Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de hoofdstad van de Mijnstreek

Heerlen was vroeger de hoofdstad van de Mijnstreek en dankt haar rijkdom aan de steenkoolindustrie. Dompel jezelf onder in het mijnverleden met deze wandelroutes.

Wandelen door de hoofdstad van de Mijnstreek

Van begin 1900 tot 1974 draaide alles in Zuid-Limburg om steenkool. De Mijnstreek was de energieleverancier van Nederland en Heerlen was de hoofdstad van de Mijnstreek. In de jaren vijftig was Heerlen de op één na de rijkste stad van Nederland. De steenkoolindustrie zorgde voor steeds meer inwoners met goed gevulde portemonnees. In het centrum verrezen luxe warenhuizen en in het straatbeeld hoorden dames met bontjassen en heren met hoge hoeden, het was een chique bedoening.

In samenwerking met Visit Zuid-Limburg

Nederlands Mijnmuseum
Nederlands Mijnmuseum

Het mijnverleden op straat

Na de mijnsluiting in 1974 veranderde alles.  De een na de andere zaak sloot de deuren. In een poging een nieuwe toekomst te bouwen, werd veel van de oude glorie gesloopt. Gelukkig is niet alles weg. Tijdens deze boeiende wandeling zie je – met een beetje hulp – dat in de binnenstad van Heerlen het mijnverleden nog gewoon op straat ligt.

Dompel jezelf onder in het mijnverleden van Heerlen met de route ‘Het mijnverleden op straat’. Een van de hotspots op deze route is het Nederlands Mijnmuseum. Het is dé plek om het mijnverleden te beleven. Hier maak je een reis naar een verdwenen geschiedenis. Sinds 2022 huist de nieuwe (hoofd)locatie in de binnenstad, in voormalig warenhuis Kneepkens.

Het startpunt van je ontdekkingsreis

Start je route in de Visit Zuid-Limburg Experience in het Maankwartier in Heerlen. Hét begin van je ontdekkingsreis. Je vindt er alle informatie en inspiratie voor een kleurrijk bezoek aan de stad en de regio. Aan de hand van vijf tijdlijnen die je meenemen langs de topattracties en tips van lokale ambassadeurs beleef je Heerlen en Parkstad op z’n best. Virtual reality, een filmzaal, je eigen (digitale) graffiti spuiten en wisselexposities maken de Experience tot een unieke ervaring in een van de mooiste stations van Nederland. Reis je mee?

Meer info over wandelen door de hoofdstad van de Mijnstreek
Maankwartier Heerlen (Afbeelding Nanda Sluijsmans)
Maankwartier Heerlen (Afbeelding Nanda Sluijsmans)