Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Zo maak je jouw avondwandeling nóg leuker

Wij kunnen iedereen aanraden om een avondwandeling te maken, de frisse avondlucht, een mooie zonsondergang en een positief effect op je nachtrust. Maar met deze tips maak je jouw avondwandeling nóg leuker!

zonsondergang

Zo geniet je na een buitje van de heerlijke geur van regen op warm asfalt. Zijn er verschillende vogels en insecten die ‘s avonds tevoorschijn komen en kan je op een heldere avond duizenden sterren bekijken. De voordelen van een avondwandeling hebben we in dit artikel al uitgelegd. Maar nu vertellen we je ook hoe je jouw avondwandeling nóg leuker kunt maken.

Vlinders gamma-uil en huismoeder
Vlinders gamma-uil en huismoeder (rechterafbeelding: Wikimedia Malene Thyssen)

Ga opzoek naar ontwakende insecten en amfibieën

Het is een warme zomerdag geweest, de zon begint te dalen en de zwoele zomeravond begint. De avond wordt luidkeels ingeluid door het gekwaak van de groene kikker en het tjirpen van de bos en veld krekels. Tijd om je oren te spitsen en op onderzoek te gaan. Hoor je onderweg een soort geratelde roep in plaats van gekwaak? Dan zit de bruine kikkers waarschijnlijk dicht in de buurt. Maar je hoeft niet alleen je oren te spitsen, geruisloos fladderen er ook meerdere soorten nachtvlinders door de stad en langs de weilanden. De meest voorkomende nachtvlinders zijn de gamma-uil en huismoeder. Als je tussen 23:00 en 00:00 uur met een zaklamp op een vlinderstruik schijnt is de kans groot dat de je in de struik rode puntjes ziet. Dit is de weerkaatsing van het oog van de gamma-uil.

Deze vogels kun je spotten

In de zomer vliegen er een heleboel insecten in de lucht. Wanneer de avond valt en de temperatuur daalt gaan deze insecten lager vliegen. Dit zorgt ervoor dat ook de gierzwaluwen, die eet van de insecten, lager gaan vliegen én beter te bekijken is. Al helemaal wanneer er slecht weer op komst is. Als de nacht nadert gaat de gierzwaluw naar bed en neemt de nachtzwaluw het van hen over. De nachtzwaluw is een goed gecamoufleerde vogel en komt het meest voor in de buurt van heidevelden, zandverstuivingen en open dennenbossen. In de avond en s’ nachts vangen ze grote insecten zoals nachtvlinders. Je herkent de nachtzwaluw tijdens je avondwandeling aan zijn zeer kenmerkende ratel dat van ver te horen is. Tip: op de website van de vogelbescherming vind je alle roepen van verschillende vogels in Nederland.

Andere typerende nachtvogels zijn uilen. De meeste uilen zijn s’ nachts actief om te jagen. Zoals de kerkuil en de bosuil. Hoe je de bosuil het beste kunt spotten vertellen we je in dit artikel. Maar ’s avonds voordat de nacht valt heb je ook nog een kans om de ransuil, velduil en steenuil tegen te komen. Hanne vertelt je in haar vlog hoe je jouw kans om een uil te zien vergroot.

De nachtzwaluw
De nachtzwaluw
golden hour

Maak foto’s tijdens golden hour

Golden hour, het gouden uur, ook wel magisch uur genoemd. Het is een therm die uit de fotografie komt. Het staat voor de korte periode vlak voor zonsondergang waarin er meer indirect zonlicht is. Hierdoor kleurt het licht meer rood. Door gebruik te maken van het gouden uur kan je de mooiste wandelfoto’s maken. Een foto van een grassprietje wordt ineens een uniek plaatje en daar heb je geen dure camera voor nodig. In dit artikel geven we je een paar tips om met je smartphone de mooiste foto’s te maken.

Sterren kijken

Voor het slapen gaan s’ nachts nog even afkoelen van de warme zomerdag tijdens een wandeling in het donker. Tijdens zo’n wandeling op een heldere nacht kun je van alles aan de hemel zien staan. Misschien zie je wel een vallende ster. Met behulp van een app weet je precies wat je daarboven allemaal ziet. Op Wandel.nl staat een artikel waarin we je uitleggen hoe je het beste sterren en planeten kunt zien tijdens je wandeling in het donker.

vleermuizen

Leer hét nachtdier de vleermuis kennen

Een van de meeste typerende nachtdieren is toch wel de vleermuis. Sommige mensen vinden vleermuizen eng en hebben ze liever niet in de buurt. Maar ze zijn super handig. Vleermuizen vinden muggen namelijk hartstikke lekker. De vleermuis is s’ avonds te herkennen aan een zwarte schim die snel in rondjes nabij huizen of oude bomen vliegt op jacht naar muggen, nachtvlinders, torren en vliegen. In dit artikelvertellen we je hoe je hebt beste naar vleermuizen kunt speuren.