Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen over de mooiste bomenlanen van Nederland

Onverharde lanen met aan weerszijden statige bomen. Een imposant en soms zelfs sprookjesachtig gezicht. Wandel.nl heeft acht wandelroutes voor je uitgezocht over de mooiste bomenlanen van Nederland.

Bomenlaan
Bossen van Beetsterzwaag

Bossen van Beetsterzwaag (Friesland)

Beetsterzwaag is een karaktervol en sfeervol dorp in het hart van de Friese Wouden. Je vindt er meerdere kapitale landhuizen langs de Hoofdstraat en bij die landhuizen zijn imposante eiken- en beukenlanen aangelegd. De Friese landadel heeft het aanzien van het dorp en de omgeving bepaald. Ontdek het prachtige bos op deze wandelroute van 9 kilometer. Je loopt de route via een GPX-bestand of door de aangegeven knooppunten te volgen. Let wel op: parkeren mag op veel plekken in Beetsterzwaag maar 2 uur. Je kunt de auto langer parkeren op parkeerterrein Klaverreed.

 

Meer informatie

Wandelen door de bossen van Baarn (Utrecht)

Wandelen door uitgestrekte bossen en langs mooie landgoederen, dat kan in Baarn. Vanuit Baarn loopt een gevarieerde rondwandeling van 9 kilometer. In de 18e eeuw werd het bos volgens Franse Barokstijl voorzien van statige lanen en symmetrische vormen. Honderd jaar later, toen de Engelse landschapsstijl populair werd, toverde ze het landgoed om in een romantische buitenplaats met slingerende paden. Maar de imposant grote bomen en lanen zijn nog goed terug te vinden. De route start vanaf station Baarn en is te volgen via een routebeschrijving of GPX bestand.

Meer informatie
Beukenlaan | Landgoed Groenenveld
Beukenlaan in avondzon Landgoed Groenenveld (Afbeelding E. Dronkert)
Bos en Heideroute in Heumensoord

Bos en Heideroute in Heumensoord (Gelderland)

Op een steenworp afstand van Nijmegen en Malden vind je Heumensoord. Een natuurgebied met oude beukenlanen en enorme rododendrons. Naast wandelen door het bos kan je er ook goed genieten van het heidegebied. Een heerlijke plek om even de drukte van de stad te ontlopen. Al wandelen over de Bos en Heideroute van 6 kilometer geniet je van alle facetten van het natuurgebied. De route start bij parkeerplaats Beukenlaan en is gemakkelijk te lopen, je volgt gewoon de rode pijltjes.

Meer informatie

Peelse Looproute (Noord-Brabant)

Deze korte wandelroute van 4 kilometer door Beestenveld voert langs statige bomenlanen uit de tijd van intensieve bosbouw in de 19e eeuw. De Peelse Loop, een gekanaliseerde beek, loopt er dwars doorheen en is rijk aan libellen, juffers, heikikkers en levendbarende hagedissen. De beek is hoog en droog te bewonderen vanaf een eeuwenoude houtwal. De route start bij parkeerplaats Hazenhutsedijk-Kruisberglaan. Vanuit hier is de route gemakkelijk te lopen via rode markering.

Meer informatie
Peelse Looproute
Landgoed Nijenburg

Landgoed Nijenburg (Noord-Holland)

Vlakbij Alkmaar op landgoed Nijenburg vind je deze wandelroute van 4 kilometer, die geschikt is voor het hele gezin. De route loopt door het bos van het oude landgoed en begint bij Heiloo, dat op een strandwal ligt. Je wandelt door een gebied met rijke historie. In de 16e eeuw veegden Spanjaarden het hele bos van het toneel. Na 1700 werd de hofstede ‘Nijenburg’ gebouwd. Dit was de start van herbebossing, dat begon met statige bomenlanen volgens de Franse stijl. De route start bij Parkeerplaats Stetlaan en is gemarkeerd met gele pijlen.

 

Meer informatie

Landgoed Mentink, Achterhoek (Gelderland)

Bezoek het authentieke Achterhoekse landgoed Mentink vlakbij Winterswijk. Wandel over zandpaden en oude bomenlanen. Onderweg zie je biologische akkers en een voormalig productiebos dat steeds gevarieerder wordt. In het boerenland vind je wandelroute Mentink, een rondwandeling van 5 kilometer. De route start bij parkeerplaats ’t Rommelgebergte aan de Arrisveldweg en is gemarkeerd met gele pijlen. Je kunt de route ook starten vanaf treinstation Winterswijk, de aanlooproute is vanaf hier aangegeven met geelrode stickers.

 

Meer informatie
Landgoed Mentink
De Sprengenberg

Wandelroute De Sprengenberg (Overijssel)

Op de Sprengenberg geniet je van een zeer divers landschap met bossen, heide, vergezichten, de Palhetoren en het landgoed met statige bomenlanen. Ook laat Natuurmonumenten Schotse hooglanders grazen in dit gebied. Wandelroute De Sprengenberg brengt je in 6 kilometer langs al dit moois. De rondwandeling start bij informatieschuur Erve De Pas waar je eventueel kunt parkeren. Vanaf hier volg je de oranje gemarkeerde route.

Meer informatie

Heuvelachtige wandeling Gulpen (Limburg)

Vanuit het Zuid-Limburgse dorpje Gulpen loopt deze heuvelachtige rondwandeling van 10 kilometer. Vanuit Gulpen wandel je over panoramische veldwegen, weilanden en door een prachtig diepe grubbe met omgevallen bomen. Ook passeer je kasteel Neubourg om vervolgens je wandeling onder een prachtige bomenlaan af te sluiten. De route start en eindigt bij het Gulpener Brouw Lokaal en is te lopen via een routebeschrijving of GPX bestand.

Meer informatie
Gulpen

Routetip van Tineke

Hierbij nog twee hele mooie routes met meerdere bomenlanen in Zeeland en Zuid-Holland. In Zeeland kan je nabij Walcheren wandelen door de Manteling. Dit is een klassieke buitenplaatsenzone met bossen, stukken duin, kaarsrechte lanen en slingerpaadjes. In Zuid-Holland vind je op Landgoed Strypemonde ook een mooie bomenlaan.

Oproep

Ken jij een mooie wandelroute over statige bomenlanen en staat die nog niet in ons lijstje? Tips zijn altijd welkom! Stuur ons een mailtje via redactie@wandel.nl, dan kunnen wij de route toevoegen aan het item. Je kunt ons ook altijd bereiken via Facebook of Instagram.