Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Het Schuitwater: Broekhuizermolenbeek

Gebied / Regio
Noord-Limburg
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
9.1km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Schuitwater in het Noord-Limburgse Broekhuizen is een moerasbos. Voor liefhebbers van insecten, planten en bijzondere vogels is dit een prachtige wandelroute. Door moerassige gebieden en droge graslanden. Langs grote grazers en bijzondere vlinders.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Het Schuitwater
Straat
Horsterweg
Postcode
5872 CC
Plaats
Broekhuizen
Wandelroute Het Schuitwater Broekhuizermolenbeek
Moerasbos Het Schuitwater in Noord-Limburg. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Wandelroute Het Schuitwater: Broekhuizermolenbeek

Moerasbos Het Schuitwater is een overblijfsel van de Maas uit de laatste ijstijd. Toen de Maas zich verplaatste naar de huidige bedding – zo’n 3 kilometer verder – vulden de achtergebleven geulen zich met plantenresten en werd het land. Turfgravers haalden in de 18e eeuw veen uit de geulen om te gebruiken als brandstof. De naam Schuitwater komt van de schuitjes die de turfgravers gebruikten.

Wandelroute Het Schuitwater: bevers

Tijdens deze wandelroute door Het Schuitwater is de kans groot dat je knaagsporen aan bomen en ronddrijvende wortelstokken van de gele plomp ziet. Dit zijn stille getuigen van de aanwezigheid van de bever. De bever is schuw, de kans dat je hem ziet is klein. Toch kun je aan de knaagsporen zien dat de bever hier leeft. In het najaar van 2003 zijn er 2 bevers uitgezet en sindsdien heeft de beverfamilie hier meerdere dammen en burchten gebouwd.

Wandelroute Het Schuitwater Broekhuizermolenbeek Bevers
Bevers in Het Schuitwater. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)
Wandelroute Het Schuitwater Broekhuizermolenbeek Moerasbos
Moerasbos Het Schuitwater. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Broekhuizermolenbeek: moerasbos

Deze langste wandelroute door het Schuitwater neemt je via het moerasbos mee naar de drogere gronden van het bos. Na de drassige gronden van het moerasbos wandel je richting de Pastoorswei met diverse grote heidevelden. Op de Swolgender heide vind je een picknickbankje, evenals iets verder op de kruising met de Horsterdijk. Picknickbankjes zijn er op deze route meer, ook in het moerasbos zelf kun je op meerdere plekken genieten van de rust.

Wandelen Moerasbos Het Schuitwater

De kans is groot dat je op deze wandelroute door het Schuitwater grote grazers tegenkomt. Op de droge graslanden van Het Schuitwater grazen Schotse Hooglanders en wilde paarden. Door de aanwezigheid van vele bijzondere wilde dieren wordt Het Schuitwater ook wel ‘de kraamkamer van Moeder Natuur’ genoemd. Om die reden mag de hond wel mee op deze wandeling, maar alleen aangelijnd.

Wandelroute Het Schuitwater Broekhuizermolenbeek Kraamkamer Moeder Natuur
De kraamkamer van Moeder Natuur. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is te downloaden via de website van Staatsbosbeheer
  • De route is gemarkeerd met groene paaltjes
  • De route is te verkorten met de rode route (2,5 km) en te verlengen met de blauwe route (5,4 km)