Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Landgoed Hoenderdaell: een verrassend wandeluitje

Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna werd door de provincie Noord-Holland en de ANWB benoemd tot 'Leukste uitje van Noord-Holland 2023’. Hoog tijd om eens te gaan kijken wat hier allemaal te beleven is. Ga mee op ontdekkingstocht met Wandel.nl en bekijk de wandelroutes.

Landgoed Hoenderdaell een verrassend wandeluitje: uil
(Foto: © Hnijssen, Pixabay)

Landgoed Hoenderdaell is een gebied van ongeveer 30 hectare, gelegen in de Anna Paulownapolder. Het is een langgerekt stuk land dat zich van noord tot zuid uitstrekt langs de Ewijcksvaart en het Lage Oude Veer. Het noordelijke deel is een natuurgebied (stiltegebied) en het zuidelijke deel omvat Dierenpark Hoenderdaell.

Landgoed Hoenderdaell in de Anna Paulownapolder

Kenmerkend voor het stiltegebied van het landgoed is de natuur, die na de inpoldering de vrije hand heeft gekregen en waardoor een grote verscheidenheid aan flora en fauna is ontstaan. Bijzonder zijn ook de hoogteverschillen in het verder zo platte polderland. Deze zijn ontstaan doordat al in de Middeleeuwen delen van het gebied werden afgegraven en werd opgehoogd met zeeslib. Bovendien heeft de zee invloed gehad op de begroeiing in dit gebied en kent het nu een grote diversiteit aan flora. Deze bijzondere biotoop is ook een thuis van verschillende dieren, die je niet zo maar zou verwachten in een polderlandschap. Nandoes (familie van de emoe), edelherten en Schotse Hooglanders begrazen het gebied en als je goed oplet vind je de sporen van vossen en verschillende knaagdieren.

Landgoed Hoenderdaell een verrassend wandeluitje: hert
(Foto: © Shutterstock)

Sporen uit het verleden in Hoenderdaell

Vlak ten noorden van het dierenpark staat een eenzaam huisje. Het Gelderse Huisje is net zo oud als de polder en huisvestte de eerste bewoners en landarbeiders van dit gebied: Gelderse boeren, die aan de voet hebben gestaan van de ontwikkelingen tot de polder die het nu is. Naast het Gelderse Huisje vind je nog meer sporen uit het verleden in de vorm van kunstwerken, die verspreid staan in het natuurgebied.

Dierenpark Hoenderdaell

Een wandeling op het landgoed is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan het dierenpark. Dierenpark Hoenderdaell is een thuis voor vele dieren in een gevarieerd landschap. Kangoeroes springen langs je heen over de vlakte en kijk niet gek op als een maki of doodshoofdaapje op je schouders springt. In het park zijn namelijk gebieden waar de dieren vrij loslopen en je als bezoeker tussen de dieren loopt. Daarnaast vind je er ook verschillende soorten beren, veel vogels en andere dieren uit alle delen van de wereld. Het park biedt tevens onderdak aan SOS Dolfijn en Stichting Leeuw. Niet zo gek dat je in dit park dan ook een grote verscheidenheid aan katachtigen zult tegenkomen. Voor de kinderen is er daarnaast een grote speeltuin en je kunt even wat drinken en eten in het restaurant.

Landgoed Hoenderdaell een verrassend wandeluitje: vogel
Dierenpark Hoenderdaell. (Foto: © Elyse of Endrion, Flickr)

5x Wandelroutes op Landgoed Hoenderdaell

Een groot voordeel: parkeren bij het dierenpark is gratis en vanaf hier kun je bijna alle wandelroutes in en om Landgoed Hoenderdaell ondernemen. Het enige wat je hoeft te doen is mogelijk iets van de aangegeven startlocatie af te wijken. Dit zijn onze vijf wandeltips.

1. Struinen in Stiltegebied Hoenderdaell

Vanaf de parkeerplaats van het dierenpark gezien loopt er rechts van de kassa een lange rechte weg langs de Oude Vaart. Als je deze weg volgt kom je aan het einde uit bij het Gelderse Huisje. Vanaf hier wandel je het stiltegebied van Hoenderdaell in. Een struintocht tot de punt van het schiereiland en terug is ongeveer 6 kilometer. Onderweg kom je kunstwerken tegen die je nog meer vertellen over de geschiedenis van het gebied.

Startpunt:
Parkeerplaats Dierenpark Hoenderdaell
Van Ewijckskade, Anna Paulowna

2. Wandelroute Poldertuin

Vanaf de parkeerplaats van Landgoed Hoenderdaell gezien, ligt aan de overkant van de vaart (de kant van Anna Paulowna) de Poldertuin. Na aanleg van de Anna Paulownapolder bouwde het polderbestuur het waterschapskantoor, dat nu bekend staat als het Polderhuis. Dit statige landhuis ligt midden in de Poldertuin, die gratis toegankelijk is voor wandelaars. De Poldertuin werd in 1855 aangelegd naar ontwerp van de tuinarchitect die ook de tuinen voor Paleis Soestdijk en het Vondelpark ontwierp. Kenmerkend zijn de kronkelende paadjes en de kleurenpracht van de bloeiende planten.

Startpunt:
Molenvaart 2, Anna Paulowna

Landgoed Hoenderdaell een verrassend wandeluitje: kleurrijke bloemen, tulpen
Bloemenpracht in de Poldertuin. (Foto: © Shutterstock)

3. Wandelroute Rondje vanuit Anna Paulowna

Voor deze wandeling van ruim 15 kilometer start je in Anna Paulowna. Via de polder loop je noordwaarts richting Van Ewijcksluis, een klein dorpje op de rand van de Waddenzee en het Amstelmeer. De gelijknamige sluis biedt vanaf het water toegang naar de Ewijcksvaart.
Langs deze vaart en de polderwegen vervolg je je weg terug richting Anna Paulowna, waar de route je nog door de Poldertuin voert.

Startpunt:
Station Anna Paulowna
Stationsweg, Anna Paulowna


4. Wandelroute Rondje Amstelmeer

Wie houdt van stilte en natuur komt tijdens deze wandeling flink aan de trekken. In een wandeling van 13,8 kilometer loop je helemaal om het Amstelmeer heen en kun je genieten van de vele vogels die foerageren met de zilte lucht van de Waddenzee in de neus. Bij helder weer heb je zicht op Texel.

Startpunt:
Wandelstartpunt Ewijcksluis
Sluisweg, Anna Paulowna

5. Wandelroute Rondje Oudesluis

Vanuit Anna Paulowna wandel je het grootste gedeelte van de 10,5 kilometer langs de Ewijcksvaart naar Oudesluis en aan de andere kant van de vaart weer terug. Hier meandert de vaart zich door de polder. Oudesluis is een klein dorpje met een haventje en een kenmerkende houten ophaalbrug. Het kerkje in het dorp, dat dateert uit 1826, heeft geen kerkelijk functie meer, maar is het culturele centrum van het dorp.

Startpunt:
Optie 1: De Verwachting, Anna Paulowna
Optie 2: Station Anna Paulowna, Stationsweg, Anna Paulowna (je hebt dan nog een stukje aanlooproute)

Landgoed Hoenderdaell een verrassend wandeluitje: Oudesluis
Oudesluis. (Foto: © Adrie Oosterwijk, Shutterstock)