Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs trappistenabdijen in de Ardennen

Het land van onze zuiderburen staat bekend om het Bourgondische leven. Deze langeafstandswandeling koppelt culinair en actief genieten aan een prachtig thema: wandelen langs trappistenabdijen.

Brouwerij Chimay
Wandelaars voor de brouwerij van Chimay (Foto: ©Visit Wallonia - Olivier Legardien)

Trappisten produceren bier met een missie. Het bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenklooster onder leiding van een kloostergemeenschap. Het grootste deel van de inkomsten gaat naar maatschappelijke doelen. Een bier wordt aangemerkt als trappist als aan deze eisen wordt voldaan. Er zijn maar dertien ter wereld die officieel de naam Trappist mogen dragen.

Drie abdijen

In de Ardennen zijn er drie te vinden. Deze abdijen zijn aan elkaar geregen tot een mooie wandeling van in totaal 290 kilometer. De GR-route heeft de bekende rood-witte markering én is herkenbaar aan de speciale abdijen-GR markering van gestileerde gele en oranje abdijbogen.

Abdij van Orval
Abdij van Orval met op de voorgrond de ruïnes van de oude abdij (Foto: ©Visit Wallonia - David Samyn)

De route

De route voert je door de wouden van Chimay, een dunbevolkt en landelijk gebied, via de Maas en de gemoedelijke, heuvelachtige Famenne-streek naar Rochefort. Dit eerste gedeelte telt ruim 170 kilometer.

De volgende etappe van bijna 120 kilometer brengt je via de lieflijke Gaume-streek met huizen met Zuid-Frans karakter en de stoere omgeving van de Semois-rivier naar de abdij van Orval.

Afwisselende landschappen van de Ardennen

Deze wandelroute langs trappistenabdijen biedt je een uitstekende kans om de verschillende landschappen van de Ardennen te verkennen en om er een verblijf van een paar dagen van te maken. De wandelroute laat je misschien wel kennismaken met gebieden die je nog niet kende. Je kunt volop genieten van de rust die van de abdijen en de natuur uitgaat. De route is in twee richtingen bewegwijzerd. De routebeschrijving is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar.

Meer info over de Trappistenabdijroute
Museum Abraham bij de Abdij van Orval
Museum Abraham bij de Abdij van Orval (Foto: ©Visit Wallonia - David Samyn)
Trappistenbier Rochefort van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy
Trappistenbier Rochefort van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy (Foto: ©Visit Wallonia - Denis Erroyaux)