Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen: Tientje Waternet

Gebied / Regio
Zandvoort
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
10km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Het Tientje van Waternet is een stevige wandelroute van 10 kilometer door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een avontuurlijke route, over struinpaadjes en langs wildsporen. Over houten loopbruggetjes en vele wilde dieren.

Startpunt
Naam
Ingang Oranjekom/Oase
Straat
1e Leijweg 2
Postcode
2114 BH
Plaats
Vogelenzang
Wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen Tientje Waternet
Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © CreativeNature_nl, Getty Images)

Wie van stevige wandelroutes door de duinen houdt, haalt zijn hart op met deze 10 kilometer lange wandelroute door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Je passeert (uiteraard) tientallen damherten, maar met een beetje geluk spot je ook vossen in het landschap. Een wandeling voor de avontuurlijke wandelaar. Over paadjes waar je soms zelf de weg moet vinden, zonder duidelijk pad.

Wat zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen?

De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben als doel om tweederde van al het drinkwater voor de bewoners van Amsterdam te filteren. Dat gebeurt al sinds 1853. Er wordt ongeveer op jaarbasis 70 miljoen kubieke meter water gefilterd. Met de kennis dat één kubieke meter duizend liter is, filteren de Amsterdamse Waterleidingduinen maar liefst 70 miljard liter water per jaar.

Wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen Tientje Waternet Wat Zijn De Amsterdamse Waterleidingduinen
De Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © LeoniekvanderVliet, Getty Images)
Wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen Tientje Waternet Eiland Van Rolvers
Vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © Dirk van Geel, Getty Images)

Eiland van Rolvers

Het eiland van Rolvers is een fraai duingebied dat vroeger hoorde bij de duinboerderij van de familie Rolvers. Hoewel de boerderij al jaren niet meer bestaat, en het gebied daarna vele jaren niet toegankelijk was, is het Eiland van Rolvers inmiddels weer toegankelijk voor wandelaars. Reken op smalle wandelpaden waar je (zeker als het heeft geregend of heeft gewaaid) goed moet kijken waar de route je heen leidt.

Damherten

Je hoeft niet veel moeite te doen om damherten tegen het lijf te lopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Je struikelt er nog net niet over. Damherten zijn in het hele gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen te zien. Een mannetjes damhert heet een hert, een vrouwtje een hinde. Ze eten kruidachtige planten en struiken, maar ook kastanjes en paddenstoelen. In april verliezen de herten hun gewei, vanaf juni groeit het weer aan en in september is het sterk genoeg om mee te doen aan de bronsttijd.

Wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen Tientje Waternet Damherten
Je hoeft geen moeite te doen om damherten te zien. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)
Wandelroute Amsterdamse Waterleidingduinen Tientje Waternet Zwarteveldkanaal
Uitzicht op het water van de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © LeoniekvanderVliet, Getty Images)

Zwarteveldkanaal

Tijdens het Tientje van Waternet kom je ook langs het Zwarteveldkanaal, dit is een kunstmatig uitgegraven kanaal van ongeveer 15 meter diep. Het is een voorraadkanaal, dat betekent dat hier (regen)water in wordt opgeslagen. In de naseizoenen komt het voor dat het Zwarteveldkanaal een hoge stand heeft; het bruggetje over het kanaal overstroomt dan. Gelukkig leidt de route je dan langs de droge kant van het kanaal verder.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van AWD. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Trek hoge wandelschoenen aan, het kan hier drassig zijn
  • De route is te volgen met GPX
  • Voor toegang tot de Amsterdamse Waterleidingduinen moet je een kleine entreeprijs betalen