Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De Mennonietenroute: langs bijzondere geschiedenis

Herontdek de bijzondere geschiedenis van de Nederlandse Mennonieten tijdens deze route. Deze culturele route gaat door het noorden van Polen, langs de sporen die deze Nederlandse kolonisten achterlieten.

Geschiedenis van de inwonende Nederlandse Mennonieten in Polen

De bijzondere geschiedenis van de Nederlandse Mennonieten, die in de zestiende eeuw in Polen hun tweede vaderland vonden en hier vier eeuwen lang woonden, kun je op deze wandelroute herontdekken. Deze Nederlandse kolonisten hebben veel sporen achtergelaten en hebben hiermee een onuitwisbare stempel op het Poolse landschap gedrukt.

Polders en windmolens

De vestigingsvoorwaarden in Polen waren destijds gunstig voor de Mennonieten. Ze waren zeer hardwerkend en toonden kennis en vakmanschap in het droogleggen van de moerassen in het gebied. De intensieve economie van de kolonisten heeft het huidige landschap van de Wisła-delta met grachten, wallen en polders gevormd. Hierop zijn karakteristieke boerderijen, nederzettingen en windmolens gebouwd. De door de Mennonieten gebouwde afwateringssystemen zijn er nog steeds.

Polders en windmolens in Polen op de Mennonieten route

De Mennonieten route is een van de meest interessante culturele routes in de provincies Pommeren en Warmië-Mazurië.Onderweg kom je in bijna elk dorp een boogvormig huis, een gotische kerk, houten huisjes of een antiek waterbouwkundig apparaat tegen. Op sommige plaatsen zie je zelfs een windmolen staan. Voeg daar een ongewoon landschap, ruimte tot aan de horizon, rijen wilgen die langs de talrijke afwateringskanalen te vinden zijn aan toe en de tocht over de Mennonietenroute zal onvergetelijk zijn!

Meer informatie over deze route