Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het land van krijt, mergel en kalk

De oeroude subtropische krijtzeebodem treedt in Zuid-Limburg aan de oppervlakte en maakt zo ruim 70 miljoen jaar geschiedenis zichtbaar. Het mergelgesteente oftewel het ‘gele goud’ is ontstaan dankzij de kalkskeletjes van miljoenen kleine zeediertjes. Deze vier steengoede wandelroutes nemen de krijtzee als rode draad nemen.

Wandelend stel over een krijtwandelpad

In samenwerking met Visit Zuid-Limburg

Krijtwandeling Valkenburg aan de Geul

Het stadje Valkenburg kleurt zachtgeel van de mergelwoningen, maar ook ondergronds waar een enorm gangenstelsel kronkelt, is er van alles te vinden! Drie verschillende routes leiden je langs 66 miljoen jaar geschiedenis. Veel van de groeves zijn inmiddels gesloten voor het publiek, maar dat maakt wel dat je als passant kan genieten van de prachtige flora en fauna die hier hun thuis hebben gevonden .

Krijtwandeling Sint-Pietersberg

Ontdek tijdens deze uitdagende wandeling van 7 kilometer de rol van krijt, mergel en kalk. Als bouwmateriaal voor woningen, als bodem voor unieke flora en fauna en als werkverschaffing in groeves. De route start op de Sint-Pietersberg en wanneer je de ENCI-groeve bereikt zul je echt begrijpen hoe kalk en de winning daarvan het landschap beïnvloeden. Houd je goed vast want we beloven je een uitzicht waar je steil van achterover slaat.  

Krijtwandeling Sint-Pietersberg
Kidssafari krijtwandeling

Kids Safari

Op zoek naar fossielen van miljoenen jaren oud in het Kunradersteen, speurend naar sporen van vossen en dassen, leren kinderen op een laagdrempelige manier meer over de Zuid-Limburgse natuur. De natuur rondom Voerendaal en de Kunradersteengroeve verbaast telkens weer, want ook hier laat de krijtzee zijn sporen zien.

Wijn Safari

Houd je van natuur, én een glas heerlijke streekwijn? Dan is deze 8 kilometer lange route door het glooiende heuvelland echt iets voor jou. De tocht start en eindigt bij Wijngoed Fromberg in Ubachsberg, waar je ook afsluit met een mini-wijnproeverij. Tussendoor kun je genieten van schitterende uitzichten vanaf de plateaus en interessante informatie over de Kunradersteengroeve.

Bekijk alle krijtwandelingen op de website van Visit Zuid-Limburg
Afbeelding wijnwandelen