De mooiste ondergrondse wandelingen
Hoe zoek jij verkoeling tijdens een warme dag of droogte tijdens een regenbui? Zoek het eens ondergronds op! Deze wandelingen in bijvoorbeeld grotten, kelders en ruien zullen je verrassen.
Hoe zoek jij verkoeling tijdens een warme dag of droogte tijdens een regenbui? Zoek het eens ondergronds op! Deze wandelingen in bijvoorbeeld grotten, kelders en ruien zullen je verrassen.
Maastricht is een prachtige stad, maar wist je dat er onder de grond nog veel meer te ontdekken valt? Via Maastricht Underground kun je verschillende rondleidingen boeken. Bezoek het Fort Sint Pieter, dat middels gangen direct verbonden is met de Sint-Pietersberg. Of de uit de 16e eeuw daterende kazematten Waldeck, die als verdedigingswerk dienst deden en in de 18e eeuw verder werd uitgegraven tot een 14-kilometer-lang stelsel. In de Tweede Wereldoorlog boden de kazematten een veilig onderkomen voor de Maastrichtenaren. Ook de grotten Zonneberg deden als schuilkelder dienst en beschikken over mooie muurschilderingen. Uiteraard mogen de grotten van de Sint Pietersberg ook niet ontbreken tijdens een bezoek.
Wandelingen die langs deze ondergrondse avonturen lopen zijn onder meer:
Ontdek de mergelgroeven van Sibbe tijdens een rondleiding. De Sibbergroeve is een mergelgroeve die nog in werking is. Sinds de 15e eeuw wordt hier mergelsteen gewonnen middels 'blokbreken'. De mergel die nu gewonnen wordt, wordt met name gebruikt in de restauratiebouw. Het gangenstelsel heeft een geschatte lengte van 140 kilometer en is onder leiding van een gids te bezoeken. Meer informatie over het boeken van een rondleiding vind je hier.
Wandelingen in en rondom Sibbe vind je hier:
Waarschijnlijk zijn de grotten in Valkenburg de bekendste van Nederland. Je kunt een bezoek brengen aan Mergelrijk, waar je prachtige mergel- en zandsculpturen en 3D-grotschilderingen ziet. In de Roebroekgroeve kom je, onder leiding van een gids, alles te weten van het ontstaan van mergel, de geschiedenis van de groeve en de legendes en verhalen van de Bokkenrijders die in de loop van eeuwen zijn ontstaan.
Als je dan toch in Valkenburg bent, mag een bezoek aan de steenkolenmijn niet ontbreken. Hier maak je kennis met de mijnbouwindustrie in Limburg van weleer.
Meer wandelingen in en rondom Valkenburg:
Utrecht staat bekend om haar werfkelders, de Dom, de slingerende grachten en smalle steegjes. Maar onder de grond is van alles te beleven. Ontdek de geschiedenis van de Romeinen, de Middeleeuwen en de verwoestende storm van 1674, die een deel van de Domkerk verwoestte, in DOMunder. Dit museum is gevestigd onder het Domplein, in de funderingsresten van het door de storm verwoeste middenschip van de Domkerk.
Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het vergeten paleis Lofen. Daar waar de stad Utrecht in 1122 haar stadrechten kreeg. Sinds juni 2022 kun je restanten van dit paleis bezoeken in de uitgegraven kelders.
Combineer je museumbezoek met een wandeling door de prachtige binnenstad van Utrecht:
Onder de winkelstraten van Arnhem bevinden zich zo'n 39 eeuwenoude kelders, die onderling met elkaar verbonden zijn. Een bezoek aan de kelders is een reis door de tijd. Met bodemvondsten, informatieborden en zintuigprikkelende verrassingen beleef je de geschiedenis van Arnhem. Een gids van Gilde Stadswandeling Arnhem geeft je hier graag een rondleiding. Maak je dagje Arnhem compleet met een wandeling bovengronds:
Antwerpen is een prachtige stad met veel historie. Onder begeleiding van een gids kun je de ruien (grachten) bezoeken. In de Middeleeuwen doorkruisten ontelbare ruien, vlieten en vesten de stad. De waterwegen verloren hun functie en de ruien werden overwelfd. Een bezoek aan dit unieke gangenstelsel, met haar oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen voert je terug naar het middeleeuwse Antwerpen.
En als je dan toch in Antwerpen bent, wandel dan eens onder de Schelde door via de voetgangerstunnel. De Sint-Annatunnel verbindt de linker- en rechteroever met een ruim 500 meterlange tunnel met elkaar. Via een authentieke houten roltrap daal je af tot onder de Schelde. De entrees bevinden zich aan het Sint-Jansvliet (rechteroever) en Frederik van Eedenplein (linkeroever).
De geheimen van de rivier de Waal zien in Museum de Bastei in Nijmegen het daglicht. Althans, daglicht… Niet helemaal. Hier, deels onder de grond, leer je van alles over de archeologie en paleontologie uit de omgeving van Nijmegen. Je wandelt letterlijk langs Romeinse en middeleeuwse stadsmuren en funderingen van stadskastelen.
Vanaf De Bastei wandel je via het boswachterspad Ooijpolder een route van 7,5 kilometer naar de Ooij. Vanaf hier kun je de bus terug naar Nijmegen nemen, of je wandelt terug via de dijk of Stadswaard.
Combineer een bezoek aan het ondergrondse Fort Pannerden met een bezoek aan het Kasteel Doornenburg. Beide kennen een eigen geschiedenis, die uiteindelijk in de Tweede Wereldoorlog met elkaar werd verbonden. Op de dag van de Duitse inval kwam het fort al direct in Duitse handen. Het kasteel deed dienst als hoofdkwartier van de Duitsers en werd in 1945 met een Engelse luchtaanval volledig verwoest. Nu zijn beide in ere hersteld en te bezoeken.
Wandeltips:
Nationaal Park De Hoge Veluwe is een prachtig gebied om te wandelen. Maar ook ondergronds kun je hier uit de voeten. Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat je onder de grond tegen kunt komen. Van een 135 jaar oud wortelstelsel, stenen die zijn meegevoerd tijdens de IJstijd, botten van uitgestorven dieren tot aan het middelpunt van de aarde.
Wandeltips: in het park Hoge Veluwe zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Vanaf het Museonder starten meerdere routes. Een routeboekje is bij de entree van het park verkrijgbaar.