Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Zuid-Kennemerland: Konikroute

Gebied / Regio
Zuid-Kennemerland
Karakteristiek
Bosrijk en heuvels
Afstand
7.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je de Konikroute. En zoals de naam al doet vermoeden ga je op deze route konikpaarden zien. Niet alleen dat, ook Schotse hooglanders en Shetlandpony’s zijn te bewonderen. In een bos- en duinrijk landschap.

Startpunt
Naam
Ingang Duin en Kruidberg
Straat
Duin- en Kruidbergerweg 76
Postcode
2071 LE
Plaats
Santpoort-Noord
Wandelroute Zuid Kennemerland Konikroute
Wandelen in Zuid-Kennemerland. (Foto: © Michael Meijer, Getty Images)

Hou je van wandelen langs grote grazers? In een bosrijke omgeving? Dan zit je met deze wandelroute door Nationaal Park Zuid-Kennemerland helemaal goed. De Konikroute brengt je via 7,5 kilometer mee door open bos en duinen. Vanaf uitzichtpunt de Lichtbakkeet heb je prachtig uitzicht. En je ontdekt oude sporen uit de Tweede Wereldoorlog.

Konikpaarden en andere grazers

Op de Konikroute door Nationaal Park Zuid-Kennemerland grazen vele konikpaarden, Schotse hooglanders en Shetlandpony’s. Ze leven hier om de ruige grassen in toom te houden. Sinds er nog maar weinig konijnen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland leven door besmettelijke ziektes, groeien grassen, brandnetels en andere struiken erg hard. Ze overgroeien karakteristieke duinbloemen en kruiden. Daarom worden grazers ingezet om het gras kort te houden.

Wandelroute Zuid Kennemerland Konikroute Konikpaarden En Andere Grazers
Konikpaarden in Zuid-Kennemerland. (Foto: © Diantha Risiglione, Getty Images)
Wandelroute Zuid Kennemerland Konikroute Tankgracht
De tankgracht in Zuid-Kennemerland. (Foto: © Michael Meijer, Getty Images)

Tankgracht

Als je het Hessendel bent gepasseerd en richting de Drieduinenweg wandelt, moet je een rechte sloot over. Deze brede sloot heeft een bijzonder verleden. Het is een tankgracht, of eigenlijk beter gezegd: een anti-tank-gracht. De Duitsers hebben deze gracht gebouwd om tanks van de geallieerden tegen te houden. Inmiddels wordt van de tankgracht dankbaar gebruik gemaakt met een veel vrediger doel: vele watervogels hebben er hun thuis gevonden.

Uitzichtpunt Lichtbakkeet

De naam Lichtbakkeet klinkt misschien wat gek. Het verwijst naar het vroegere gebruik van de duintop: de lichtbakkeet. Een lichtbak die als een soort schijnwerper werd gebruikt bij het opsporen van wilde dieren. Zoals konijnen, fazanten en vogels. Vanaf de meters hoge duintop heb je prachtig uitzicht in alle richtingen. Je ziet de bossen van de binnenduinrand in het oosten en de schoorstenen van de hoogovens in IJmuiden in het noorden.

Wandelroute Zuid Kennemerland Konikroute Uitzichtpunt Lichtbakkeet
Geniet van het uitzicht in Zuid-Kennemerland. (Foto: © Michael Meijer, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Trek hoge wandelschoenen aan; het kan drassig zijn
  • Zie je wilde grazers? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand
  • De route is gemarkeerd met zwarte pijlen