Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelroutes langs molens

Nederland kent meer dan 1000 molens, die verschillende functies vervulden. Van watermanagement tot het malen van graan en het zagen van hout. Wandel.nl zet de mooiste molenwandelingen voor je op een rijtje.

Molens bij Kinderdijk
Molens bij Kinderdijk
Zaanse Schans
De Zaanse Schans

Zaanse schans, Zaandam (Noord-Holland)

Eén van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland is misschien wel de Zaanse Schans. Deze Zaanse buurt is pas in 1963 opgericht en bestaat uit een verzameling van verplaatste rijksmonumentale houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek. Dit is later aangevuld met meerdere musea, horeca en winkeltjes.

Routetips

Vanaf parkeerplaats Kalverpolders starten diverse wandelroutes en een audiotour.

Nederlands bekendste molens, Kinderdijk (Zuid-Holland)

De molens die eeuwenlang strijd hebben geleverd en niet voor niets zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed zijn de molens van Kinderdijk. Deze negentien molens zijn gebouwd rond 1740 en fungeren als waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen in dit waterrijke gebied. De molens vormen samen met de waterlopen, dijken en sluizen het symbool van hoe Nederland leidend is in watermanagement. Het is prachtig om deze molens vanaf het water te bewonderen, maar ook te voet valt er enorm veel te ontdekken in dit poldergebied.

Routetips

Kies voor een route van 8 kilometer of ga voor een 20 kilometerlange wandeling.

De molens bij Kinderdijk
De molens bij Kinderdijk, foto: Ellen26 via Pixabay

Oudste molen, Zeddam (Gelderland)

Een bezoek aan de oudste molen van Nederland mag in dit lijstje niet ontbreken. De Grafelijke Torenmolen staat in het Gelderse Zeddam en dateert uit 1450. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze molen een rijke historie heeft. Het is één van de oudste gemetselde molens van West-Europa en kwam in de Tweede Wereldoorlog van pas voor de Duitse Wehrmacht als uitkijkpost, maar diende ook als schuilkelder voor de lokale bevolking.

Routetips

Zeddam en omgeving lenen zich bij uitstek voor een mooie wandeling. Knoop wandelknooppunten aan elkaar en maak je eigen route of start bij TOP Tolhuis met één van de themaroutes.

De Grafelijke Torenmolen in Zeddam
De Grafelijke Torenmolen in Zeddam
Molens in Schiedam
Molens in Schiedam

’s Werelds grootste molens, Schiedam (Zuid-Holland)

Voor de grootste molens van de wereld moet je in Schiedam zijn. De kolossen tot wel 33 meter hoogte steken boven het stadje uit en dienden voor de jeneverproductie. Van de twintig molens zijn er nog vijf over en is er één herbouwd. In één van de molens tref je het jenevermuseum en kom je alles te weten over deze reuzen van molens.

Routetips

Met deze wandeling van 7,5 kilometer kun je de molens uit verschillende hoeken boven de binnenstad van Schiedam zien uittorenen.

Houtzaagmolen De Rat, IJlst (Friesland)

Aan de oever van het riviertje de Geeuw staat houtzaagmolen De Rat die nog volop in bedrijf is. Boomstammen drijven in het water, de wieken draaien, de geur van vers gezaagd hout hangt in de lucht. Het houtzagersambacht wordt al drie eeuwen uitgevoerd in deze molen. Maar deze molen heeft niet altijd in Friesland gestaan. De oorsprong van de molen ligt in de Zaanstreek, maar door de economische crisis in de negentiende eeuw werd de molen verkocht en verhuisde hij naar IJlst om daar opnieuw in productie genomen te worden.

Routetip

Ontdek De Rat en het elfstedenstadje IJlst met de wandelroute Ruterpolder van ongeveer drie kilometer.

Houtzaagmolen De Rat bij IJlst
Houtzaagmolen De Rat bij IJlst