Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

De Kaapse Bossen: plezier voor iedereen

Midden op de Utrechtse Heuvelrug liggen de Kaapse Bossen. Onze blogger Saskia van den Brand maakte er onlangs een afwisselende wandeling en genoot er van een spectaculair uitzicht, hoog boven de dennenbomen.

vrouw in de Kaapse bossen

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

De meeste Nederlandse bossen passen op een paar postzegels. Jammer vind ik dat, want in een bos hoor je te kunnen verdwalen. Midden in het land, ligt een stukje natuur dat al heel oud is. Je loopt niet in vierkantjes en de natuur heeft haar eigen paden gecreƫerd. Midden op de Utrechtse Heuvelrug kun je wandelen in de Kaapse Bossen.

Vandaag loop ik de blauwe route. Een wandeling die je langs alle hoogtepunten van dit gebied brengt. Ik ruik de heerlijke frisse bosgeur, terwijl ik door een statige rij bomen loop. Ik voel me heel klein, want de dennen torenen hoog boven mij uit. In de loop der jaren zijn veel bomen van draairichting gewijzigd. Stammen vertonen een rechtse schroef. Uren kan ik kijken naar de variatie aan takken en basten. Als je goed kijkt, is geen enkele boom hetzelfde.

uitkijktoren De Kaap

Ik passeer een gezin. Vader trekt zijn zoon in de bolderkar vooruit. Ze zijn op weg naar het Doornse gat. Ik kijk naar de kuil beneden. Het is pas elf uur, maar een jongetje is jarig. Er hangen slingers en de ranja wordt ingeschonken. In het midden van de zandheuvel staat een groot speeltoestel, maar de kinderen rennen liever de heuvel op. Een meisje met vuurrode konen komt hijgend boven.

Ik loop verder en het wordt langzaam rustiger, totdat ik bij een uitkijktoren De Kaap kom. Er zijn in de trappentoren steeds glazen rondjes gemaakt, waardoor ook de jongste natuurbezoekers het bos kunnen zien. Ik sta ruim vijfentwintig meter hoog en kan het gebied vanuit alle windrichtingen bekijken. Op de top waait het flink en de lucht is druilerig.

Als ik weer beneden kom, miezert het een beetje. Onderweg zie ik aan bomen nog enkele geschilderde kippetjes en eitjes hangen. Ik ga nog even zitten op een bankje en sluit mijn ogen.

Wat ben ik blij dat niet alle bossen op een postzegeltje passen.

Enkele tips

  1. Auto kun je parkeren aan de Maarsbergseweg te Doorn. Meerdere wandelingen mogelijk. De hoogtepunten wandeling is 9 km. De andere routes allemaal korter. De route is heel goed aangegeven op kleine paaltjes.
  2. Je kunt eventueel ook parkeren aan de Leersumsestraatweg. Ben je direct bij het Doornse gat. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om je route zelf uit te stippelen.
  3. Onderweg zijn heel veel bankjes en zelfs toiletvoorzieningen. Bijvoorbeeld in het Doornse gat.