Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De Trappistenroute in het Brabantse Zundert

De Trappistenroute in het Brabantse Zundert combineert een wandeling langs schitterende natuurgebieden met een goed glas trappistenbier van Nederlandse bodem. Liefhebbers van bos, heide en bier: wandelen jullie mee?

afbeelding van wandelaars

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken

Zundert ken je wellicht als geboorteplaats van kunstschilder Vincent van Gogh of van het jaarlijkse Bloemencorso, maar sinds eind 2013 associëren bierliefhebbers het Brabantse plaatsje niet langer met bloemen of schilderijen, maar met het gelijknamige trappistenbier. Gebrouwen in een oase van rust.

afbeelding Landhuis De Moeren
Landhuis De Moeren.

Van Gogh

Amper hebben we het startpunt verlaten of een laan vol statige hoge bomen brengt ons tot aan het eerste landhuis op onze route, Landhuis de Moeren. “Zou hier nog iemand wonen?” vragen we ons hardop af, de grandeur van het gebouw gadeslaand. Een passant brengt het antwoord. “Nee, de familie Van der Hoeven, al generatielang eigenaar van het huis, woont er niet meer. Nu is het een vergaderlocatie. Wist je trouwens,” voegt hij eraan toe, “dat volgens de verhalen, Van Gogh hier een van zijn eerste landschappen schilderde?”

Turfvaart

Wetende dat Van Gogh hier geschilderd heeft, kijken we ineens met heel andere ogen naar de bosrijke omgeving om ons heen. “Denk je dat hij ook dit watertje geschilderd heeft?” Dat watertje is echter niet zomaar een sloot, maar maakt deel uit van de Bredase turfvaart, een gegraven waterloop met turfwinning als doel. Het stuk dat we passeren dateert al uit het jaar 1400. De initiatiefnemers waren vier bierbrouwers uit Breda, die brandstof voor de brouwerij nodig hadden. Turf en bier, ze zijn in dit gebied onlosmakelijk met elkaar verbonden, want zowel natuurgebied de Tachtig Bunders als de Lange Maten kennen een oorsprong vanwege de turfstekerij.

Afbeelding van het Heilige Beeld van St. Bernardus.
Heilige Beeld van St. Bernardus.

Trappist

Abdij Maria Toevlucht is samen met brouwerij De Kievit de plek die bierliefhebbers kan bekoren. Ook al is noch de brouwerij, noch het trappistenklooster te bezoeken, het eindproduct, dat is waar het om gaat. Het koperblond bovengistend trappistenbier met nagisting op fles (Zundert 8) en een quadrupel met een kruidige toets (Zundert 10) zijn naast de bieren van het La Trappeklooster de enige Nederlandse bieren die zich officieel trappist mogen noemen.

afbeelding van de Abdij Maria Toevlucht
Abdij Maria Toevlucht.
afbeelding van Zundert bier
Een Zundert in café 'In den Anker', het beginpunt en eindpunt van de wandelroute.

Dat smaakt naar meer

Schapen, heide en onverharde wandelpaden leiden ons terug naar onze startplaats. Meteen vertrekken, dat doen we niet. We schuiven aan in het gezellige boerderijcafé. Drie keer raden wat we bestellen….

 

Praktische informatie:

  • De Trappisten-wandelroute start op de parkeerplaats van Café in den Anker

  • Totale afstand: 8,5 kilometer

  • Bewegwijzering: Via routebeschrijving of volg de wandelknooppunten 10 -32 – 31 – 93 – 92 – 60 – 32 – 10

  • Op de website van VVV Zundert kun je eenvoudig de folder van de route downloaden.

  • Je lippen aan een glas Zundert zetten doe je bij Rustpunt de Kieviet of Café In den Anker. Abdij Maria Toevlucht heeft wel een winkeltje waar het trappistenbier verkocht wordt, maar geen proeflokaal.