Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Spookachtige en mysterieuze wandelideeën

De natuur is prachtig, maar kan ook spannend en mysterieus zijn. Maak kennis met legenden, mythes, weerwolven en nachtdieren tijdens deze bijzondere wandelroutes. Waar ga jij te voet op zoek naar spanning? Omdat het bijna Halloween is, tippen we je ook nog twee toepasselijke wandeltochten.

Afbeelding uil

Vollemaanwandelingen

Eén nacht per maand staat de aarde precies tussen de zon en de maan. Vanaf de aarde is dan de door zonlicht weerkaatste zijde van de maan helemaal te zien: het is volle maan. De volle maan heeft zo haar invloed op de natuur. Zo zijn de getijden van de zee op dat moment het sterkst. Maar het spreekt ook tot de verbeelding. Al eeuwenlang doen volksverhalen de ronde over bij maanlicht huilende weerwolven en ronddolende witte wieven.

Op verschillende locaties in Nederland nemen boswachters en gidsen je mee op pad voor een avondwandeling bij volle maan. Terwijl het maanlicht je pad verlicht ontdek je de nachtelijke natuur. Vollemaanwandelingen worden onder andere door Staatsbosbeheer georganiseerd. Bekijk de beschikbare wandelingen op de site.

Ontdek het nachtleven

Normaal gesproken zijn bosgebieden niet toegankelijk na zonsondergang. Het wild dat er leeft heeft dan de tijd en mogelijkheid om te rusten, op zoek te gaan naar voedsel en te jagen. Het nachtelijke leven spreekt tot de verbeelding en boezemt soms wat angst in. Vleermuizen die laag over je hoofd vliegen, uilen die je met hun grote ogen gadeslaan vanuit een boom, rondkruipende spinnen en roofdieren op jacht naar een nietsvermoedende prooi. En tegenwoordig lopen er weer wolven in Nederland rond… Je zou maar net met een rode mantel wandelen en een wolf tegen komen. Het wilde nachtleven ontdekken? Dat kan onder begeleiding van een boswachter of gids.

Afbeelding van de natuur in de nacht
Afbeelding Kasteel Loevestein
Slot Loevestein (Foto's: © Shutterstock)

Kasteelwandelingen

“En ze leefden nog lang en gelukkig.” Heel veel sprookjes eindigen zo. En in bijna ieder sprookje komt een kasteel voor met prinsen, prinsessen en draken. Een kasteel ademt geschiedenis en laat vroegere tijden herleven. Maar die is niet altijd rozengeur en maneschijn… Van Hugo de Grote die ontsnapte van zijn eenzame opsluiting middels een boekenkist uit Slot Loevestein tot de geest van de verdronken kasteelheer Baron Frits van Keverberg die nog steeds schijnt rond te spoken in Kasteel De Keverberg. Maar je kunt ook in de voetsporen treden van bijzondere gasten, zoals Michael Jackson en Brigitte Bardot in Kasteel De Haar.

Bekijk hier een overzicht van de mooiste (en spannendste) kasteelwandelingen in Nederland.

Wandelen door de streken van de sagen

Sagen zijn al zo oud als de mensheid. Van generatie op generatie worden de verhalen overgedragen. De hoofdpersonen bezitten meestal bovennatuurlijke krachten en de verhalen spelen zich af in een bepaalde streek. Vaak heldenverhalen, maar meestal vertellingen die de bevolking angst inboezemden. Wie kent niet de witte wieven, de bokkenrijders en heksen, tovenaars en de duivel die een klooster in de aardbodem deed verdwijnen?

Wij zetten eerder al een keer vijf bijzondere wandelingen langs volksverhalen op een rijtje. Een voorbeeld is de legende van Rixt van het Oerd op Ameland. Stond zij in contact met de duivel en zorgde zij voor onheil op zee? Voor nog veel meer volksverhalen kijk je op verhalenbank.nl en op deze topografische kaart van Nederland.

Afbeelding mysterieuze natuur
Afbeelding mysterieuze natuur

Mysterieuze natuur

Genoeg plekken waar de fascinerende natuur zich van haar mysterieuze kant laat zien. Welke bijzondere natuurfenomenen kun je zelf toevoegen aan dit lijstje?

  • Dans mee met de dansende bomen in het Speulderbos Routetip: De Duintjes in Garderen (5.8 km).
  • Waan je in het grote nietws, middenin de sahara, zoekend naar een fata morgana, tijdens een wandeling in de Brabantse Sahara. Routetip: 20 km vanuit Loon op Zand.
  • Met heel veel geluk zie je zelfs in Nederland het Noorderlicht. Maar ook met heldere hemel is er genoeg te zien in het Dark Sky Park bij het Lauwersmeer. Je hebt hier een prachtig zicht op de oneindige sterrenhemel.

Volg het spoor van de smokkelaars

Beeld je eens in dat je wordt achtervolgd door de grensbewakers! Onder je kleding heb je smokkelwaar verstopt en je wilt koste wat kost je kostbare goederen afleveren. In het grensgebied van Nederland ontstonden vele smokkelroutes. Pakjes roomboter en ander smokkelwaar vonden de weg over de grens, als de smokkelaars zich door het kreupelhout en langs meanderende beekjes een weg zochten voorbij de grenspaal, met de angst om gesnapt te worden. Treed in de voetsporen van smokkelaars op deze spannende wandelroutes.

Afbeelding mist

Tip uit de Wandelagenda: Halloweentocht

Op zaterdag 28 oktober kun je meewandelen met de jaarlijkse Halloweentocht van The World of Walking. Vanuit de wandelwinkel in het Brabantse dorp Made, kun je een mooie route lopen van 15 of 25 kilometer, dwars door de polders en mooie natuurgebieden in de omgeving van de gemeente Drimmelen. In de winkel is naderhand ruimte voor een gezellig hapje of drankje in Halloweensferen en je kunt natuurlijk meteen wat herfst- en winterinkopen doen. Er is plek voor maximaal 200 deelnemers, dus schrijf je wel even in van tevoren.

Tip in de Wandel.nl-app: Spooktocht

Gebruik jij de Wandel.nl-app al? In de app vind je steeds weer leuke tips voor digitale wandeltochten. Van 30 oktober t/m 12 november kun je meedoen met de Spooktocht. Kies een afstand die je in de looptijd van het evenement gaat afleggen en verdien met jouw Spooktocht een unieke badge!

Download de app en doe mee