Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

5x Op micro-avontuur met wandelroutes in Nederland

Wil jij op micro-avontuur in Nederland en draai jij je hand niet om voor een flinke wandelroute? Maak dan een van deze originele uitstapjes in eigen land. Van smokkelroutes tot een klim naar de boomtoppen: ontdek het micro-avontuur dichtbij huis!

Micro avontuur Nederland wandelen
Vlonderpad op de Marker Wadden.

Op micro-avontuur gaan in Nederland betekent eigenlijk: een kort en spontaan avontuur dichtbij huis meemaken. Vaak kun je een micro-avontuur in een dag of weekend afvinken. Bij dit soort uitstapjes draait alles om het verkennen van nabijgelegen gebieden en het ontdekken van nieuwe ervaringen, zonder er ver voor te reizen of veel geld uit te geven. En het is een uitstekende manier om de dagelijkse sleur te doorbreken! Ga eropuit, het avontuur tegemoet, met deze vijf originele tips voor een micro-avontuur dichtbij huis, gecombineerd met de mooiste wandelroutes.

Micro-avontuur, tip 1: Bokkenrijders en smokkelaars

In het Brabantse en Limburgse grensgebied met België, kun je de avontuurlijke paden bewandelen van de smokkelaars en bokkenrijders. In de tweede helft van de 18e eeuw was het hier een gevaarlijke plek. Bendes dieven en afpersers, beter bekend als de 'bokkenrijders', zaaiden angst met strooptochten, afpersingen en gewelddadige berovingen. Volgens volksgeloof waren bokkenrijders individuen of geesten die op bokken door de lucht reden, wat geassocieerd werd met duivelse praktijken. 

5x: micro avontuur met wandelroutes in Nederland landgoed de utrecht
Landgoed De Utrecht in Hilvarenbeek. (Foto: © Shutterstock)

Smokkelactiviteiten

Met de onafhankelijkheid van België ontstond er een toename van smokkelactiviteiten tussen Nederland en België. Via talloze smokkelroutes werden boter en zuivelproducten, suiker, sigaretten en zelfs vee over de grenzen gesmokkeld.

Botersmokkelaars

Stap in de voetsporen van de botersmokkelaars tijdens een wandeling over Landgoed De Utrecht. Vanaf herberg ‘In den Bockenreyder’ beginnen verschillende wandelroutes van diverse lengtes die gemakkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Onze tip: combineer de routes 'Van Houtvesters naar Flaestoren' (11 kilometer) halverwege met de route 'Tulderhoeve' (8,8 kilometer). 

Bekijk de wandelroutes
Micro avontuur wandelroutes Wadlopen naar Schiermonnikoog
Wadlopen naar Schiermonnikoog is een heel avontuur. (Foto: © jose1964, Pixabay)

Micro-avontuur, tip 2: Wadlopen naar Schiermonnikoog

Vind je het niet erg om natte voeten te krijgen of zelfs tot de knieën in de drek te lopen? Ga dan op microavontuur door te voet het wad over te steken naar Schiermonnikoog. Vanuit Lauwersoog vertrek je onder begeleiding van een gids voor een stevige wadlooptocht van 20 kilometer. Zandplaten worden afgewisseld met slikvelden, waar je in wegzakt en geulen die overgestoken moeten worden. Deze tocht vraagt een goede conditie! Op Schiermonnikoog kun je, na je opgefrist te hebben, het eiland verkennen en met de veer terug, of nog een paar dagen aan je waddenverblijf plakken.

Bekijk de wadlooptochten

Micro-avontuur, tip 3: Wandelen in de hoogte

Ontdek hoe het is om hoog boven de grond tussen de boomtoppen te bewegen op het Boomkroonpad, op de Drentse Hondsrug. Vanuit de worteltunnel klim je via bruggen en uitkijktorens naar een hoogte van 22,5 meter en bevind je je te midden van de boomtoppen. Maak het avontuur compleet door deel te nemen aan de Nacht van het Boomkroonpad onder begeleiding van een boswachter. Een bezoek aan het Boomkroonpad laat zich uitstekend combineren met de 17-kilometerlange wandeling Boswachterspad Beek en Bos. Wijk hierbij even een stukje van de route af om te relaxen aan ’t Nije Hemelriek, een voormalige zandafgraving met helderblauw water dat je doet vergeten dat je in Nederland bent.

Bekijk de wandelroute
Micro avontuur wandelroutes Boomkroonpad Drenthe
Op het Boomkroonpad Drenthe wandel je op grote hoogte. (Foto: © Bert Kaufmann, Flickr)

Extra avontuur na het wandelen

Als je nog verlegen zit om een shot adrenaline en nog wat meer hoogte wilt, bezoek dan het nabijgelegen Outdoor Belevingspark Joytime met onder meer een klimbos, een nettenparcours, survivalbaan en klimwanden.

Micro avontuur wandelroutes Vos in Hoge Veluwe
De vos behoort tot de Big Five van Nederland. (Foto: © Scott Walsh, Unsplash)

Micro-avontuur, tip 4: Big five spotten in Nederland

Je hoeft niet naar Afrika om oog in oog te staan met de Big Five. Op de Veluwe kennen we onze eigen Big Five. Lukt het jou om het edelhert, het zwijn, de ree, de vos en de Schotse Hooglander te spotten tijdens je wandeling? En als je heel veel mazzel hebt, kun je hier de wolf ook nog aan toe voegen als bonus. Maak hier jouw ultieme micro-avontuur van.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied in het midden van het land, waarvan Nationaal Park de Hoge Veluwe deel van uitmaakt. Je vindt er heidevelden, weelderige bossen, historische stuifzandgebieden en een overvloed aan bijzondere flora en fauna. Behalve prachtige natuur is ook het bekende Kröller-Müller Museum gevestigd in het Nationale Park. Op tal van plekken op de Hoge Veluwe staan wildkijkschermen waar je (als je geluk hebt) een glimp kan vangen van de Big Five.

Lees meer over het spotten van de Big Five

Micro-avontuur, tip 5: Ondergrondse wandeling in Limburg

Het Limburgse heuvelland is prachtig om te wandelen. Maar wist je dat je onder de grond tot wel 70 miljoen jaar terug de tijd in kunt gaan? Mergel is miljoenen jaren geleden ontstaan toen Europa nog een binnenzee was en miljarden laagjes kalkskeletjes van de diertjes uit die zee zich afzetten op de bodem. Sinds de Middeleeuwen wordt mergel ondergronds gewonnen, met als gevolg dat in Zuid-Limburg meer dan 500 kilometer aan ondergrondse gangen zijn ontstaan. Met regelmaat werden tijdens het delven van de mergel dan ook fossielen en schelpen van miljoenen jaren oud gevonden.

5x: micro avontuur met wandelroutes in Nederland mergelgrot Valkenburg
Op micro-avontuur in Valkenburg. (Foto: © Inge Schepers, Shutterstock)

Ondergrondse geheimen ontdekken

Er zijn heel veel opties om kennis te maken met deze ondergrondse wereld. Niet alleen maak je kennis met de mergelwinning, maar de kilometerslange gangen hebben ook als schuilplaats gediend vanaf de Middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog om van de vele legendes nog niet te spreken.

Combineer een bezoek aan de Gemeentegrot Valkenburg of de Grotten van Valkenburg met Krijtwandeling Lus 1 – ‘In het spoor van de blokbrekers’ van 14,8 kilometer. En als je toch in Valkenburg bent… Houd je ogen open voor sporen van de bokkenrijders!

Ontdek meer ondergrondse wandelingen

Tip de redactie

Wat is jouw favoriete micro-avontuur in Nederland? Deel het met de lezers van Wandel.nl! Stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan kunnen we je tip toevoegen aan deze pagina.