Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Leeuwarden rondwandeling

Gebied / Regio
Friesland
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
12km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Friezen zijn trots op hun hoofdstad. En terecht, want in Leeuwarden begint en eindigt de Elfstedentocht. Bovendien was Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofstad van Europa. Twee goede redenen voor een heerlijke stadswandeling. Maar je wandelt ook door het groen, zowel binnen als buiten de stad.

Startpunt
Naam
Station Leeuwarden
Straat
Stationsplein 1
Postcode
8911 AC
Plaats
Leeuwarden
Header | Wandel in 2018 door Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa

Je kunt er niet omheen: vlak bij het station staan twee grote witte beelden. Ze werden hier in 2018 geplaatst in het kader van de ‘Culturele Hoofstad van Europa’. Voorbij het kunstwerk wandel je zó de binnenstad in met tal van monumenten, musea, de prachtige Prinsentuin, winkels en horeca. Het rondje door de stad (6,5 kilometer) maakt deel uit van het Elfstedenpad, een streekpad van 283 kilometer langs de elf Friese steden. Behoefte aan rust en groen? Breid de route dan uit met een even lang rondje buiten de stad door de voormalige land- en tuinbouwgebieden. Je loopt langs de Potmarge, een middeleeuws riviertje en door het dorp Huizum met een bijzondere 12e-eeuwse kerk.

Culturele Hoofdstad

In 2018 stond Leeuwarden in het teken van de cultuur. De stad, ja zelfs de hele provincie, borrelde en bruiste van de evenementen en activiteiten. Ieder jaar worden er twee steden aangewezen als ‘Culturele hoofdstad van Europa’. Leeuwarden was dat in 2018 samen met Valetta, de hoofdstad van Malta. Een van de projecten was ’11 Fountains’, waarbij alle elf de Friese steden een fontein kregen, ontworpen door een internationale kunstenaar. Voor Leeuwarden was dat ‘Love’: twee witte sculpturen van zeven meter hoog die het hoofd van een jongen en meisje uitbeelden. Hun ogen zijn gesloten. ‘Ze dromen’, aldus de Spaanse kunstenaar Jaume Plensma, ‘want voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.’

Meer informatie

Oldehove

Vlak voor de Prinsentuin – een park dat koning Willem I in 1819 aan de stad schonk – staat de Oldehove: een veertig meter hoge, onvoltooide romp van een gotische toren. Wie het grote plein oploopt – vroeger in gebruik als kerkhof – en de toren van een afstandje bekijkt, ziet meteen dat-ie scheef staat. Al tijdens de bouw in 1529 kwam de toren scheef te staan omdat hij op een zompige ondergrond stond. Toch ging de bouw van toren en kerk gewoon door. Amper vijftig jaar later stortte de kerk in na een hevige storm. De toren bleef overeind, tot op de dag van vandaag; je kunt hem beklimmen. 

Meer informatie

Kenmerken

  • Cultureel erfgoed
  • Rivieren en kanalen
  • Stedelijk
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.