Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

3 fraaie fortenwandelingen in Nederland

Veel forten in Nederland liggen midden in de natuur. Dat maakt ze het ideale uitgangspunt voor een mooie wandeling. Drie tips voor fraaie wandelingen langs historische forten.

Fort Waterliniepad
Waterliniemuseum bij Fort Vechten langs het Waterliniepad, foto: Staatsbosbeheer

Het Waterliniepad

Een ideaal langeafstandswandelpad voor iedereen die geïnteresseerd is in forten. Het onlangs vernieuwde Waterliniepad is 350 kilometer lang en loopt in 21 etappes van Volendam naar Dordrecht. De route volgt zo veel mogelijk de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en doet onder andere Fort Spijkerboor, Fort Vechten, Fort Everdingen, Fort Vuren, Slot Loevestein en het Muiderslot aan. Verder wandel je door de Beemster, de Biesbosch en Amelisweerd, langs het Naardermeer, de Vecht en de Linge en doe je de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem aan. 

Meer informatie

De Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is de vroegere scheidslijn tussen het protestantse noorden en het katholieke zuiden. Het Zuiderwaterlinie wandelpad volgt 290 kilometer lang dit historische kralensnoer van vestingsteden, forten en schansen. Lees hier meer over de geschiedenis van de Zuidwaterlinie in Noord-Brabant.

Meer informatie

Dagwandelen rond een fort

Als je liever een wat kortere wandeling maakt langs forten, kijk dan op deze website. Hierop staan allerlei suggesties voor (korte) wandelingen langs verschillende Nederlandse forten. Bijvoorbeeld een wandeling vanuit Maastricht naar het fort op de Sint Pietersberg of een route van vijftien kilometer langs de forten bij Den Helder.

Fort langs de Zuiderwaterlinie
Fort langs de Zuiderwaterlinie