Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Speuren naar vleermuizen tijdens het wandelen

Zó maak je de meeste kans op het zien van vleermuizen tijdens je wandeltocht. Van het juiste moment tot de beste plekken om de vliegensvlugge diertjes te zien.

Header Handeleiding Vleermuizen Sportten
Foto: Jos Marcelissen - Natuurmonumenten

In Nederland komen zo’n twintig verschillende soorten vleermuizen voor. Onder andere in de Zwaakse Weel, in de Zak van Zuid-Beveland, waar we bewapend met een bat detector op excursie gingen. Hieronder een handleiding voor een succesvolle avond vleermuizen spotten.

Zonsondergang

Het juiste moment

Vleermuizen worden wakker in de schemering. Ga rond zonsondergang op pad en kies een mooie en rustige zomeravond. Vleermuizen houden niet van harde wind en regen. Ze verstoppen zich dan in bomen en zijn slecht zichtbaar.

Extra licht

Vleermuizen zijn niet blind en houden er niet van als je constant met een zaklantaarn schijnt. Af en toe even op het wateroppervlak schijnen, kan wel.

Gebruik een bat detector

Ga op stap met een bat detector. Dat is een apparaatje dat de hoge gillen van vleermuizen omzet in voor ons hoorbare geluiden. Tijdens excursies van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer heeft de gids altijd één of meer bat detectors bij zich. Je kunt ook een bat detector kopen (prijs ongeveer 75 euro). Google op bijvoorbeeld 'bat detector kopen'.

Vleermuis op boom
Foto: F. van Middelkoop - Natuurmonumenten

Welke vleermuis?

Je hoeft geen expert te zijn om de meest voorkomende vleermuissoorten te herkennen. De Zoogdiervereniging heeft een handige zoekkaart gemaakt, waardoor je vleermuizen onder andere aan de hand van hun silhouetten kunt herkennen.