Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Een uurtje wandelen? Dat kan op deze wandelroutes

In het laatste weekend van maart zetten we de klok een uur vooruit. Dat betekend dat het een uurtje langer licht is ‘s avonds. Wil je dit uur wandelend doorbrengen? Met deze wandelroutes ben je, bij een gemiddeld wandeltempo, een uurtje onderweg. Zes leuke wandelroutes van 4 tot 5 kilometer.

Header | een uurtje wandelen dat kan op deze wandelroutes

Tip 2: Wandelroute Piet Floris (Zuid-Holland)

Een uurtje uitwaaien in de duinen? De 4 kilometer lange Wandelroute Piet Floris gaat door natuurgebied het Hollands Duin bij Noordwijk. Dit gebied bestaat zowel uit naaldbossen als uit open duinen. Ook in de herfst zie je er nog volop dieren en planten. Vanaf de parkeerplaats aan de Duindamseslag in Noordwijk volg je de oranje markeringen.

De vuurtoren bij Noordwijk
De vuurtoren bij Noordwijk, foto: Wikimedia - Marianne Cornelissen-Kuyt

Tip 1: Wandelroute Wolfheze (Gelderland)

In de bossen bij Wolfheze, in de buurt van Arnhem, ligt een route van 4,5 kilometer. Je wandelt langs duizenden jaren oude grafheuvels. In deze heuvels werden belangrijke personen begraven. De heuvels vallen op in het bos, omdat er op de grafheuvels zelf geen bomen groeien. Je kunt de route starten vanaf Parkeerplaats Wolfheze aan de Wolfhezerweg. 

Bossen bij Doorn
Bossen bij Doorn, foto: Carla Meijer

Tip 3: Wandelroute landgoed Ruiterberg (Utrecht)

Lukt het je om net iets boven de 5 kilometer per uur te lopen, dan is de Wandelroute landgoed Ruiterberg bij Doorn ook net in een uur te doen. Rond deze tijd vind je heel veel paddenstoelen in dit bosgebied. Onderweg kom je langs het landhuis en het opvallende poortgebouw van De Ruiterberg. Vanaf parkeerplaats Het Doornse Gat aan de Leersumsestraatweg bij Doorn volg je de groene routepaaltjes.

Tip 4: Wandelroute Plakkeven (Noord-Brabant)

Wandelroute Plakkeven bij Loon op Zand toont je 4,5 kilometer lang de schoonheid van het Brabantse land. Je wandelt langs oude landbouwgronden, bossen en moeras. Hoor je krakende takken? Dan zou er zomaar eens een Schotse hooglander in de buurt kunnen zijn. Deze dieren begrazen het gebied, om te voorkomen dat het dichtgroeit. Startplaats van de route is de parkeerplaats aan het Spinderspad bij Loon op Zand. De route is gemarkeerd met gele paaltjes.

Tip 5: Groene Wissel Dokkum (Friesland)

Oude huisjes, rustige straatjes en een sfeervolle gracht. Deze Groene Wissel van 5 kilometer brengt je door het oude Friese stadje Dokkum. Ook in de winter is deze route een aanrader. Vooral als het vriest, steekt in de stad langzaam de Elfstedenkoorts op. De oude vestingwal en zes bolwerken herinneren aan een roerig verleden, toen er zo nu en dan kanonschoten door Dokkum klonken. Gezien de vele bezienswaardigheden kan het zijn dat je wat langer dan een uur onderweg bent. De beschrijving van de route vind je op Wandelzoekpagina.

Dokkum
Dokkum, foto: Wikimedia - Baykedevries

Tip 6: Wandeling Landgoed Weldam (Overijssel)

In de gemeente Hof van Twente ligt Landgoed Weldam. Het kasteel is minstens 600 jaar oud en wordt nog steeds bewoond. Over het landgoed rond het kasteel gaan drie wandelroutes, waaronder een rode route van 3,8 kilometer. Je wandelt door een gebied met bossen, akkers, beken en eeuwenoude lanen. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Prins Mauritslaan in Markelo.

Ken jij nog meer leuke wandelroutes waar je ongeveer een uur over doet? Mail je route-tip naar redactie@wandel.nl en we voegen jouw tip toe aan dit overzicht.