Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Oranje-Nassaupad: wandelen door bourgondisch Brabant

Treed in de voetsporen van de Oranje-Nassaus en wandel door groen en bourgondisch Brabant. De bundel met routefolders van het pad is vanaf nu te bestellen in de Wandel.nl Shop.

Kasteel Bouvigne
De Regte Heide, op de route van het Oranje-Nassaupad
De Regte Heide, op de route van het Oranje-Nassaupad

Ontdek de geheimen van verrassend Brabant in een meerdaagse wandelroute, genaamd ‘Het Oranje-Nassaupad’. Voor de sportieve wandelaar met interesse in cultuur is dit een mooie wandelroute die je meeneemt door gevarieerde en prachtige natuurlandschappen. Beekdalen, bossen, vennen, heidevelden, landgoederen en landerijen wisselen elkaar af.

Zo kom je door historische en aansprekende steden, gezellige dorpen, het grensgebied met enclaves en beleef je het smokkelverleden. De wandeltocht bestaat in totaal uit zeven dagetappes met een totaallengte van 143 km. Je wandelt door het zeer afwisselende groene gebied tussen Breda, de Belgische grens en Tilburg.

Bestel de gids

Comfort en routekeuze

De dagetappes zijn ongeveer 20 km lang en beginnen en eindigen bij een horecagelegenheid. Halverwege de route kom je langs een of meerdere gastvrije cafés voor de lunchpauze en/of sanitaire stop. Daarnaast is het goed mogelijk om de totale route te bereiken vanuit één overnachtingsadres. Zo is er geen gesjouw met bagage en slaap je comfortabel in hetzelfde bed. Ga naar www.toerismedebaronie.nl voor alle gastvrije overnachtingsadressen in de regio.

Omdat het een streekwandeling is, zijn de afstanden vanaf je overnachtingsplaats beperkt. Met de auto of fiets ben je snel bij de etappeplaats waar je die dag wilt eindigen. Vanaf hier kom je met het openbaar vervoer (trein, bus of taxishuttle) eenvoudig bij het beginpunt.

Liever geen zeven dagen wandelen? Er zijn ook kortere rondgaande routes van 5 dagen ‘Kempenroute’ of 4 dagen ‘Baronieroute’.

De route van het Oranje-Nassaupad
De route van het Oranje-Nassaupad
Willem van Oranje
Willem van Oranje, portret gemaakt door Adriaen Thomasz Key in ca. 1579, bron: Rijksmuseum

Wat hadden de Oranje-Nassaus met Brabant?

De geschiedenis van de Oranje-Nassaus in Brabant begint in 1403. In dat jaar trouwde de Duitse graaf Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg met de dochter van de Heer van Breda. De Baronie van Breda kwam hiermee in het bezit van de familie Nassau. De Nassaus woonden 150 jaar in het Kasteel van Breda. 

Het huis Oranje-Nassau ontstond in 1544, toen Willem I, graaf van Nassau-Dillenburg, later bekend als Willem van Oranje, het Zuid-Franse prinsdom Orange erfde van zijn neef. Sindsdien voerde hij de titel Prins van Oranje. In 1552 werd Willem van Oranje op het stadhuis ingehuldigd als heer van Breda, maar hij gebruikte de titel baron van Breda.

Vlak voor de Tachtigjarige Oorlog vertrok Willem van Oranje uit Breda naar Duitsland. Hij zou nooit meer terugkeren in Breda. De invloed en bourgondische levensstijl van de Oranje-Nassaus is nog altijd duidelijk zichtbaar in de streek. Je wandelt op het Oranje-Nassaupad langs militaire bolwerken, kastelen, kerken, landhuizen, parken, bossen, boerderijen en natuurlijk het goeie Brabantse leven. Dit ga je ervaren en vind je allemaal terug in de wandelbundel, bestaande uit acht verschillende routefolders.

Een greep uit de hoogtepunten op het Oranje-Nassaupad

Sprookjesachtig Kasteel Bouvigne

Dit sprookjesachtige kasteel met bijzondere tuinen was tot 1775 eigendom van de Oranjes. We weten niet precies wanneer het kasteel is gebouwd, maar in 1554 wordt het voor het eerst genoemd in bronnen. De Oranjes gebruikten het als jachtslot. Inmiddels is het kasteel niet meer in het bezit van de Oranjes. Tegenwoordig heeft het waterschap Brabantse Delta er zijn kantoor. Rond het kasteel liggen drie tuinen in ieder hun eigen stijl. Bijvoorbeeld een Franse tuin met opvallende symmetrie en een Engelse tuin met gebogen bloemborders. Bijzonder in de tuinen zijn ook de vele fuchsia’s en beelden. Vanwege de coronamaatregelen zijn de tuinen op dit moment helaas niet te bezoeken. Maar vanaf het Oranje-Nassaupad kun je uiteraard nog wel genieten van de buitenkant van het sprookjesachtige kasteel met landgoed.

Kasteel Bouvigne
Kasteel Bouvigne

Het bijzondere enclavedorp Baarle-Nassau

De plaatsnaam Baarle-Nassau herinnert aan de familie die deze streek ooit in eigendom had. Bijzonder aan dit dorp is dat het is gesplitst in een Nederlands (Baarle-Nassau) en Belgisch deel (Baarle-Hertog). Het gaat hierbij niet om één grens, maar om diverse Belgische en Nederlandse enclaves. Wandel je door Baarle-Nassau, dan zie je regelmatig speciale stoeptegels die de grenzen van deze enclaves aangeven. De grens kan soms zelfs dwars door een winkel of café gaan. 

De Strijbeekse Heide
De Strijbeekse Heide

De Strijbeekse Heide

Het Oranje-Nassaupad heeft ook natuurliefhebbers veel te bieden. Bij Strijbeek ligt een natuurgebied met weidse heidevelden, afgewisseld met bossen. In de zomer kun je er de zeldzame klokjesgentiaan (een plantje met blauwe bloemen in de vorm van klokjes) tegenkomen. Ook roofvogels, vlinders en amfibieën voelen zich in dit gebied thuis. In de negentiende eeuw stond er in het natuurgebied een houten molen, maar deze is inmiddels verdwenen.

Het voormalige paleis van Willem II

Tegenwoordig is het een deel van het gemeentehuis van Tilburg, maar ooit was dit paleis het buitenverblijf van koning Willem II. Althans, dat was de bedoeling. Willem II gaf in 1847 opdracht tot het bouwen van een paleis in zijn geliefde stad Tilburg, maar het eindresultaat heeft hij nooit kunnen zien. Hij stierf namelijk voordat de bouw klaar was. Het paleis werd het onderkomen van de Hogere Burger School (HBS), waar ook Vincent van Gogh een paar jaar op heeft gezeten.

De bundel van het Oranje-Nassaupad
De bundel van het Oranje-Nassaupad

Het Oranje-Nassaupad zelf lopen?

Ben je enthousiast geworden en krijg je al wandelkriebels? Bestel dan nu de wandelbundel Het Oranje-Nassaupad voor maar € 9,85 (excl. verzendkosten). In deze bundel zitten alle folders met routes van het pad. Je kunt de bundel in de Wandel.nl Shop bestellen (KWBN-leden krijgen 25% korting). De routes van het Oranje-Nassau pad zijn ook online te volgen op je mobiel, scan hiervoor met je smartphone de QR-codes in de bundel.

Bestel de wandelbundel