Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Balloërveld Balloo

Gebied / Regio
Drentsche Aa
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De uitgestrekte, serene heide waar de Drenthe van een eeuw geleden herleeft. Dat maakt een tocht over het Balloërveld zo buitengewoon. In augustus prijkt de heide in volle bloei. Maak een wandeling over de Galgenberg en aanschouw het vergezicht over de eeuwenoude karrensporen in het bloeiende heidelandschap.

Startpunt
Naam
Schaapskooi Balloërveld
Straat
Crabbeweg 2
Postcode
9458 TE
Plaats
Balloo
Wandelroute Balloërveld Balloo
Drentsche Aa. (Foto: © Fokke Baarssen, Baarssens Images)

Wandelroute Balloërveld

Het Balloërveld ademt geschiedenis. Overal zie je sporen uit lang vervlogen tijden. Eeuwenoude karresporen doen je denken aan drukke verkeersdagen in de middeleeuwen, en een tankgracht herinnert aan de zichtbare littekens van de Tweede Wereldoorlog. Bovenop de imposante grafheuvel, genaamd de Galgenberg, heb je een spectaculair uitzicht in alle richtingen. Je ogen dwalen over het desolate landschap, waar alleen in de verte de kerktoren uit de 11e eeuw opdoemt. Het is een zeldzaam en betoverend schouwspel dat je maar zelden in Nederland tegenkomt.

Wandelroute Balloërveld Balloo
Drentsche Aa. (Foto: © Fokke Baarssen, Baarssens Images)
Wandelroute Balloërveld Balloo
Tankgrachten Balloërveld (Foto: © Frits Pentenga, Liberationroute.com)

Tankgrachten Balloërveld

Als je goed kijkt, ontdek je onverklaarbaar rechte lijnen die met een buiging verdergaan op het Balloërveld. Pas vanuit de lucht wordt de samenhang van al die lijnen duidelijk: ze vormen een ster rondom de stad Assen. De Royal Air Force had ze nauwlettend in het vizier, zodat de bevrijders precies wisten waar de bulldozertank naartoe moest om obstakels uit de weg te ruimen. Deze grachten waren bedoeld om de oprukkende tanks te stoppen, maar bleken uiteindelijk zinloos. In Drenthe werkten duizenden mensen aan de verdedigingslinie. Een waar huzarenstuk.

Galgenberg Balloërveld

De Galgenberg, een imposante grafheuvel midden op het Balloërveld, draagt zijn naam met een duistere betekenis. Vroeger werden hier langs de doorgaande route over de hei mensen aan de galg opgehangen. Op nog vier andere plaatsen in Drenthe vind je vergelijkbare heuvels: bij Anholt, Anloo, Westerbork en Sleen. Telkens op afgelegen plekken, ver weg van bewoonde gebieden waar veel voorbijgangers waren. Plekken waar het publiek getuige kon zijn van het wrede noodlot dat wachtte voor hen die de wet niet naleefden.

Wandelroute Balloërveld Balloo
Galgenberg Balloërveld. (Foto: © Drents Archief)
Wandelroute Balloërveld Balloo
Schaapskudde Balloërveld. (Foto: © Drents Archief)

Schaapskudde Balloërveld

Op het Balloërveld graast de grootste schaapskudde van Drenthe, bestaande uit maar liefst 400 Drentse heideschapen. Via een informatiepaneel bij de schaapskooi kun je dagelijks ontdekken waar de kudde zich bevindt. Soms is het even zoeken, omdat bosjes op de heide het zicht kunnen belemmeren. Van november tot en met april vertrekt de kudde dagelijks vanuit de schaapskooi in Balloo. In de zomerperiode kunnen de schapen zich op grote afstand van de kooi bevinden en brengen ze de nacht door in een weiland aan de rand van het Balloërveld.

Meer informatie

De wandelroute begint bij de Schaapskooi Balloërveld in Balloo en is het beste bereikbaar met de auto of fiets. Je kunt ook starten vanaf parkeerplaats Galgenriet aan de Gasterenseweg in Loon-Gasteren. Beide locaties hebben informatiepanelen die je de weg wijzen. De route is 9 kilometer lang en volgt de paarse routepaaltjes. Voor een kortere wandeling kun je de 4- of 6-kilometerlus volgen. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. Het pad bestaat uit onverhard zand en onderweg vind je enkele bankjes waarop je kunt uitrusten. Na afloop van de wandeling kun je een bezoek brengen aan De Balloohoeve in het centrum van Balloo voor een verfrissend ijsje, een kopje koffie of thee en wat lekkers.

Wandelroute Balloërveld Balloo
Grafheuvel op het Balloërveld. (Foto: © Drents Archief)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is te volgen in 9, 6 en 4 kilometer en is met paarse paaltjes gemarkeerd
  • Na de route drink je een kopje koffie in De Balloohoeve, in het centrum van Balloo
  • Op het informatiepaneel bij de schaapskooi vind je meer info over de schaapskudde