

  • Bewegwijzering: oranje markering in de vorm van een klomp. De markering is via beide richtingen zichtbaar, dus je kunt de route ook andersom lopen.

  • Je kunt de plattegrond van de route hier downloaden.

  • De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.
Lees meer over het Zeegsepad
afbeelding van witte bloemen op een bloeiende fruitboom.