Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Brunssummerheide: Zandgroeve (Donkergroen)

Gebied / Regio
Limburg
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
12.9km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Brunssummerheide: een natuurgebied waar de stilte hoorbaar. Tijdens deze wandelroute Zandgroeve beleef je het mooiste van de Brunssummerheide. Glooiende hellingen en rijke cultuurhistorie.

Startpunt
Naam
Brunssummerheide
Straat
Schaapskooiweg 101
Postcode
6414 EL
Plaats
Heerlen
Wandelroute Brunssummerheide Zandgroeve Donkergroen
De Brunssummerheide. (Foto: © rcphotostock)

Wandelroute Brunssummerheide, donkergroen

De donkergroene wandelroute over de Brunssummerheide start bij de gratis parkeerplaatsen aan de Schaapskooiweg. Naast het pannenkoekenhuis Schieversheide start niet alleen deze wandelroute, maar ook de lichtgroene wandelroute (5 km), de lichtblauwe wandelroute (5 km), de gele wandelroute (2,5 km) en de oranje wandelroute (1 km).

Zandgroeve Brunssummerheide

Bekend aan de Brunssummerheide op deze route is de zilverzandgroeve. Lang geleden vond je hier een enorm mijnterrein waar steenkolen werden gewonnen. De voormalige steenberg herinnert daaraan. Zilverzand is een belangrijke grondstof voor de glasindustrie. Hoewel er in de zandgroeve meerdere groeves zijn, wordt er in vijf groeven nog zand gewonnen. Natuurmonumenten is sinds een paar jaar eigenaar van een paar groeven: door het gebied met rust te laten hopen ze dat de natuurlijke processen weer de vrije hand krijgen.

Wandelroute Brunssummerheide Zandgroeve Donkergroen Zilverzandgroeve
Zilverzandgroeve op de Brunssummerheide. (Foto: © Omroep Landgraaf, Facebook)
Wandelroute Brunssummerheide Zandgroeve Donkergroen De Landgraaf
Verdedidingslinie De Landgraaf. (Foto: © Visit Zuid-Limburg)

Rijke historie Brunssummerheide

De Brunssummerheide kent een rijke historie. Tijdens deze wandelroute wandel je langs twee van de belangrijkste highlights in de historie van de Brunssummerheide. Het eerste archeologische monument is ‘De Landgraaf’, naamgever van de stad Landgraaf. Het monument slingert tientallen kilometers door de omgeving. Wellicht was het ooit een middeleeuwse verdedigingsgreppel (landweer) of om naburige dorpsgrenzen aan te geven – niemand weet het. Een ander schouwspel van de historie is iets verder te vinden: meerdere grafheuvels uit de Brons- en IJzertijd (200 v. Chr – 12 v. Chr.).

Uitkijkpunt Roode Beek

Op de wandelroute Zandgroeve van de Brunssummerheide vind je een prachtig uitkijkpunt op driekwart van de route. Je kijkt uit over het bronnengebied van de Roode Beek en de zandvlakte. De bronnen van de Roode Beek zijn te vinden in het gebied met hoogveen – deze zijn niet toegankelijk voor publiek. Je kunt het dus wel zien vanuit dit uitkijkpunt. De Roode Beek dankt zijn naam aan de hoge concentraties ijzer in het water, daardoor kleurt het water rood.

Wandelroute Brunssummerheide Zandgroeve Donkergroen vlonderpad
Roode Beek in de Brunssummerheide. (Foto: © middelveld, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is te downloaden via de website van Natuurmonumenten
  • Je parkeert de auto op de centrale parkeerplaats bij de Schaapskooiweg, het startpunt bij restaurant Schieversheide
  • Middenin het bos ligt het meer de Koffiepoel, met enkele prachtige picknickplekken aan het water