Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Spanderswoud: Zanderij Crailoo

Gebied / Regio
Crailoo
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Zanderij Crailoo komt vaak terug in de lijstjes met de mooiste vlonderpaden van Nederland. Niet zonder reden, want was is het hier prachtig! Zeker op zonnige voorjaarsdagen ontvouwt zich hier een kakofonie van vogelgeluiden. In een landschap van glinsterend water.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats de Boshut
Straat
Bussumergrintweg 67
Postcode
1217 BN
Plaats
Hilversum
Wandelroute Spanderswoud Zanderij Crailoo
Wandelen door het Spanderswoud. (Foto: © Ivonne Wierink)

Deze wandelroute door het Spanderswoud neemt je mee door een afwisselend bosgebied, met prachtige waterpartijen. Het meest bekend zijn natuurlijk de vlonderpaden door natuurgebied Crailoo, die je over het glinsterende water verder brengen over het water door het bos. In de juiste seizoenen tref je ook wilde grazers.

Deze route loopt over onverharde, maar stevige en redelijk vlakke paden. Heb je voldoende armkracht of gebruik je een elektrische rolstoel? Dan is deze wandeling ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wilde grazers

Op deze wandelroute door Zanderij Crailoo is de kans aanwezig dat je langs wilde grazers komt. Er leven hier diverse runderen die het gebied rondom de vlonderpaden van Crailoo begrazen. Kom je wilde grazers tegen? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Benader de runderen niet als ze op het pad liggen; vaak is het voldoende om een keer in je handen te klappen. Maak een omweg als de runderen niet opstaan.

Wandelroute Spanderswoud Zanderij Crailoo Wilde Grazers
Grote grazers vind je op deze wandelroute. (Foto: © RDphotos, Getty Images)
Wandelroute Spanderswoud Zanderij Crailoo Vlonderpad
Het prachtige vlonderpad in Crailoo. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Vlonderpad

Het vlonderpad dat hier ligt in Zanderij Crailoo van het Spanderswoud brengt je over glinsterend water. Het lange pad wordt gemarkeerd met grote zwerfkeien, deze komen uit de voorlaatste ijstijd die tijdens de zandwinning tevoorschijn kwamen. De zanderij was namelijk ooit de grootste Gooise zandgroeve. Op warme dagen zie je schaatsenrijders met hun lange poten op het water glijden. En als je goed kijkt, kun je karpers waarnemen in het water.

Natuurbrug

Deze wandeling komt niet over de natuurbrug – maar is een kleine omweg zeker waard. De natuurbrug is aangelegd om planten maar vooral dieren meer overlevingskansen te geven. Want met een provinciale weg, een spoorweg, een sportpark en een spoorwegterrein was het voorheen een hele uitdaging voor dieren om naar de overkant te komen.

De natuurbrug verbindt het Spanderswoud met de Bussumerheide. Het is ’t grootste ecoduct ter wereld, van 800 meter lang en 50 meter breed. De brug wordt gebruikt door reeën, vossen en konijnen. Maar ook zeldzamere dieren zoals de veenmol en de zandoorworm. Die eerder alleen op de Veluwe waren gezien.

Wandelroute Spanderswoud Zanderij Crailoo Natuurbrug
Op de natuurbrug kom je misschien wel wilde dieren tegen. (Foto: © UrosPoteko)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Goois Natuurreservaat. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is gemarkeerd met gele paaltjes
  • Kom je wilde grazers tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand
  • Tijdens het broedseizoen (15 maart - 15 juli) moeten honden aan de lijn