Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Schoorlse Duinen: Noordzeewandeling

Gebied / Regio
Schoorl
Karakteristiek
Duinen
Afstand
10km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Door natuurgebied de Schoorlse Duinen vind je Boswachterspad Noordzeewandeling: een stevige wandelroute van 10 km over het hoogste duin van Nederland. Langs zee, over duinen, door bos en heide. Alles wat de Schoorlse Duinen zo mooi maakt.

Startpunt
Naam
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Straat
Oorsprongweg 1
Postcode
1871 HA
Plaats
Schoorl
Wandelroute Schoorlse Duinen Noordzeewandeling
Wandelen op de Schoorlse Duinen. (Foto: © AlbyDeTweede, Getty Images)

Het is het hoogste duingebied van Nederland, de Schoorlse Duinen in Noord-Holland. Tot 100 jaar geleden was het hier nog één grote zandbak, inmiddels is het natuurgebied een fijne broedplaats geworden voor vogels zoals de tapuit, grote stern of bruine kiekendief.

Vogelenmeer

In het middel van deze enorme Hollandse zandwoestijn, vind je een blauwe oase: het Vogelenmeer. Het water is kraakhelder, in de winter is dit dé plek om je schaatsen om te binden. Nog mooier is hier om van de vele vogels te genieten.

Het Vogelenmeer dankt zijn naam aan de grote meeuwenkolonie die hier in de jaren ’80 hun jongen grootbrachten. Op het hoogtepunt broedden er hier zo’n 10.000 meeuwenparen. En hoewel het na de komst van de vos erg stil werd, kun je gelukkig nog steeds genieten van de meest bijzondere vogels.

Wandelroute Schoorlse Duinen Noordzeewandeling Vogelenmeer
De Schoorlse Duinen; een prachtige wandelbestemming. (Foto: © Martinbowra, Getty Images)
Wandelroute Schoorlse Duinen Noordzeewandeling Klimduin Hoogste Duin Nederland
Klimduin in Schoorl. (Foto: © Gouwenaar, Wikimedia)

Klimduin: Hoogste duin Nederland

Voor kinderen is dit misschien wel de leukste zandbak die er is: het Klimduin in de Schoorlse Duinen. Het duin ligt onderaan in het centrum van Schoorl en is met haar 51 meter een hele attractie om te beklimmen voor jong en oud. Niet alleen is deze duin erg hoog en bijzonder, verderop tijdens de wandeling kom je de hoogste duin van Nederland tegen: 55,5 meter hoog.

Niet alleen de hoogste van Nederland, ook de breedste met 5 kilometer. Met een breedte van 5 kilometer. Rond 1900 had het duingebied nog vrij spel en was het zand één grote stuifpartij. In de afgelopen jaren is er geïnvesteerd in beplanting. Daardoor vind je er nu heide, naaldbossen, loofbossen. Die op hun beurt weer zorgen voor een gevarieerd leefgebied voor vele vogels en andere dieren.

Vogels spotten Schoorlse Duinen

Tijdens deze Noordzeewandeling door de Schoorlse Duinen is het perfect om ook te genieten van de vele vogels die het natuurgebied rijk is. Wat dacht je van de roodborsttapuit of de boomleeuwerik. Op het water dobberen nieuwsgierige ganzen, terwijl verderop de aalscholvers een diepe duik in het kraakheldere water nemen.

Padden en kikkers trekken in het voorjaar naar het water om zich voort te planten. Je kunt het geroep en gekwaak goed horen in het juiste seizoen. Als je geluk hebt, spot je bijzondere kleinere diertjes zoals de watersalamander of de waterschorpioen.

Wandelroute Schoorlse Duinen Noordzeewandeling Vogels Spotten Schoorlse Duinen
Spot de boomleeuwerik in de duinen. (Foto: © Slatan)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Staatsbosbeheer. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Trek stevige schoenen aan; hier wandel je op mul (duin)zand
  • De wandelroute is aangegeven met blauwe pijlen
  • Je klimt in 10 km ongeveer 200 meter