Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek het vernieuwde Waterliniepad

Wandel langs de verdedigingslinies tussen Volendam en Dordrecht: op het vernieuwde Waterliniepad is van alles te beleven.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten (Bunnik)
Waterliniemuseum Fort bij Vechten (Bunnik)

Tijdens het het paasweekend in 2021 is de start van het nieuwe waterlinieseizoen feestelijk ingeluid. Langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, over een afstand van 350 kilometer, is van alles te beleven. Je kunt de forten, bunkers en sluizen van deze voormalige verdedigingslinies te voet aaneenrijgen. In aanloop naar de samenvoeging en de nominatie op de Werelderfgoedlijst van Unesco, is een nieuwe gids van het Waterliniepad verschenen.

Waterlinies toen en nu

In de negentiende en twintigste eeuw beschermden waterlinies ons land tegen de vijand. Door een strook land onder water te zetten, kon de vijand het achterliggende gebied niet bereiken. Forten beschermden de zwakke schakels in de linie. Tegenwoordig bruisen de waterlinies van de activiteiten. Je kunt er eten, drinken, overnachten of feesten. Hier vind je een overzicht van activiteiten bij de vaak gerestaureerde forten

Fort bij Nigtevecht
Fort bij Nigtevecht

Gids Waterliniepad

Ook voor wandelaars zijn de opengestelde forten en de nieuwe natuurgebieden langs de linies een walhalla. Dit voorjaar verscheen de herziene gids van het Waterliniepad (LAW 17): 350 kilometer wandelplezier langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Routebeschrijving en kaartjes kun je via deze link gratis downloaden.

Wandelarrangement

Liever een geheel verzorgd arrangement boeken? Ook dat kan. Het aanbod is breed. De dag etappes variëren van 11 tot 25 km. Je kunt basic overnachten op een fort, maar ook super-de-luxe. Op de website van Wandelnet kun je kiezen uit verschillende wandelarrangementen.