Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Vaalserberg: Bergwandeling Vaals

Gebied / Regio
Limburg
Karakteristiek
Bosrijk en heuvels
Afstand
12km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Vaalserberg beklimmen: veel uitdagender krijg je ze niet in Nederland. Maak een stevige wandeling over één van de hoogste ‘bergen’ van Nederland. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1% is dit een wandelroute voor geoefende wandelaars. Zuid-Limburg op z’n mooist.

Startpunt
Naam
Busstation Vaals
Straat
Maastrichterlaan 69
Postcode
6291 EL
Plaats
Vaals
Wandelroute Vaalserberg Bergwandeling Vaals
Vaalserberg. (Foto: © KarenMassier, Getty Images)

Wandelroute Vaalserberg: Bergwandeling Vaals

Tijdens deze wandelroute over de Vaalserberg maak je een mooie wandeling via het oude centrum van Vaals naar het Drielandenpunt en uiteindelijk ook de Vaalserberg. Je klimt tijdens deze wandelroute Vaalserberg 225 meter. Een flinke klim, met een totaal hoogteverschil van 141 meter. Wandelroute Vaalserberg is daarmee een mini bergwandeling in Nederland.

Wandelroute Vaalserberg: oude centrum Vaals

De stad Vaals is bekend vanwege het Drielandenpunt en de Vaalserberg, maar het oude centrum van Vaals is net zo mooi. In het historische stadscentrum van Vaals vind je het statige Von Clermonthuis en kasteel Bloemendal. Ook het kleurrijke Koningin Julianaplein met al haar fonteinen en het Centrum voor Kunst en Cultuur in de historische kopermolen is een bezoek waard.

Wandelroute Vaalserberg Bergwandeling Vaals Von Clermonthuis
Von Clermontplein. (Foto: © Romaine, Wikimedia)
Wandelroute Vaalserberg Bergwandeling Vaals Drielandenpunt Boudewijntoren
Drielandenpunt met vlaggen. (Foto: © Leo Viëtor, Flickr)

Bergwandeling Vaals: Drielandenpunt

Het Drielandenpunt bij Vaals is het hoogste punt van Nederland (binnen de Europese grenzen) waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. In het amusementspark van het Drielandenpunt vind je het grootste doolhof van Europa. Als je geen hoogtevrees hebt, is een klim op de Boudewijntoren van 50 meter hoog een aanrader. Met een glazen lift sta je binnen enkele minuten op het uitkijkplatform. Officieel staat de Boudewijntoren op Belgisch grondgebied.

Wandelen Zuid-Limburg: Vaalserberg

De Vaalserberg is de hoogste heuvel van Nederland. Deze Nederlandse ‘berg’ reikt 322,5 meter boven NAP uit. De beklimming van de Vaalserberg behoort tot de zwaarste beklimmingen van Nederland. Niet zonder reden dat deze hoogste heuvel ook bij wielrenners geliefd is. De Vaalserberg is 2,4 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%. De maximale stijging op de Vaalserberg is 8,4%.

Wandelroute Vaalserberg Bergwandeling Vaals Wandelen
Uitzicht over de Vaalserberg. (Foto: © KarenMassier, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelzoekpagina. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De GPS-route is te downloaden via de website van Wandelzoekpagina
  • Voor de meeste hoogtemeters start je bij Landal Hoog Vaals
  • Bij het Drielandenpunt kun je ook stoppen voor een lunch- en koffiepauze