Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Veluwezoom: Posbank

Gebied / Regio
Veluwe
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Posbank is misschien wel hét symbool van het heideseizoen in Nederland. In augustus en september staan de enorme heidevelden van de Veluwezoom er sprookjesachtig bij. Ook buiten deze periode is het hier fantastisch wandelen.

Startpunt
Naam
Bezoekerscentrum Veluwezoom
Straat
Heuvenseweg 5a
Postcode
6991 JE
Plaats
Rheden
Wandelroute Veluwezoom Posbank
Wandelen op de Posbank. (Foto: © HildaWeges, Getty Images)

Deze wandelroute over de Veluwezoom brengt je over de Posbank, beroemde heideheuvels die voor het gemak de bijnaam ‘kuitenbijters’ hebben. Met stevige pas laten ze je kuiten flink werken. Ze wandelroute is gemarkeerd met gele schildjes met paarse pijlen: liefhebbers van de Veluwe halen hier hun hart op.

Heidvelden Posbank

Wie de Veluwezoom zegt, zegt ook de glooiende heidevelden. Zo ver het oog reikt zie je gekleurde heide. In augustus lijkt hier wel één groot purperen deken over het veld te liggen. Paarse heides kleuren de horizon. Ook buiten het heidehoogseizoen staat het hier prachtig bij.

Je hebt veel kans op het zien van allerlei soorten dieren. Kijk goed om je heen en spits je oren. Met een beetje geluk kom je dieren tegen zoals de boomvalk. Of zie je mestkevers die keutels van grote grazers verzamelen. De zandhagedis en de hazelvorm komen hier ook voor.

Wandelroute Veluwezoom Posbank Heidevelden
Heidevelden op de Veluwezoom. (Foto: © fokkebok, Getty Images)
Wandelroute Veluwezoom Posbank Uitkijkpunt
Zigzag uitkijkpunt. (Foto: © ewzajdenband, Getty Images)

Uitkijkpunt Posbank

Tijdens deze route wandel je over een bijzonder uitkijkpunt: dit zigzagpad brengt je naar een schitterend uitzicht over de heide. Het is bedoeld om zoveel mogelijk bezoekers van het uitzicht te laten genieten. Waarbij er speciaal is gedacht aan mensen die minder mobiel zijn en bijvoorbeeld in een rolstoel of scootmobiel zitten. Het zigzagpad zorgt ervoor dat je in korte tijd wat hoogtemeters maakt en daardoor fantastisch uitzicht hebt.

Wandelen Posbank

Het hoogste punt van deze wandeling over de Veluwezoom is de Posbank. Het landschap is hier heuvelachtig, tot wel 90 meter boven NAP. De naam komt van de stenen bank die hier staat. Dat gebeurde ter ere van het 25-jarig jubileum van meneer Pos, oud-voorzitter van ANWB. Hij zette zich in voor meer fietspaden en betere bewegwijzering. De naam Posbank komt dus daar vandaan. De bank van Pos.

Tijdens je wandeling over de Posbank heb je kans om de Rhedense schaapskudde tegen te komen. Ze begrazen al tientallen jaren de heide rondom de Posbank. Op deze manier blijft de heide puur, zonder gras en kleine boompjes.

Wandelroute Veluwezoom Posbank Stenen Bank
Stenen bank van Pos. (Foto: © dennisvdw, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is gemarkeerd met gele schildjes met paarse pijlen
  • Honden zijn enkel aangelijnd toegestaan, in verband met het vele wild
  • Deze route is goed bereikbaar per trein, vanaf station Rheden 1 km lopen naar startpunt